Budapesti idősek otthonában jártak

Budapesti idősek otthonában jártak
Az elmúlt hét péntekén a Hegyközújlaki Református Egyházközség presbitériumának tagjai – néhányan hiányoztak – az egyházközség lelkipásztorának, Orbán Zoltánnak a vezetésével Budapestre látogattak.

A magyar fővárosban az ott működő Arany Alkony Idősek Otthonát keresték fel, ugyanis az egyházközség azt szeretné, hogy az elkövetkezendőkben az ott látottakhoz hasonló – ha nem is olyan nagy méretű – idősek otthonát építsék fel a hegyközi faluban. Elsőként Budapesten a Kertvárosi övezetben, Pest legfrekventáltabb részén, a zöldellő Zuglóban felépült Arany Alkony Otthonok hálózatának legújabb és egyben legmodernebb otthonát, az Arany Alkony Paskál Otthont keresték fel. Az intézmény egyik fogadó termében Császár Biró Zoltán református lelkész, ügyvezető igazgató, valamint Deák Sándor Ottó lelkipásztor, intézményvezető fogadta a küldöttséget. Egy zsoltár eléneklése után Császár Biró Zoltán beszélt az intézményről. Megtudhattuk, hogy az intézmény több helyszínen, Budapest városnegyedeiben (Zugló, Újpalota, Józsefváros, Csepel), valamint Törökbálint városban működik. Az öt – gyakorlatilag külön álló otthonban – összesen 1700 idős személynek biztosítanak igazi otthont.

Négy épület

Az általunk meglátogatott Páskál Otthon, a több mint 30 ezer négyzetméteren négy épületből álló, egyenként 150-150 fős intézmény 2005 áprilisában nyitotta meg kapuit, amelyben összesen 544 magas színvonalú apartman került kialakításra. Az egy-, másfél és kétszobás lakrészek alapterülete 28 és 55 négyzetméter közötti. Minden lakóegység akadálymentesített, saját erkéllyel vagy kertkapcsolattal, fürdőszobával és minikonyhával rendelkezik. Minderről saját magunk is meggyőződhettünk, amikor Deák Ottó kíséretében megtekintettük az otthon egy részét. Az a kényelem, melyre egy idős embernek szüksége van, ott megtalálható. Vendéglátóink egy kitűnő ebéd elfogyasztására is meginvitáltak, majd onnan úti célunk újabb állomása, az Újpalotán található otthon látogatása következett, ahol 500 idős embernek biztosítanak teljes ellátást. Az épület főbejáratánál nagy felirat jelzi, hogy az Arany Alkony egyik újabb intézményébe érkeztünk. A mellénk szegült ottani munkatárs végigvezetett bennünket az intézményen, lenyűgöző volt, amit láttunk.

A Hegyközújlaki Református Egyházközség budapesti látogatásának céljáról Orbán Zoltán újlaki lelkipásztor nyilatkozott lapunknak.

– Régebben terveztük azt, hogy a budapesti Arany Alkony Idősek Otthonát megtekintjük az egyházközség presbitériumi tagjaival. Egy évvel ezelőtt egy balatoni tartózkodásunk ideje alatt ismerkedtünk meg Császár Biró Zoltán református lelkésszel, a Kálvin János Presbiteri Misszió elnökével, aki Balatonlellén lakik, de ő vezeti az Arany Alkony Idősek Otthonát mint ügyvezető igazgató. Találkozásunk ideje alatt kifejtette véleményét, hogy Romániában is szeretnének létrehozni egy hasonló intézményt, mint amilyet Budapesten létrehoztak, ha nem is olyan nagyságban, de mindenféleképpen hasonló kivitelezésben. Jómagam, a gondnok és a programmenedzser, Lőrincz Ildikó vett részt ezen a találkozón. Most került arra sor, hogy a presbitérium is el tudott jönni Budapestre, hogy megtekintsék az itt működő intézményeket. Azt szeretnénk, ha egyházi földünkön, mely 8,25 hektárt tesz ki, egy hasonló intézményt építenénk fel, újdonságként Biharban, de talán a Partiumban is.

Kétszer is jártak

– Ma csak látogatás volt, konkrétan nem tárgyaltak az esetleges kivitelezővel. Mi is történt ma?

– A jogi dolgokon már túl vagyunk, ezt a földet a magyarországi vállalkozás, mely a kivitelezést fogja majd elvégezni, hosszú lejáratra, 49 évre koncesszióba veszi ki, ezért nekünk fizetni fognak, és úgy érzem, hogy mintegy tíz év alatt felépül és működőképes lesz az idősek otthona Hegyközújlakon. Az alapkövet szeretnénk még az idén letenni, ezt egyszerre valósítanánk meg a templom újraszentelésével.

Mintegy 110–150 személy számára biztosítunk majd kényelmes otthont, nemcsak helybeliek, de Bihar megyeiek számára is, vagy az ország más térségeiből is.

Dérer Ferenc