Budapesten és Londonban mutatja be új albumát a Budapest Bár

Budapesten és Londonban mutatja be új albumát a Budapest Bár
2010 novemberében jelenik meg a Budapest Bár harmadik, dupla albuma Zene címmel. Míg a korábbi lemezeknél az ének dominált, itt – amint azt a cím is jelzi – a zene és a zenekar kerül előtérbe.

Lemezbemutató koncert:

2010. november 12. Budapest, Uránia Filmszínház

2010. november 15. London Jazz Fesztivál, Royal Festival Hall

 

A Budapest Bár

2007. decembere óta folyamatosan koncertezik a Budapest Bár: teltházakat vonzott rangos budapesti helyszíneken, vidéki művelődési központokban, szabadtéri színpadokon és fesztiválokon egyaránt. Első két albumukon a magyar daloké volt a főszerep: számtalan, elfeledett vagy mostohán kezelt dallamot hoztak vissza a köztudatba, s szerettették meg a fiatalokkal is. Az első két lemezen és az eddigi koncerteken a zenekar – bár szereplésével és tudásával kivívta a közönség elismerését – elsősorban az énekesek kísérőjeként jelent meg.

A Zene című új lemez

Időközben a sok próbának és koncertnek köszönhetően megszületett egy sajátos “budapestbáros” hangzás, és a közönség is egyre inkább kezdte értékelni a zenekari számokat.  Így merült fel egy többségében instrumentális dupla CD ötlete, melynek egyik lemeze könnyedebb, másik pedig komolyabb zeneszámokból áll. Ki-ki válogathat, saját ízlése és hangulata szerint.

Fantasztikus és újszerű repertoárral jelentkezik az együttes: a lemez hallatán megváltozik a véleményünk arról, hogy is szólhat, mit tudhat egy cigányzenekar. Az album – és természetesen az album alapján élőben megszólaló koncertek – repertoárja rendkívül sokszínű: az amerikai jazz sztenderdektől egészen Piazzolláig jut el az együttes. A kínálatban szerepelnek amerikai swingek, brazil bossanovák, szambák, magyar örökzöldek és argentin tangók (ezek adják a dupla album egyik lemezének anyagát), valamint cigánydallamok ihlette klasszikusok, Sarasate és Haydn művek, illetve Astor Piazzolla gyönyörű modern tangói cigányzenekari felállásra hangszerelve (ez lesz a dupla album másik lemezén). Mindez a Budapest Bár zenekartól megszokott rendkívül igényes, virtuóz és szellemes előadásban.

A “Zene” című dupla album – közel 100 perc zenével – 2010. novemberében jelenik meg a Sony Music kiadásában.

A zenekar

A Budapest Bár zenekart Farkas Róbert alapította két zenésztársával, Farkas Mihállyal és  Ökrös Károllyal, akikkel a Zeneakadémián kötött barátságot. Robi közel 15 évig játszott a 100 Tagú Cigányzenekarban, ahol az évek során vezető prímássá vált. Fiatalon körbeutazta a világot és rangos helyszínek közönsége előtt lépett fel. Robit azonban más műfajok is izgatták: a Besh o droM zenekar egyik alapítójaként a balkáni zenében, a Romano Dromban az autentikus cigányzenében, a Kistehén zenekarban pedig a rock and rollban szerzett jártasságot, s mindenekelőtt nyitottságot tanult. Barátja, Farkas Mihály a Rajkó zenekarban tanulta meg a közös zenélés fortélyait, majd cimbalom szakon végzett a Zeneakadémia Tanárképző karán. Misi a muzsikáláson kívül a hangszerelésben is képezi magát, Robival igazi alkotópárossá és persze nagyon jó barátokká váltak (tehát nem testvérek!). Ökrös Karcsi is zenészcsaládban nőtt fel: ha a 30-as éveket írnánk, valószínű, hogy minden éjjel zongorázna valamelyik nagyszerű kávéházban. Nincs olyan magyar vagy külföldi sláger, amit ne tudna, aminek a kottája ne lenne meg gyűjteményében. Farkas Ricsi – Misi fiatal öccse – pedig az évek során ebben az erős csapatban nagyszerű bőgőssé vált: az ő iskolája az elmúlt 3 év számtalan koncertje és próbája volt.

Vendégművészek

A zenekar magyar tagjain, s a magyar vendégen kívül a lemezen három külföldi zenész működik közre. Mazz Swifttel, a nagyszerű New York-i fekete énekesnővel és hegedűművésszel tavaly ismerkedtek meg a zenészek egy másik projekt kapcsán. A zenekar mellett ő a főszereplője a készülő lemeznek. João Egashira, a kitűnő gitáros egyenesen Brazíliából érkezett. A harmadik külföldi vendég pedig Brian Kellock, a BBC díjas brit zongorista, akit neves szaklapok a világ egyik legjobb jazz zongoristájaként tartanak számon.

A lemezen muzsikál még Frenk, akit a Budapest Bár énekeseként már jól ismer a közönség (ő ezúttal dobol), egy szám erejéig pedig megjelenik a formáció másik énekese, Ferenczi György is, akárcsak Szakcsi Lakatos Béla, aki zongorázik a lemezen.

 
Lemezbemutatók: Budapest, London, Róma

A budapesti lemezbemutató  koncertre az Uránia Nemzeti Filmszínházban kerül sor (1088 Bp. Rákóczi út 21. tel: +36-1-486-34-00), november 12-én, színházi körülmények között.

Főtámogató: image              

A “Zene” című  programmal a zenekar nemzetközi pályára lép: a külföldi vendégeikkel együtt a világ egyik legrangosabb fesztiválján, a London Jazz Fesztiválon debütálnak a londoni Royal Festival Hallban november közepén, valamint egy különleges koncert keretében fellépnek a Royal Academy of Artsban is, ahol egy nagyszerű magyar kiállítás, a Treasures from Budapest (Budapest kincsei) kísérőprogramjaként adják elő műsorukat. Londonból egyenesen Rómába repülnek egy koncert erejéig.  

Fotók, interjúegyeztetés: Gáncs Andrea

(E-mail: budapestbar@budapestbar.hu, Telefon: +36 30 641-71-54) www.budapestbar.hu

Címkék: ,