Budapesten koncertezik Nick Cave

Budapesten koncertezik Nick Cave
Budapesten lép fel május 26-án az alternatív pop-rock színtér egyik legfontosabb zenésze és énekese Nick Cave. Az ausztráliai születésű, jelenleg Angliában élő zenész a Petőfi Csarnokban lép a magyar rajongói elé – tájékoztatta a mkoncertet szervező Live Nation Hungary az MTI-t.

Nicholas Edward Cave – ez az eredeti neve – már betöltötte az ötvenedik életévét, korát nehéz meghatározni. Igazi színpadi ember, élvezi, hogy elbűvölheti a közönségét. Az ének mellett billentyus hangszereken és gitáron játszik.

Első zenekarát 1973-ban alapította Mick Harvey gitárossal, Tracey Pew basszusgitárossal és Phil Calvert dobossal. Repertoárjuk ekkor Lou Reed-, David Bowie-, Alice Cooper- és Roxy Music-feldolgozásokból állt. Később felvették a Boys Next Door nevet, és Nick saját szerzeményeit is műsorra tűzték. Nick Cave festészeti tanulmányokat is folytatott, de egy év múltán felhagyott vele és teljesen a zenélés felé fordult.

Csapata kis idő múlva a Birthday Party névre váltott és Londonba, majd Nyugat-Berlinbe tette át székhelyét, azután 1984-ben szétesett, többek között alkohol- és kábítószer-problémák miatt. Cave és Harvey együtt maradt és megalapította a Nick Cave and the Bad Seedst.  Debütáló albumuk 1984-ben jelent meg From Her to Eternity címmel. Berlinben  négy további albumot adott ki a banda, majd Nick átköltözött Brazíliába. Zűrös magánéleti időszak után 1993-ban Londonban tűnt fel. 1996-ban adta ki a Murder Ballads címu albumot, amely gyilkosságokról szóló dalok gyűjteménye. Legismertebb “gyilkos” balladái a Henry Lee PJ Harveyval és a Where The Wild Roses Grow Kylie Minogue-gal készült. Következő albumán Nick életrajzi és vallási ihletésű dalok találhatók. Felhagyott a drog- és alkoholfogysztással, akkor találkozott jelenlegi partnerével, Susie Bick brit modellel, akit 1999-ben feleségül vett, nem sokkal késobb ikreik születtek. 2001-ben nagy sikert aratott aktuális albumával, annak turnéja keretében koncertezett Magyarországon A 2004-ben megjelent dupla albumán gospelkórus működött közre. Az idők folyamán kiadott egy regényt (And the Ass Saw the Angel), s filmekben kapott szerepeket – szinte kivétel nélkül önmagát játszotta. Most, 2008-ban visszatért a zenéhez: márciusban megjelent a Dig!!! Lazarus, Dig!!! lemeze, amely újra egy megalkuvások nélküli igazi rockzene.

 

(forrás: MTI)