ERDON Helyi hírek

2010.02.04. 09:00

Munkanélküliek helyett szakemberképzés Szatmár megyében

<p>Szatmár megye - A szakoktatás terén összeállított beiskolázási tervet mutatták be szerdán Szatmár Megyei Tanfelügyelőségen a szakoktatásért és szakképzésért felelős bizottság tagjainak.</p>

Mariana Popafőtanfelügyelő elmondta, a cél az, hogy a munkaerőpiaci igényeknek meg tudjanak felelni és ne munkanélküliek, hanem jólképzett szakemberek kerüljenek ki az iskolapadból. Kónya László főtanfelügyelő–helyettes hozzátette, mindig akadnak problémák, de próbálnak lépést tartani a munkaerőpiac igényeinek változásával. A nyolcadikos  diákok körében készített felmérés eredménye alapján az elmúlt évekhez képest egyre több diák mutat érdeklődést a szakiskolák iránt.
 
Valós igényekhez igazodó képzés
 
A szakoktatásért és a szakképzésért felelős megyei bizottság tagjainak mutatták be szerdán a Szatmár Megyei Tanfelügyelőségen a 2010/2011–es tanév beiskolázási tervét. Mivel évről–évre egyre csökken a diáklétszám, a következő tanévben kevesebb középiskolai osztály indul majd. Mariana Roman, a szakoktatásért felelős szaktanfelügyelő elmondta, az elmúlt évben 3930 VIII. osztályos diák végzett, idén pedig várhatóan 3674 nyolcadikos végzi az általános iskolát. A tervezet szerint, amit a napokban küldenek Bukarestbe, azt ugyanis a minszitérumnak kell jóváhagynia, a 2010/2011–es tanévben 136 kilencedikes szakosztályt indítanának megyénkben összesen (szerk. megj.: jóval több annál, amennyit a diáklétszám indokol).
Felmérések alapján az idei évben a nyolcadikosok 63,6 százaléka érdeklődött a szakoktatás iránt.
A közös megbeszélésen, melyen a tanfelügyelők mellett többek között Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti alpolgármestere, valamint Adrian Ştef, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke is részt vett, szó esett a PHARE-TVET programban részt vevő 8 szakiskoláról is — a szatmárnémeti Unio Iskolaközpont, nagykárolyi Anghel Saligny Iskolaközpont, a sárközújlaki, turci, szopori, lázári, valamint az avasfelsőfalui iskolaközpont —, melyek az elmúlt időszakban didaktikai segédeszközökre kaptak támogatást. Az említett tanintézményekben akkreditált, valamint engedélyezett szakok működnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!