Búcsús szentmise volt Biharszentjánoson

Búcsús szentmise volt Biharszentjánoson
A Nagyváradhoz közeli Biharszentjánoson vasárnap délben búcsús szentmisét tartottak a helyi római katolikus kápolna-templomban, amely Keresztelő Szent János tiszteletére van felszentelve.


A katolikus anyaszentegyház augusztus 29-én ünnepli Keresztelő Szent János vértanúságát. A kápolnát 2006. október 8-án, a Magyarok Nagyasszonya ünnepén szentelte fel az akkori megyéspüspök Tempfli József. A szép modern kápolna Jurcsuk János által adományozott telken, Pafka József nagyváradi műépítész tervei alapján, 2002-2006 között épült, az építkezést Rencsik Imre és Rencsik Tibor vezette, a helybeli hívek, nemcsak katolikus hanem reformátusok is, jelentős adományainak és közmunkájának köszönhetően.

A Keresztelő Szent Jánost ábrázoló főoltárkép, a sokszorosan díjazott Simon M. Veronika magyarországi neves grafikus és festőművésznő alkotása, a keresztút képei hiteles másolatok, Prokop Péter (1919-2003) a jelentős katolikus pap-festőművész és író festményeiről, amelyeket 42 évig tartó emigrációjában készített Rómában.

Az ünnepi búcsús szentmise főcelebránsa és szónoka dr. Kovács F. Zsolt, a püspökség irodagazgatója volt, aki 2006-ban az új templom első papjaként szolgált itt vasárnaponként. Koncelebráltak Kóhr Balázs kanonok, nyugalmazott plébános és Egeli József Katalin-telepi plébános. A kántori szolgálatot, csodaszép énekkel, Kiss Géza László és Szabó Mária látták el. A szép számban megjelentek között, több mint százan, jelen volt több református is, példáula helyi tiszteletes, Csomay Árpád. A szentmisét követően a helyi leányegyházközség részéről üdítővel és kaláccsal vendégelték meg a résztvevőket.

Szebeni Lajos