Băsescu megfenyegette a honatyákat

Băsescu megfenyegette a honatyákat
Románia – Októbert 15-ig kapott haladékot a parlament, hogy véglegesítse az új választási rendszerre vonatkozó törvényt. Amennyiben a határidő lejártáig nem készül el a végleges változat egy újabb referendum elé nézhetünk.

Traian Băsescu államfő az európai parlamenti választások napján, azaz november 25-én kiad egy dekrétumot, amelyben referendumot rendel el az egyéni választókörzetes szavazás bevezetése kapcsán. Legalábbis ezzel a lépéssel fenyegette meg kedden a parlamentet az államfő a Demokrata Párt (PD) nőszervezetének Costineştien tartott nyári egyeteme keretében tartott előadásán. A lehető legegyszerűbb módszert akarja választani, amely jelenleg a polgármesterek megválasztásánál használatos vagyis a kétfordulós, egyéni választókörzetes szavazás.

Borbély László, az RMDSZ ügyvezető elnökének kommentárja szerint egy ilyen népszavazás értelmetlen lenne, mert a parlamentnek kell megszavaznia az erre vonatkozó törvényt. Sokkal fontosabbnak tartja, hogy a választásokig a választási törvény megszavazásán dolgozzanak.