Új KRESZ: hatalmas büntetések?

Akt.:
Új KRESZ: hatalmas büntetések?
Napirenden szerepelt szerdán, de végül elhalasztotta a kormány az új KRESZ elfogadását. A közlekedési rendszabályok hatalmas büntetéseket is előírnak. Sokan túlzásnak tartják ezt.

Megkerülte a parlamentet a kormányzó USL pártszövetség (PSD+PNL+PC): belső vitát folytattak arról, hogy sürgősségi kormányrendelettel fogadják-e el az új KRESZ-t, vagy pedig törvénytervezettel, amelyet a parlamentnek is meg kellett volna vitatnia. Végül a sürgősségi rendelet mellett foglaltak állást, amelynek elfogadása a szerdai kormányülés napirendi pontjai között szerepelt, de végül ennek elhalasztása mellett döntöttek. Mint arról beszámoltunk, az USL tervezete óriási büntetési összegeket tartalmazott – most azt állítják, lefaragtak ezekből, de valójában jelenleg is brutálisnak számító büntetési tételek vannak a dokumentumban.

Konkrétumok

Az új előírások 16.000 lejes maximális bírságot írnának elő a közútkezelőknek, ha nem tesznek eleget kötelezettségeiknek, a járművezetőkre kiszabható bírság felső határa 9600 lej, a jogosítványt pedig akár 2 évre is bevonhatják.

Crin Antonescu, a PNL elnöke, az USL társelnöke nemrégiben azt nyilatkozta, hogy a párton belül elhatározták, két hétig nem terjesztik a kormány elé a belügy vonatkozó tervezetét, hogy addig is vitázni lehessen róla – Radu Stroe belügyminiszter viszont tegnap már bejelentette, hogy a PNL-vezetőkkel való egyeztetés után mégis a kormány elé terjesztették a tervezetet. Eszerint tehát a sofőrök a legsúlyosabb esetekben 51 és 120 büntetőpont közötti szankciót kaphatnak, ennek a pénzbeli felső értéke a 9600 lej. Súlyos, komoly sérüléssel, vagy halálesettel járó baleset okozása esetén két évre bevonható a jogosítvány, ha a járművezető ittas volt, a forgalommal szemben haladt, vagy több mint 60 km/h-val átlépte a sebességhatárt. Kivették viszont azt a tervezett intézkedést, amely szerint a villanyrendőr piros jelzésének tiszteletben nem tartása esetén is a legnagyobb pénzbüntetést lehetett volna alkalmazni. A mostani változat szerint például ilyen esetben a jogosítvány 60 napra való bevonása és 6-8 büntetőpont a minimum, a szankció pedig annak függvényében erősödik, hogy a piroson való áthajtás milyen következményekkel járt. Az új előírások továbbá azt is tartalmazzák, hogy 51–200 közötti számú büntetőpont, valamint a jogosítvány egy évre való bevonása következik, olyan közúti balesetek okozásakor, amelyek csak anyagi kárral jártak. Ilyen például a baleset bekövetkezte, ha: a vezető nem állt meg a vasúti kereszteződésnél, bár kellett volna, autópályára a forgalommal szemben hajtott fel, több mint 60 km/h-val meghaladta a sebességhatárt, a bűncselekményi besorolást el nem érő szintű ittasságot állapítottak meg nála.

Şerban Nicolae szenátor, a kormányzó PSD tagja egyébként azt jelezte a tervezet kidolgozásakor a belügynek és a rendőrség vezetőinek is, hogy „az új tervezetben a fegyelemre is sarkallni kell a forgalomban résztvevőket, mivel a román ember ahhoz van szokva, hogy vezethet ittasan, mivel épp csak átruccan valahova, addig meg úgysem kapja el a rendőr, ugyancsak nem a súlyának megfelelő komolysággal kezelik a vezetés közbeni telefonálást, az irányjelzés elmulasztását, a vezetés közbeni zenehallgatást nagy hangerővel”. Ő azt is szorgalmazza, hogy szigorítsanak a jogosítvány megszerzésének módján, az oktatáson is.

Szeghalmi Örs

Címkék: ,