Brüsszeli támogatás Biharnak

Brüsszeli támogatás Biharnak
Nagyvárad- Hétfő délelőtt a váradi városházán sajtótájékoztatót tartott Schmidt Katalin, a NATO Charity Bazaar Egyesület tiszteletbeli alelnöke, mely Bihar megyei civil szervezeteket is támogat.

 

A városháza Rimler Károly termében tartott sajtótájékoztatóján a váradi származású Schmidt Katalin, a brüsszeli székhelyű NATO Charity Bazaar Egyesület tiszteletbeli alelnöke kifejtette: a 44 évvel ezelőtt alapított szervezetnek eredetileg az Észak-atlanti Szövetségnek dolgozó alkalmazottak, illetve a békepartnerségben résztvevő férfiak hitvesei voltak a tagjai. Jelenleg 37 nemzet képviselteti magát, a fővédnök pedig Anne-Matte Rasmussen, vagyis a mostani NATO-főtitkárnak a felesége. Hagyományos rendezvényük a minden esztendőben lebonyolított karácsonyi vásár (bazár), ahol különböző kézműves termékeket, valamint saját készítésű nemzeti ételeket árulnak, melyeknek az értékesítéséből, illetve a tombolákból befolyt pénzösszegeket jótékony célokra fordítják.

Schmidt Katalin ugyanakkor arról is beszámolt, hogy az ő kezdeményezésére tavaly Bihar megyei iskolákat támogattak számítógépekkel, melyek szállításában, raktározásában és szortírozásában jelentős szerepet vállalt a Rotary klub. Két szakaszban zajlott az ajándékozás: először 285 számítógépet, 149 képernyőt és 48 nyomtatót, majd 344 számítógépet, 247 monitort és 67 nyomtatót ajándékoztak különböző tanintézményeknek. A kedvezményezettek közül jelen voltak a váradi Mihai Eminescu Főgimnázium, a borsi Tamási Áron Mezőgazdasági és Ipari Szaklíceum, a Köröskisjenőben tevékenykedő Emanuel Speranţa României Alapítvány, valamint a margittai Horváth János Elméleti Líceum képviselői.

Betegkövető monitorok

Elhangzott még, hogy 2011-ben több mint 70 civil szervezet pályázott támogatásért a NATO Charity Bazaar Egyesületnél, melyek közül 48 járt sikerrel. Bihar megyében a margittai dr. Mircea Pop Városi Kórház által működtetett Haţieganu-Pápai-Páriz Alapítvány örülhetett. (Iuliu Haţieganu a kolozsvári orvosi egyetem alapítója volt, Pápai-Páriz Ferenc pedig 1675-ben Bihar vármegye orvosa lett). Bradács Alíz kórházigazgatótól és dr. Szabó József projektmenedzser, neonatológus szakorvostól megtudtuk, hogy az elnyert 8800 euróból tavaly két komplex betegkövető monitort vásárolt az intézmény- egyet az újszülött osztály, egyet pedig a pediátriai részleg számára- annak érdekében, hogy az ott kezelt és megvizsgált gyermekek állapotát pontosabban meg lehessen állapítani, illetve nyomon követni. A befektetés egyébként kitűnően illeszkedett abba a több éven keresztül gyakorlatba ültetett projektbe, melynek fő célja a margittai kórház dotációjának fejlesztése és korszerűsítése, valamint az egészségügyi ellátás jobbítása.

Nagyszalontai pályázó

2012-ben több mint 60 civil szervezet pályázott, közülük 35 sikerrel. Bihar megyéből a nagyszalontai Szent Miklós- a szegények védelmezője Alapítvány választották ki. Ennek vezetője, Dorina Marian elmondta, hogy egy multifunkcionális központot építenek, az elnyert 7.500 eurót pedig arra fogják használni, hogy egy 15.000 euró értékű EKG-készüléket tudjanak vásárolni. Az alapítvány amúgy a szegény gyermekeket, időseket, illetve a nélkülöző családokat segíti, többek közt évente négy alkalommal élelmiszer- és ruhasegélyekkel támogatja őket.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,