Brüsszeli robbantások – Szakértő: sokrétű üzenete van a támadásnak

Akt.:
Brüsszeli robbantások - Szakértő: sokrétű üzenete van a támadásnak
Brüsszeli robbantások - Szakértő: sokrétű üzenete van a támadásnak
Budapest – A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) docense szerint sokrétű üzenete van a kedd reggel Brüsszelben történt robbantásos merényleteknek. Az MTI-nek nyilatkozó szakértő szerint a brüsszeli terrorcselekmény egyszerre irányulhatott a nyugati civilizáció, a nyugati vallás és az Európai Unió ellen.

Brüsszelben kedd reggel három robbantásos merénylet történt – kettő a Zaventem nemzetközi repülőtéren, egy az európai uniós intézmények közelében lévő Maelbeek metrómegállóban -, amelyekben 34 ember meghalt, mintegy kétszáz pedig megsebesült.

A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet kedden délután jelentkezett a brüsszeli terrorcselekmények végrehajtójaként. A terrorista szervezethez közelálló Aamák hírügynökség angol nyelvű, brüsszeli keltezésű jelentése szerint az “Iszlám Állam harcosai egy sor támadást hajtottak végre” egyebek mellett robbanómellények bevetésével. A támadás indoklásaként az állt a jelentésben, hogy Belgium az IÁ elleni nemzetközi koalíció tagja.

Kis-Benedek József kiemelte: a brüsszeli merénylet egy nagyon jól összehangolt, megtervezett művelet volt. A szakértő ugyanakkor a másik oldalról nézve azt is kiemelte, hogy a támadás nem volt váratlan, lehetett rá számítani. Mint felidézte: a tavaly novemberi párizsi merényletek óta folyamatosan folyik egy kemény kutatás és szűrés a különböző terrorszervezetek ellen. Próbálják kiszűrni azokat az embereket, akik részt vettek vagy részt vehetnek, illetve potenciális jelöltek lehetnek különböző támadások végrehajtására.

A másik motívumként azt emelte ki, hogy a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet ellen széleskörű támadást indítottak a különböző koalíciós erők. Ennek következtében a terrorszervezet elsősorban katonai képességeiben jelentős veszteségek érték. Ez indokolhatja, hogy az aszimmetrikus hadviselést válasszák, amelynek egyik meghatározó módja a terrorizmus.

Az NKE docense szerint az Európai Uniónak szóló üzenet, hogy az EU központjának közelében hajtották végre a merényleteket. Mindemellett a bosszú is közrejátszhatott a brüsszeli robbantásokban, hiszen az elmúlt időszakban Salah Abdeslam mellett több terroristát is elfogtak Belgiumban, s ezzel “megzavarták a köreiket”. Ezért is meg akarják mutatni, hogy hozhatnak különböző intézkedéseket, szigorításokat, ők akkor is itt vannak.

Ezzel együtt az NKE docense felhívta a figyelmet a húsvéti ünnepek közeledtére is. Emiatt egyrészt rengetegen utaznak, így a közlekedési káosz még többeket érint, többekben sikerül félelmet kelteni. Az NKE docense szerint céljuk, hogy minél nagyobb káoszt, zavart okozzanak. Ez pedig sikerült is, hiszen Brüsszelben leállt a közlekedés, emellett a nemzetközi forgalomban, a légi közlekedésben is nagy fennakadások keletkeztek.

Arra a kérdésre, hogy hol lehet egy esetleges következő terrortámadás, Kis-Benedek József azt mondta: “nem könnyű egy terrorista agyával gondolkodni”, de Magyarországot nem sorolná az esetleges célpontok közé. Valószínűbbnek tartaná, hogy Párizsban, Rómában, Londonban vagy valamelyik német városban történhetnek hasonló cselekmények.

Az NKE docense szerint a keddi események is azt igazolják, hogy a terroristáknak megvan a potenciális lehetőségük arra, hogy akár Belgiumban, akár máshol, ha akarnak és indokoltnak tartják, támadást hajtsanak végre. Az NKE docense azt javasolja, hogy mindenki nézze meg, hová megy, jól nézzen körül és figyeljen oda a hatósági figyelmeztetésekre.

Kis-Benedek József ezzel együtt a hatóságok szempontjából arra is felhívta a figyelmet, hogy a brüsszeli repülőtéren az indulási oldalon történt a támadás. Oda pedig – a budapesti repülőtérhez hasonlóan – nyugodtan be lehet sétálni. Ezzel szemben példaként említette, hogy Izraelben nemhogy a repülőtér épületébe, de repülőtér környékére sem lehet bemenni ellenőrzés nélkül. A legkisebb gyanúra is félreállítják valakinek az autóját – fejtette ki a szakértő, megjegyezve, el kell dönteni, hogy mi a fontosabb: a szabadság vagy a biztonság.

– MTI –


Terrortámadások Brüsszelben - 2016.03.22.
19:52 | live


Brüsszel - Három embert őrizetbe vettek Brüsszelben a Franciaországban meghiúsított terrortámadással kapcsolatban, köztük volt az a férfi is, akit délután tett ártalmatlanná a rendőrség különleges alakulata - közölte a belga szövetségi ügyészség pénteken.

18:16 | live


Brüsszel - A hatóságok által már korábban is körözött Najim Laachraoui volt a második, eddig azonosítatlan repülőtéri öngyilkos merénylő, aki három nappal ezelőtt felrobbantotta magát a brüsszeli nemzetközi repülőtéren - jelentette be a belga szövetségi ügyészség pénteken.

16:48 | live


Brüsszel - Befejeződött a rendőrségi akció Brüsszelben, amelynek során egy embert lelőttek - közölte az RTBF belga közszolgálati televízió internetes oldalán pénteken.

16:47 | live


Brüsszel - Harmadik robbanás is hallható volt a Schaerbeekben zajló rendőrségi akció során - közölte az RTBF belga közszolgálati televízió internetes oldalán pénteken.

16:47 | live


Brüsszel - Egy embert ártalmatlanná tettek a brüsszeli Schearbeek negyedben zajló rendőrség akció során - jelentette a Belga hírügynökség pénteken.

16:46 | live


Brüsszel - Két robbanás is hallatszott a brüsszeli Schaerbeek negyedben egy rendőrségi razzia megkezdésekor - jelentette a Belga hírügynökség péntek délután.

16:43 | live


Brüsszel - Robbanás történt a brüsszeli Schaerbeek nevű negyedben egy rendőrségi razzia során - jelentette a Belga hírügynökség pénteken.

16:43 | live


Brüsszel - A belga hatóságok újabb terroristát azonosítottak: a szíriai Naím el-Hámed a párizsi és a brüsszeli terrorista merényletek elkövetői köréhez tartozik - jelentette rendőrségi forrásokra hivatkozva a La Derniere Heure című belga napilap pénteken.
16:43 | live


Brüsszel - Egy rendőri jelentésben már december elején szerepelt a címe annak a lakóháznak, amely hónapokon át a tavalyi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezője, az előző héten őrizetbe vett Salah Abdeslam búvóhelyéül szolgált - közölte pénteken a belga sajtó.
16:43 | live


Brüsszel - Őrizetbe vették azt a fiatalembert, akit a brüsszeli metró kameráinak felvételén láttak a több ember halálával járó öngyilkos merényletet elkövető Khalid el-Bakraoui mellett - írta a De Standaard flamand nyelvű belga napilap rendőrségi forrásokra hivatkozva pénteken.
16:43 | live


Párizs - Előállítottak egy körözött embert a francia titkosszolgálatok csütörtökön, az akcióval sikerült meghiúsítani egy terrortámadást Franciaországban - jelentette be csütörtök éjjel Bernard Cazeneuve belügyminiszter.
16:42 | live


Brüsszel - Brüsszeli merényletekre készült a tavaly novemberi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezője, az előző héten őrizetbe vett Salah Abdeslam - jelentette csütörtökön a VRT belga közszolgálati televízió.
16:42 | live


Budapest - Több hiányosságot is feltártak a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, ahol két nappal ezelőtt kettős robbantásos merényletet hajtottak végre - jelentette az M1 aktuális csatorna tudósítója.
16:42 | live


Brüsszel/Hága - Ard Van der Steur holland igazságügyi miniszter csütörtökön megerősítette, hogy a török hatóságok tavaly kitoloncolták Hollandiába a brüsszeli robbantások egyik elkövetőjét, hangsúlyozta azonban, hogy Ibrahim el-Bakraoui neve akkor még nem szerepelt sem a holland, sem a nemzetközi körözési listákon.
16:42 | live


Róma-Castelnuovo di Porto - Háborús tett és pusztítás történt Európa egyik városában, és ahogyan Júdás mögött mások álltak, akik fizettek azért, hogy Jézust elárulják, e mögött a fegyver gyártók és fegyverkereskedők állnak - mondta Ferenc pápa egy Róma közeli menekült központban, ahol menekültek lábát mosta meg nagycsütörtökön.
16:38 | live


Brüsszel - Egy fokozattal, a maximális négyesről hármasra csökkentették a terrorkészültség szintjét Belgiumban, két nappal a brüsszeli robbantásos merényletek után - jelentette be csütörtökön a belga belügyi válságközpont.
21:53 | live


Brüsszel - Bizonyítékot nyert, hogy a keddi brüsszeli terrortámadás elkövetői között lévő testvérpár kapcsolatban volt a párizsi öngyilkos merénylőkkel - jelentette ki újságíróknak a belga szövetségi főügyész csütörtökön.

21:52 | live


Brüsszel - Legkorábban hétfőn nyithatják meg újra a forgalom előtt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőteret, ahol két nappal ezelőtt kettős robbantásos merényletet hajtottak végre - közölte csütörtökön a légikikötőt üzemeltető vállalat.
18:02 | live


Brüsszel - Francisco Izquierdo, a felvétel készítője azt nyilatkozta a CNN-nek: soha sem fogja tudni kitörölni a kislány képét az emlékezetéből. A videón szereplő borzalomra valóban nincsenek szavak, ezért csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk a cikket.

18:00 | live


Budapest - A brüsszeli támadás nem Belgiumnak, hanem az EU-nak szólt ezért indokolt az óvatosság, az elővigyázatosság és minden biztonsági intézkedés - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
18:00 | live


Brüsszel - A brüsszeli merényletek nyomán felajánlotta lemondását Jan Jambon belga belügyminiszter, amelyet Charles Michel miniszterelnök nem fogadott el - írta a La Derniére Heure című belga napilap csütörtökön.
17:59 | live


Brüsszel - Nem volt tudomása a novemberi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjének, Salah Abdeslamnak arról, hogy merényletek várhatók a belga fővárosban - közölte a sajtóval Sven Mary, a gyanúsított ügyvédje egy bírósági meghallgatást követően csütörtökön.

17:58 | live


Brüsszel - A már azonosított Khalid el-Bakraoui mellett a gyanú szerint egy másik férfi is részt vett a brüsszeli Maelbeek metróállomáson két nappal ezelőtt elkövetett merényletben - jelentette csütörtök reggel a RTBF belga közszolgálati televízió.
17:57 | live


Budapest - Terrorizmus elleni intézkedéscsomag alkotásáról döntött a kormány, módosítanák az alaptörvényt és több kétharmados jogszabályt is - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter és Simicskó István honvédelmi miniszter csütörtök délelőtt a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón.

14:26 | live


Budapest - Addig fenntartják Magyarországon a kettes, vagyis magas terrorkészültségi fokozatot, amíg nem tisztázódnak a brüsszeli robbantások körülményei és az, hogy milyen további szálai lehetnek - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtök reggel a TV2 Mokka című műsorában.
14:13 | live


Brüsszel - Az újságírók a saját bőrükön tapasztalták a közhangulatot a belga fővárosban.

14:12 | live


Budapest, Debrecen - A professzor felsorolta a szerinte potenciális célpontnak számító európai országokat. Interjú Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértővel a brüsszeli terrortámadások másnapján.

14:11 | live


Brüsszel - Bántalmazták a novemberi, párizsi terrortámadások megszervezésével vádolt Salah Abdeslam ügyvédjét, Sven Maryt - írta rendőrségi forrásokra hivatkozva a Le Soir francia nyelvű belga napilap csütörtökön.
14:07 | live


Budapest - A Migrációkutató Intézet szerint a nyugat-európai bevándorlás- és biztonságpolitika kudarcát jelzik az újabb, immár stratégiai célpontok ellen elkövetett merényletek.

14:07 | live


Brüsszel, Debrecen - A La Libre című belga lap összeállítást közölt azokról az épületekről, amik a brüsszeli merényletek után az ország nemzeti színeibe borultak. A válogatásban helyet kapott a debreceni Nagyerdei Stadion is - szúrta ki az Index tudósítója.

14:05 | live


Brüsszel - Legkorábban szombaton nyithatják meg újra a forgalom előtt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőteret, ahol az előző napon kettős robbantást hajtottak végre - közölte szerda este a légikikötőt üzemeltető vállalat szóvivője.
14:05 | live


Ankara - A keddi brüsszeli robbantások egyik elkövetőjét a török rendfenntartó erők Gaziantep városnál elfogták, majd 2015 júniusában kiutasították az országból - közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Ankarában.
14:04 | live


Berlin - Európa nem importálta a terroristáit, a támadók itt születtek, és nincs egyértelmű válasz arra, hogy miért fordultak Európa ellen - mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke egy csütörtöki lapinterjúban.

21:06 | live


Budapest - A brüsszeli események is azt mutatják, hogy az uniós tagállamok titkosszolgálati együttműködését hatékonyabbá kell tenni - véli Szalai Máté és Wagner Péter kutató a Külügyi és Külgazdasági Intézet által az MTI-hez szerdán eljutatott gyorselemzésben.
21:06 | live


Budapest - A Magyar Honvédség rendész járőrei a főváros kiemelt jelentőségű pontjain folyamatosan járőröznek, hogy adott esetben biztosítani tudják az azonnali reagálás lehetőségét - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szerdán az MTI megkeresésére.
19:37 | live


Brüsszel - Az előző napi brüsszeli terrortámadások miatt rendkívüli tanácskozást tartanak csütörtökön az uniós tagországok bel- és igazságügyi miniszterei - jelentette be az EU soros elnökségét jelenleg betöltő Hollandia.
19:35 | live


Budapest - Az eddig ismerteken túl továbbra sincs hír újabb magyar sérültekről Brüsszelben, de a holttestek azonosítása és állampolgárságuk megállapítása még mindig folyamatban van - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerdán az MTI-vel.
19:35 | live


Budapest - Szinte egyöntetűen a terrorizmus elleni fellépés fokozását sürgette a nemzetközi sajtó szerdán, a brüsszeli terrortámadások másnapján.

19:34 | live


Berlin - Továbbra sincsenek arra utaló jelek, hogy a keddi brüsszeli merényleteknek bármilyen német vonatkozásai lennének - mondta a német belügyminisztérium szóvivője szerdán Berlinben.
18:37 | live


Brüsszel - Megerősítette az előző napi brüsszeli terrortámadások elkövetőinek személyazonosságát szerdai sajtótájékoztatóján a belga szövetségi főügyész, aki szerint valóban az el-Bakraoui néven ismert fivérekről van szó.
18:37 | live


Brüsszel - Egy más élet, egy keményebb, zártabb, kevésbé gondtalan és talán gyűlölettel telibb társadalom kezdetét jelentik a brüsszeli terrortámadások, ennek kialakulása ellen azonban minden eszközzel küzdeni kell - figyelmeztetett szerdai írásában a Le Soir című belga napilap.
18:33 | live


Budapest - Indokoltnak tartják a brüsszeli robbantások nyomán kedden elrendelt kettes fokozatú terrorkészültség fenntartását az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai - derült ki a testület szerdai, zárt ülése után tett nyilatkozatokból.
15:14 | live


Brüsszel - A belga RTL hozta nyilvánosságra azt a felvételt, amin a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér azon része látszik, ahol a két robbanás bekövetkezett.

14:55 | live


Budapest, Brüsszel, Miskolc - A rendőrség nem ura a helyzetnek, nyilatkozta lapunknak Brüsszelből a politikus.

13:40 | live


Brüsszel - A korábbi hírekkel ellentétben a belga rendőrök nem Najim Laachraouit, a harmadik, még szökésben lévő merénylőt fogták el, aki a gyanú szerint előző nap részt vett a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér elleni terrortámadásban - jelentette a La Libre Belgique című helyi napilap.
13:39 | live


Debrecen - A brüsszeli események miatt még magasabb lett a készültségi fokozat a debreceni nemzetközi repülőtéren - közölték a légibázis vezetői szerdán az MTI-vel.

13:39 | live


Brüsszel - A belga hatóságok szerda délelőtt elfogták Najim Laachraouit, a harmadik, még szökésben lévő merénylőt, aki a gyanú szerint előző nap részt vett a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér elleni terrortámadásban - jelentette a La Derniére Heure című helyi lap.

11:08 | Online


Brüsszel - A brüsszeli metróban robbantó öngyilkos merénylőkből álló csoport is ott lehetett a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren - írta rendőrségi forrásokra hivatkozva a La Derniére Heure című belga napilap szerdán.
11:07 | Online


Brüsszel - A belga fővárosban egyperces néma csenddel emlékeznek szerda délben a több mint harminc emberéletet követelő, előző napi brüsszeli terrortámadások áldozataira - jelentették be a helyi hatóságok.
11:06 | Online


Belgrád - Szerbiában nincs közvetlen terrorveszély, ugyanakkor fokozták a biztonsági ellenőrzéseket - jelentette ki Nebojsa Stefanovic belügyminiszter a szerbiai közszolgálati televízióban, ahol az is elhangzott, hogy szerdán egyetlen járat sem indul Belgrádból Brüsszelbe.
09:40 | Online


Budapest - Minden biztonsági intézkedést fenntart vagy egy fokozattal megemel Magyarország a határokon - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az M1 aktuális csatornán az operatív törzs ülése után szerda reggel.
09:39 | Online


Pozsony - Megemelte a terrorfenyegetettség szintjét Szlovákiában szerdán Robert Kalinák belügyminiszter - közölte a Sita szlovák hírügynökség a szaktárcára hivatkozva.
09:39 | Online

Brüsszel - Azonosították a harmadik, még szökésben lévő merénylőt is, aki részt vett a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér elleni robbantásos merényletben: a férfi neve Najim Laachraoui a La Derniére Heure című helyi lap szerda reggeli értesülései szerint.09:38 | Online


Brüsszel - A belga hatóságok azonosították a keddi brüsszeli repülőtéri öngyilkos merényletek elkövetőit: a rendőrség által el-Bakraoui néven ismert két fivérről van szó - jelentette szerdán az RTBF helyi közszolgálati adó.
09:38 | Online


Budapest - Súlyos veszteségek érik az Iszlám Államot, de a harcmodoruk ellen nagyon nehéz védekezni, még akkor is, ha a vezetőket kiiktatják - mondta N. Rózsa Erzsébet külügyi szakértő az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.
09:37 | Online


Brüsszel - Spontán megemlékezést tartottak kedd este Brüsszel központjában, több százan gyertyákat gyújtottak a belga fővárosban reggel végrehajtott robbantásos merényletek áldozatainak emlékére.
09:36 | Online


Budapest - Bakondi György szerint Magyarországon nincs terrorfenyegetés, de a brüsszelihez hasonló, súlyos eseményeknél ellenőrizni kell a "szálakat", ezért is rendelték el a 2-es szintű terrorkészültséget.
09:36 | Online


Budapest - Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint Brüsszel és Belgium "puha" célpont volt a terroristáknak, mert a hatóságok sok feltárt problémát nem tudtak időben megoldani.
09:35 | Online


Washington - A belga nemzeti színekkel világítják meg New Yorkban a Világkereskedelmi Központ helyén lévő torony antennáját. Eközben az amerikai elnökjelölt-aspiránsok újabb nyilatkozatokban fejtették ki álláspontjukat a brüsszeli terrorakciók kapcsán.
09:33 | Online


Brüsszel - Egymással összefogva folytatjuk nyugodt és méltóságteljes harcunkat a fenyegetettséggel szemben - mondta Fülöp belga király a televízióban kedd este közvetített beszédében a reggeli véres brüsszeli merényletekre utalva.
21:55 | live

Egy megemlékező mécsest helyez el a brüsszeli robbantások áldozatainak emlékére a Belga Királyság magyarországi nagykövetségénél
21:39 | live


Berlin - Németország minden lehetséges támogatást megad a keddi brüsszeli merényletek elkövetőinek kézre kerítéséhez és megbüntetéséhez - mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben.
21:38 | live


Budapest - A keddi brüsszeli robbantások miatt szerdai brüsszeli járatait is törölte a Brussels Airlines - közölte Hardy Mihály, a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport szóvivője az MTI-vel.
21:38 | live


Róma - A legmagasabb előtti fokozaton maradt a biztonsági készültség Olaszországban a brüsszeli terrorista támadásokat követően, de megerősítették az esetleges célpontok védelmét és az országos területellenőrzést - jelentette be Angelino Alfano olasz belügyminiszter kedden.
21:37 | live


Budapest - A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) docense szerint sokrétű üzenete van a kedd reggel Brüsszelben történt robbantásos merényleteknek. Az MTI-nek nyilatkozó szakértő szerint a brüsszeli terrorcselekmény egyszerre irányulhatott a nyugati civilizáció, a nyugati vallás és az Európai Unió ellen.

21:37 | live


London - Londoni stratégiai elemzők helyzetértékelése szerint EU-szinten is számos negatív következménye lehet a keddi brüsszeli merényletnek.
21:37 | live


Budapest - Szijjártó Péter szerint aki teheti, ne utazzon Brüsszelbe, mert a helyzet rendkívül súlyos. A külgazdasági és külügyminiszter kedden sajtótájékoztatón, Budapesten azt is elmondta, hogy a reggeli brüsszeli robbantásokban megsérült két magyar állampolgár állapota stabil.

21:36 | live


Brüsszel - A brüsszeli merényletek a nyílt és demokratikus társadalom elleni támadások voltak - jelentették ki az uniós tagállamok állam- és kormányfői, valamint az uniós intézmények vezetői közösen kiadott nyilatkozatukban kedden.
21:36 | live


Washington - Pár órával a brüsszeli merényletek után New York, Los Angeles és Washington városi elöljárói bejelentették, hogy megerősítik a biztonsági intézkedéseket a repülőtereken és a legfontosabb tömegközlekedési eszközökön, illetve a legforgalmasabb városi csomópontokon.
21:35 | live


Brüsszel - Megállítottak és átkutatnak egy Brüsszelből érkezett vonatot a holland Schiphol nemzetközi repülőtérre való megérkezése előtt - közölte Twitter-üzenetében a holland rendőrség kedden.

20:55 | live

Közvetlenül a robbanások után készült drámai videó Brüsszelből

20:44 | live


Brüsszel - A belga szövetségi ügyészség kérése ellenére a sajtóban fényképeket tettek közzé kedden délután három gyanúsítottról. A felvételeket a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér biztonsági kamerái rögzítették.

20:42 | live


Budapest - Több légitársaság, így a magyar hátterű Wizz Air, a Ryanair és a Lufthansa-csoport is ingyenes átfoglalást, vagy jegytörlést biztosít a Brüsszelbe utazóknak.
20:42 | live


Brüsszel/Strasbourg - A terroristák az európai értékeket vették célba - jelentette ki Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára a Brüsszelben elkövetett merényleteket követően tartott sajtótájékoztatóján kedden.
18:35 | live


London - A brit hatóságok növelik a kikötők, repülőterek, metróállomások és nemzetközi pályaudvarok rendőri védelmét - mondta kedden a brit miniszterelnök.
18:35 | live


Bécs - A keddi brüsszeli robbantásokat követően Ausztriában is fokozták a biztonsági intézkedéseket, az államfő pedig "mélységesen" elítélte a több tucat halálos áldozatot követelő merényleteket.
18:34 | live


Berlin - A keddi brüsszeli merényletek helyszínei arra utalnak, hogy nemcsak Belgium, hanem az egész Európai Unió ellen intéztek támadást - mondta a német belügyminiszter Berlinben.
18:31 | live


Brüsszel - Nagy erőkkel folyik a nyomozás a brüsszeli merényletek elkövetőinek előkerítésére, de a hatóságok attól tartanak, hogy további elkövetők tevékenykedhetnek a fővárosban - közölte Didier Reynders belga külügyminiszter az RTBF közszolgálati tévécsatornának adott nyilatkozatában kedden.

18:14 | live


Brüsszel - Tovább nőtt a kedd reggeli brüsszeli terrortámadások áldozatainak száma: a legfrissebb hírek szerint 34 ember meghalt, több mint kétszázan pedig megsebesültek a belga fővárosban végrehajtott robbantásokban.

18:14 | live


Berlin - Nem érte váratlanul a belga hatóságokat a keddi brüsszeli merényletsorozat, számítottak arra, hogy bosszú követi Salah Abdeslam letartóztatását - írta a Der Tagesspiegel című német lap a hírportálján német biztonsági körökre hivatkozva. Az újság egy másik, még a brüsszeli támadások előtt készült jelentésében azt írta, hogy Abdeslam Németországban is tervezhetett terrortámadást.

18:13 | live


Kairó/Budapest - Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet hívei a közösségi hálókon ünnepelték kedden a brüsszeli robbantásokat; a milícia maga nem adott ki közleményt a támadásokkal kapcsolatban.

16:51 | live


Budapest - A rendőrséget erősíti, annak munkáját segíti a teljes készültségbe helyezett Terrorelhárítási Központ (TEK) - közölte a szervezet főigazgatója az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

15:42 | live

Egy sérültet ápolnak a Maalbeek metróállomásnál
15:35 | live

Áttekintő térkép a március 22-ei brüsszeli terrortámadásokról | Forrás: 444.hu
15:27 | live


Brüsszel - Kiürítik a belgiumi Tihange-ban található atomerőművet - jelentette a VTM flamand nyelvű belga közszolgálati televízió kedden.
15:27 | live


Brüsszel - Egy fel nem robbant pokolgépet és egy Kalasnyikov típusú gépkarabélyt is találtak a rendőrök a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, ahol kedd reggel két robbantás is történt - jelentette a VRT nevű helyi közszolgálati televízió.
15:25 | live


Brüsszel - Nagy erejű robbanás rázta meg brüsszeli repülőteret, amely leszakította a váróterem álmennyezetét és megrongálta a vízvezetékeket. A padlót vízzel keveredett vér borította - mondta egy Genfből érkező utas a Zaventem nemzetközi repülőtéren kedden.

14:45 | live


Brüsszel - A terrorizmus nem győzheti le a demokráciát és a szabadságot - közölte Brüsszelben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a brüsszeli robbantásokat követően kiadott nyilatkozatában kedden.
14:45 | live


London - Nagy-Britanniában országszerte megerősítették a rendőri jelenlétet, és összeült a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportja (COBRA) a keddi brüsszeli merényletek után kialakult helyzet áttekintésére. Fokozták a rendőri járőrözést a brit repülőtereken is, a London és Brüsszel közötti vasúti forgalmat pedig felfüggesztették.
14:20 | live


Budapest - Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke szerint napnál világosabban kiderült: fokozza a terrorveszélyt az a folyamat, hogy illegális bevándorlók ellenőrizetlenül, tömegével áramlanak be az Európai Unió területére.
14:19 | live


Tatabánya - A terror minden formáját vissza kell utasítani, küzdeni kell ellene, a terroristákkal szemben fel kell lépni - jelentette ki a miniszterelnök kedden Tatabányán, más témában tartott sajtótájékoztatóján a reggeli brüsszeli robbantásokról szólva.
14:05 | live

Videó: Robbantás Brüsszelben a Maelbeek metróállomáson

14:05 | live

Videó: Robbantás Brüsszelben a Maelbeek metróállomáson

14:04 | live


Brüsszel - Nagy erejű robbanás rázta meg brüsszeli repülőteret, amely leszakította a váróterem álmennyezetét és megrongálta a vízvezetékeket. A padlót vízzel keveredett vér borította - mondta egy Genfből érkező utas a Zaventem nemzetközi repülőtéren kedden.

13:51 | live

A Terrorelhárítási Központ (TEK ) munkatársai a Liszt Ferenc-repülőtér 2A terminálján 2016. március 22-én, miután a reggeli brüsszeli robbantások nyomán Magyarországon ideiglenesen elrendelték a terrorkészültség kettes, magas fokozatát
13:49 | live

Videó: Robbantás Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren

13:49 | live

Videó: Robbantás Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren

13:45 | live


Budapest/Brüsszel - Bőröndökkel és reptéri poggyászkocsikkal gyalogolnak az emberek a brüsszeli körgyűrű környékén, mivel a belga fővárosban teljesen leállt a tömegközlekedés azután, hogy robbantások történtek a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban kedden.

13:45 | live


Budapest - A brüsszeli robbantások nyomán szerda délelőttre rendkívüli bizottsági ülést hívott össze az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke.
13:31 | live


Budapest - A Magyarország területére ideiglenesen kihirdetett 2-es terrorfokozatnak megfelelően, a belügyminiszter utasítására Hajdu János főigazgató teljes készültségbe helyezte a Terrorelhárítási Központ (TEK) állományát - közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

13:24 | live


Brüsszel/Budapest - Két magyar is megsérült a keddi brüsszeli robbantások során - mondta az M1 aktuális csatornának Nagy Zoltán brüsszeli nagykövet.

13:18 | live

A metróalagútban, a síneken menekülnek a brüsszeliek
13:17 | live


Budapest - Az utcán is lehetett érezni a brüsszeli metróban történt keddi robbanást - nyilatkozta a belga fővárosból az M1 aktuális csatornának Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke, aki az elsők között érkezett a Maelbeek nevű metróállomáson megsérültek ellátására.

13:16 | live


Budapest - Ellenőrző és átengedőpontot állít fel a rendőrség a ferihegyi repülőtérre bevezető út elágazásánál - közölte az MTI érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden.

13:03 | live


Budapest - Magyarországon a reggeli brüsszeli események elemzését és értékelését követően kettes, magas terrorfokozatot léptettek érvénybe - közölte az MTI-vel a Belügyminisztérium.

13:03 | live

Így néz ki a felrobbantott metrókocsi
13:02 | live

Így néz ki a brüsszeli reptér indulási oldala, ahol a bomba robbant
13:00 | live


Budapest - A brüsszeli robbantások nyomán Orbán Viktor miniszterelnök ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség kettes, magas fokozatát - jelentette be a belügyminiszter kedden a Parlamentben újságíróknak nyilatkozva.

12:58 | live


Brüsszel - Robbanás történt kedd reggel egy brüsszeli metróállomáson is, az uniós intézmények közelében - jelentette az RTBF belga közszolgálati csatorna. Hírügynökségi értesülések szerint a detonációnak halálos áldozatai is vannak. Előzőleg a nemzetközi repülőtéren voltak robbanások, amelyeknek tíznél is több halálos áldozatuk lehet.

12:58 | live


Brüsszel - A rendőrség szerint legalább egy, egyes belga lapok értesülései szerint viszont 17 ember meghalt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren kedd reggel történt, egyelőre ismeretlen eredetű kettős robbanásban - jelentette a belga sajtó. A helyszíni beszámolók több tucat sérültről is említést tettek.


Robbantás Brüsszelben a Maelbeek metróállomáson


Robbantás Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren


Videó: Brüsszeli robbantások – Terrortámadásokat követtek el Brüsszelben, halálos áldozatok

Brüsszel – A belga államügyészség közlése szerint terrortámadásokat követtek el kedd reggel Brüsszelben, a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson történt robbantásoknak a mentést végző hatóságok szerint legalább 21 halálos áldozatuk és 35 sebesültjük van, két magyar állampolgár is megsebesült. Brüsszel tömegközlekedése teljesen megbénult.