Brüsszeli robbantások – OGY – Nemzetbiztonsági bizottság: indokolt a kettes terrorkészültség

Budapest – Indokoltnak tartják a brüsszeli robbantások nyomán kedden elrendelt kettes fokozatú terrorkészültség fenntartását az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai – derült ki a testület szerdai, zárt ülése után tett nyilatkozatokból.

A rendkívüli ülésen Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Papp Károly országos rendőr-főkapitány, valamint a polgári és katonai titkosszolgálatok képviselői tájékoztatták a bizottság tagjait a Brüsszelben történtekről és azok magyarországi vonatkozásairól.

A kétórás zárt ülés után a testület tagjai ismételten részvétüket fejezték ki a brüsszeli merényletek áldozatainak családjai felé, a sérülteknek gyógyulást kívántak. Ezzel együtt valamennyien felhívták a figyelmet arra, hogy nemcsak egy európai országot érintő, hanem nemzetközi szintű támadás történt, mivel az Európai Unió és a NATO központja is Brüsszelben van.

Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke úgy fogalmazott: “barbár” támadást hajtottak végre az európai civilizációval szemben. Ráadásul – mint kiemelte – olyan helyen, ahol fel voltak készülve a támadásra. Példaként jegyezte meg, hogy a brüsszeli repülőteret már eddig is fokozottabban őrizték. A támadók profik voltak és jól felkészültek – mondta az elnök.

Molnár Zsolt hangsúlyozta: nincs arra utaló információ, hogy a brüsszelihez hasonló merényletre készülnének Magyarországon. Ugyanakkor kiemelte: minden európai országban fokozott biztonsági intézkedésekre van szükség. Amíg kiderülnek a brüsszeli robbantások körülményei, addig Magyarországon is indokolt a kettes terrorkészültségi fokozat fenntartása – mondta a bizottság elnöke, megjegyezve: ez semmilyen alapjog korlátozásával nem jár.

A testület ellenzéki tagjai, Molnár Zsolt (MSZP), Szél Bernadett (LMP) és Mikróczki Ádám (Jobbik) mind azt hangsúlyozták, hogy a terrorizmus elleni fellépés érdekében, valamint Magyarország biztonságának erősítése érdekében jogszabályi módosításokra van szükség.

Mirkóczki Ádám azt mondta: bízik benne, hogy a terrorellenes kérdések nem lesznek “pártpolitikai szintre degradálva”, hanem ötpárti egyeztetés zajlik majd. A jobbikos politikus optimizmusát fejezte ki amiatt is, hogy kedden a kormánypárti képviselők is megszavazták a Jobbik azon javaslatának tárgysorozatba vételét, amely a Magyar Honvédség terrorhelyzetben való bevetését célozza.

Szél Bernadett, a testület LMP-s tagja viszont felidézte, hogy az ellenzéki javaslatokat a kormánytöbbség jellemzően leszavazza, ezért az LMP biztonságerősítő és terrorellenes módosítási javaslatait bizottsági javaslatba szeretnék beépíteni. Az LMP-s képviselő az ülésen elhangzottak alapján kiemelte: nincs ok pánikra. A magyar szolgálatok maximálisan végzik a munkájukat – mondta Szél Bernadett. Mint mondta, bízik abban, hogy az illetékes szervek Európa-szerte hasonlóan tudják feladataikat ellátni. Az LMP-s politikus ezzel együtt a biztonsági szervek közötti fokozott együttműködést kulcsfontosságúnak nevezte.

A bizottság szocialista elnöke, Molnár Zsolt szerint a brüsszeli események is azt igazolják, hogy a nemzetállami megoldások nem elegendőek. Ezért a nemzeti titkosszolgálatok mellett szükség lenne egy közös európai terrorelhárító és hírszerző ügynökségre is. Elmondta, hogy az MSZP újra benyújtja két korábbi indítványát, amelyik a rendvédelmi és biztonsági szervek terrorellenes feladataikhoz szükséges források növelését célozza, és azt a büntetőtörvénykönyv módosítást, amely a terrorizmus finanszírozásának, valamint a terrorpropaganda büntetését tenné lehetővé. Ezek mellett arra is javaslatot tesznek, hogy több helyen alkalmazzanak fémdetektorokat a biztonságerősítése érdekében, továbbá szakmai vitát szeretnének indítani arról, hogy miként lehetne szabályozni a bűnözők által gyakran használt “eldobható” telefonok, illetve telefonkártyák használatát.

A kormánypárti Németh Szilárd egyetértett azzal, hogy a rendvédelmi és biztonsági szervek megerősítése mellett bizonyos jogszabály-módosításokra is szükség lehet, de egyúttal “óva intett” az ellenzéki, pártpolitikai javaslatoktól. Ezt azzal indokolta, hogy most az MSZP és a Jobbik is a biztonsági szervek, illetve a TEK megerősítését hangoztatja, holott korábban a TEK megszüntetését, költségeinek csökkentését akarták. Németh Szilárd a közös európai titkosszolgálat gondolatával sem értett egyet. Úgy vélte, a biztonsági szervek együttműködését kell fokozni, de mint kiemelte: a titkosszolgálati munka nemzetállami feladat.

A bizottság fideszes alelnöke az ülésen elhangzott tájékoztató alapján azt mondta: a keddi brüsszeli terrorcselekmények is összefüggenek azzal a továbbra is nagyon komoly nemzetbiztonsági és belbiztonsági problémával, amelyet az illegális bevándorlás okoz. Németh Szilárd azt mondta: a nyugat-európai titkosszolgálatok működésében, együttműködésében voltak szakmai hibák. Ezzel együtt a fideszes politikus szerint nem a szolgálatok követtek el hibát, hanem azok a “migránspárti”, “elsősorban baloldali, brüsszeli politikusok”, akik támogatták a bevándorlást, s azt rákényszerítették Európára.

A kormánypárti politikus azt mondta a terrorcselekmények következtében megemelt terrorkészültség preventív intézkedés, ezt a lehető leggyorsabban szeretnék lezárni – monda a kormánypárti politikus.

A kedd reggeli brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban végrehajtott robbantásokban az eddigi összesítés szerint a robbantássorozatnak legalább harmincnégy halottja és 230 sebesültje van, két magyar állampolgár is megsérült. A merényleteket kedden délután a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet vállalta magára.

– MTI –