Brüsszeli robbantások – Német belügyminiszter: az egész EU-nak szólt a támadás

Berlin – A keddi brüsszeli merényletek helyszínei arra utalnak, hogy nemcsak Belgium, hanem az egész Európai Unió ellen intéztek támadást – mondta a német belügyminiszter Berlinben.

Thomas de Maiziere hangsúlyozta, hogy a terrortámadás “a szabadságunk” ellen irányult és “mindenki ellen, aki az EU része”. Ezt jelzi, hogy a célpont a nemzetközi repülőtér és egy olyan metróállomás volt, amely az uniós intézmények közelében fekszik.

A miniszter elmondta, hogy a német hatóságok szoros kapcsolatban állnak a belga hatóságokkal és az uniós intézményekkel, a biztonsági szervek pedig felkészültek arra, hogy a “helyzettől függően látható, robosztus jelenléttel” őrködjenek a “kritikus infrastruktúra” – például pályaudvarok, repülőterek – biztonsága felett.

Kiemelte: semmi nem utal arra, hogy az elkövetőknek bármi közük lenne Németországhoz, de a korábbi támadásokhoz hasonlóan szükség esetén ezúttal is megerősítik a határellenőrzést. Az erre vonatkozó előkészületeket már meg is tették a belga, a francia és a holland határ térségében – mondta Thomas de Maiziere egy más ügyben, egy német-szerb belügyi együttműködési egyezmény aláírása alkalmából – összehívott sajtótájékoztatón.

A szövetségi rendőrség egy szóvivője a belügyminiszter nyilatkozata után elmondta, hogy életbe léptették a tárcavezető által jelzett intézkedéseket, megerősítették a repülőterek és a pályaudvarok védelmét, valamint a német-belga határ ellenőrzését.

Több német repülőtéren – köztük Berlin két nemzetközi repülőterén és Münchenben – törölték a Brüsszelbe induló és a belga fővárosból érkező járatokat. Több Brüsszelbe tartó nemzetközi járat a Belgiummal határos Észak-Rajna-Vesztfália tartomány repülőterein, a köln-bonni vagy a düsseldorfi repülőtéren landolt.

Joachim Gauck államfő Fülöp belga uralkodónak küldött részvétnyilvánító táviratában kiemelte, hogy Németország kiáll Belgium mellett. “Együtt fogjuk megvédeni európai értékeinket, a szabadságot és a demokráciát” – írta a német szövetségi elnök.

Hasonlóan fogalmazott számos további német politikai vezető. Sigmar Gabriel alkancellár hangsúlyozta, hogy “Németország együtt gyászol a belga lakossággal”, Európa pedig nem enged a terror miatt a “humanitás, a szabadság és a nyitottság értékéből”. Steffen Seibert kormányszóvivő Twitter-oldalán azt írta, hogy a terrorra az áldozatok iránti szolidaritás és a terroristákkal szembeni határozott fellépés a válasz. Peter Altmaier kancelláriaminiszter Twitter-bejegyzése szerint “a terroristák soha nem nyerhetnek”, és “Európa értékei erősebbek a gyűlöletnél és az erőszaknál”. Heiko Maas igazságügyi miniszter szintén a Twitteren azt írta, hogy kedd “fekete nap Európa számára”, és a “visszataszító” támadások “mindannyiunk ellen szóltak”.

Angela Merkel kancellár később nyilatkozik az ügyben.

A Moszkvában tárgyaló német külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier közleményében kiemelte, hogy a támadás “Európa szívét” célozta, és “alattomos módon védtelen emberek ellen irányult”.

A külügyminisztérium fokozott óvatosságra intette a belga fővárosban tartózkodó németeket, és közölte, hogy a tárca válságkezelő központja információs telefonvonalat létesített.

– MTI –