Brüsszeli robbantások – A nemzetközi sajtó a terrorizmus elleni fellépés fokozását sürgeti

Brüsszeli robbantások – A nemzetközi sajtó a terrorizmus elleni fellépés fokozását sürgeti
© Fotó: AFP / Philippe Huguen
Budapest – Szinte egyöntetűen a terrorizmus elleni fellépés fokozását sürgette a nemzetközi sajtó szerdán, a brüsszeli terrortámadások másnapján.

A brit The Daily Telegraph megállapította: nehéz meghatározni, hogy pontosan mikor kezdődtek a nyugati célpontok elleni iszlamista terrorcselekmények – lehet, hogy 1995-ben a párizsi metróban elkövetett robbantásos merényletekkel, lehet, hogy 1998-ban, az Egyesült Államok kenyai és tanzániai nagykövetségei elleni támadásokkal -, de az bizonyos, hogy ez a háború már jóval hosszabb ideje tart, mint a két világháború együtt. A tekintélyes konzervatív napilap szerint ráadásul a brüsszeli támadás ismét arra hívja fel a figyelmet, hogy ennek a háborúnak még nincs is látótávolságban a vége.

Most a legsürgetőbb feladat valamilyen megoldást találni “Szíria agóniájára”, mivel a szíriai háború teremtette meg a dzsihadisták számára a fizikai mozgásteret és egy olyan ügyet, amellyel félrevezetett muszlim fiatalokat lehet mozgósítani – fogalmaz a Telegraph.

Az Európai Unió szempontjából a tanulság az, hogy egy olyan szervezetben, amelynek tagjai osztoznak a biztonságért viselt felelősségben, egy tagállam gyengesége mindenki számára aggodalomforrás. Egyértelmű, hogy a szélsőségességre adott belga válaszlépések hatékonyságát javítani kell – áll a cikkben.

Óvakodni kell ugyanakkor az olyan következtetésektől, amelyek szerint a brüsszeli merénylet megingathatatlan érvként szolgál akár a brit EU-tagság feladása, akár megőrzése mellett, mivel a szomszédos országok biztonsági problémái Nagy-Britanniát is érintik, akár EU-tag, akár nem – írta a brit lap.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív német lap szerint igen nyugtalanító a “nagyvárosainkban dühöngő terror hálózatainak” kiterjedtsége és mozgósíthatósága, aminek láttán nem fatalizmus azt mondani, hogy nincs teljes védelem a terror ellen. Ugyanakkor nem szabad elfogadni, hogy a terrorizmus jelenléte az “új normalitás” a nyugati világban. A biztonsági szervek munkáját nemzetközileg a lehető legszorosabban össze kell hangolni, és erősebb megfigyelés alá kell vonni azokat a társadalmi közegeket, amelyekben kialakul az iszlamista terrorizmus, “a terrorizmus milíciáit pedig meg kell semmisíteni, különben újra és újra elhozzák a terrort Európa szívébe”.

A szintén konzervatív Die Welt kiemelte: a rendőrség “dilettantizmusa” fölötti felháborodásnak éppen olyan nagynak kellene lennie, mint amennyire “civilizált és rettenthetetlen az európaiak reakciója a terrorra”. A “modern terror a globalizáció gyermeke”, az elkövetők a legmodernebb kommunikációs technológiákat használják globális hálózataik kiépítésére, a “rendőrségnek és titkosszolgálatoknak pedig tükrözniük kell ezeket a struktúrákat”.

A liberális Der Tagesspiegel szerint a terroristák éket akarnak verni az Európában élő muzulmánok és nem muzulmán környezetük közé. A támadásoknak az a céljuk, hogy elmélyítsék a bizalmatlanságot, és felgyorsítsák az elidegenedést. Amint a többségi társadalom védekező reflexei veszélyként érzékelnek mindent, ami muzulmán – így a mecseteket, fejkendőket, étkezési előírásokat is -, a terroristák elérik céljukat. Az “önmagát beteljesítő jóslat spirálját meg kell állítani” – írta a német lap.

A francia lapok fő témája a terrorizmus elleni európai összefogás, a szolidaritás sürgetése volt a brüsszeli robbantások kapcsán. A tavaly november 13-i párizsi merényletekre utalva a Libération azt írta hogy “a belgák friss fájdalmát mi is teljesen átérezzük”. A vezető gazdasági napilap, a Les Échos úgy fogalmazott, hogy “ma mindannyian brüsszeliek vagyunk”, míg több regionális lap is vértestvéreknek nevezte Párizst és Brüsszelt.

Valamennyi lap a merényletek és a terrorizmus elleni küzdelem európai vonatkozásaira hívta fel a figyelmet. A Les Échos szerint “Európát támadták meg, s mostantól Franciaország kevésbé lesz egyedül a terrorizmussal szemben”. A konzervatív Le Figaro szerint “Európának az ellenséggel szemben olyan erőként kell fellépnie, amely egyszerre lecsap és védelmez. “A határellenőrzés, az iszlamista fészkek felszámolása, a rendőri együttműködés a kötelező alapszolgáltatás” – hangsúlyozta a lap.


Brussels terrorist attack victims commemorated

Megemlékezés Brüsszelben | Fotó: AFP / Mustafa Yalcin / Anadolu Agency


A Le Parisien című fővárosi lap arra emlékeztetett, hogy Európa szívét érte támadás, és elsősorban Európának kell az állampolgárait megvédenie, mégpedig a tagállamok közötti valódi terrorellenes együttműködéssel.

Európa még veszélyesebb, mint eddig volt – olvasható az osztrák Die Presse véleménycikkében.

A szerző szerint a merényletekhez már nem kell olyan sok logisztika, mint korábban, a terroristák már nem repülőgépet térítenek el, “csupán” robbanóanyagot hagynak ott kávézókban vagy koncerttermekben. A szélsőségesek borzalmas üzenete, hogy mindenki célponttá válhat, szürke nem létezik, csak fekete és fehér – írja a szerző, aki szerint az Iszlám Állam terrorszervezet célja, hogy a többségben lévő keresztény lakosokat szembeállítsa az Európában élő muszlimokkal, “apokaliptikus harc” alakuljon ki köztük. Figyelni kell arra, hogy a fiatalok ne csatlakozhassanak a szélsőséges szervezetekhez – olvasható a kommentárban.

Brüsszel Európa fővárosa, ezért a támadások Európa szívébe hatoltak – írta a Der Standard című osztrák lap szerzője. A hatóságok tehetetlenségét mutatja, hogy egy ilyen merényletsorozat megtörténhetett, hiszen már a novemberi párizsi merényletet sem tudták megakadályozni – vélekedett a szerző, akinek következtetése szerint a párizsi és a brüsszeli merényletek üzenete, hogy senki sincs teljes biztonságban. A terroristák meg akarják változtatni Európát, meg akarják osztani a társadalmat, az iszlám ellenségképpé válik, a muszlim emberek általános gyanú alá kerülnek, és minél nagyobb a félelem az iszlámtól, annál nagyobb lesz a diszkrimináció és a kirekesztés.

Európa hatalmas és kényes kihívás előtt áll, amellyel az uniós tagállamok nem tudnak egyedül szembenézni, a brüsszeli brutális támadás nemzeti intézkedések helyett összehangolt cselekvést követel az Európai Uniótól – írta az El País című spanyol baloldali napilap. Kifejti: a terroristák tavaly novemberi párizsi támadásaira Európa nem úgy reagált, ahogyan kellett volna. A francia kormány úgy döntött, hogy megtartja magának a cselekvési szabadságot a kollektív válasz helyett. Kiderült, hogy ez nagy hiba volt, hiszen a támadás utáni nyomozás szálai Belgiumba vezettek.

A terroristák a lap szerint Európa fővárosát támadták meg. Az akciók zsigeri gyűlöletet mutatnak mindennel szemben, amit Európa szimbolizál: az egyéni szabadság, a demokratikus értékek és a vallási tolerancia. Mindenki, aki osztozik az európai életformában, potenciális célpont lehet, még ha muzulmán is – vélte az El País.

Az ABC című spanyol konzervatív napilap fekete címlappal jelent meg a támadások másnapján. Az újság szerint a történtek felhívják a figyelmet arra, hogy az Iszlám Állam nem egy új bűnözési formát folytat, hanem háborút, amely erőteljesebb katonai beavatkozást igényel külföldön. “Európa nem biztonságos, és ezzel szembe kell néznie” – fogalmaz a lap, hangsúlyozva, hogy a Nyugatnak nincs más lehetősége, mint megmozdulni, speciális törvényeket hozni, alkotmányos reformokat végrehajtani, és összehangolni a titkosszolgálatok működését.

Az ABC szerint szabályozni kell a menekültek belépését is, mert – mint írja – “nem lehet tovább naivnak maradni, köztük beszivárognak a terroristák”, ahogy azt a párizsi támadások is igazolták.

Az európai politikai korrektség lehetővé tette, hogy Brüsszelben ellenőrizetlen muzulmán enklávék jöjjenek létre, így a keddi támadásokat a belga terrorelhárítás jelenlegi magas fokú készenléte sem akadályozhatta meg – vélte a Wirtualna Polska lengyel hírportálnak nyilatkozó Roman Polko lengyel tábornok. A GROM különleges terrorellenes alakulat volt parancsnoka úgy látja: Lengyelország is célpontja lehet az iszlamistáknak, mégpedig a júliusi varsói NATO-csúcstalálkozó és krakkói ifjúsági katolikus világtalálkozó idején. A lengyel biztonsági erőknek még intenzív munkát kell elvégezniük, hogy a szükséges felkészültséget elérjék – állapította meg Polko.

Nyugat-Európa lélektanilag és erkölcsileg maga fegyverezte le saját magát, “a pacifista, balos látomásokban, a multikulturalizmusról és a toleranciáról szóló mesékben elmerülve,” így “a szakállas fanatikusok” a helyzet uraivá válnak – vélte a wpolityce.pl konzervatív hírportál kommentárjában Lukasz Warzecha. Ezzel szemben a közép-európai országok – köztük Magyarország és Lengyelország – még megőrizték természetes reagálási képességüket, hiszen nemzeteik nem estek át a “politikai korrektség agymosásán” – írta a szerző.

Az Európai Uniónak vissza kellene állítania a halálbüntetést, hogy ezt a terrortámadások elkövetőivel szemben alkalmazhassa – jelentette ki a TVN24 lengyel hírtelevízióban Tomasz Miskiewicz, a lengyelországi muszlimok legfőbb vallási méltósága.

A szlovákiai lapok kivétel nélkül kiemelt helyen és bő terjedelemben foglalkoztak a brüsszeli merényletekkel, a véleményírások konkrét lépéseket sürgetnek a terrorfenyegetettség csökkentésére.

Vagy megbékélünk a félelemmel és a fokozódó intenzitású támadásokat a dicsőített multikulturalizmussal járó elkerülhetetlen adalékként fogadjuk el, vagy nem csapjuk be tovább önmagunkat és bevalljuk: nagy gondban vagyunk, amit gyorsan meg kell oldani – írta a Hospodárské Noviny gazdasági-közéleti napilap. Az újság szerint az “ellenség” az európai humanitásnak és szolidaritásnak köszönhetően került Európába, ahol alattomosan hátulról támad vendéglátóira, amire talán a 2001-ben az Egyesült Államokban hozott Patriot Act törvényhez hasonló szabályozás érvényesítése, illetve az iszlamista szélsőségesek deportálása lehetne megoldás. Megjegyzi: meg kell gondolnunk, kit engedünk magunk közé, mert “a háborúban a jószívűség, a kitárt karok és a békemenetek nem segítenek”.

Bűnösek a belga hivatalok is, mert túl sokáig figyelmen kívül hagyták a radikális szellemi vezetők tevékenységét, az iszlám szélsőséges formáinak, főként a vahhábizmusnak a terjesztését – írta kommentárjában a liberális Sme. A lap szerint az iszlám ezen formája olyan vírus, amely a legnagyobb fenyegetést jelenti az európai civilizációra, de a muszlim országokra is.

A Moszkovszkij Komszomolec című orosz napilapban Jevgenyij Szatanovszkij, a moszkvai Közel-keleti Intézet elnöke arról beszélt: az európai országok öngyilkos politikát folytatnak azáltal, hogy évtizedek óta tömegesen engedik be területükre a migránsokat, akik erősen radikalizálódtak. Brüsszel szerinte réges-rég az európai iszlamisták fővárosává vált.

Ugyanitt Alekszej Filatov, az Alfa Terrorelhárító Egység Veteránjainak Nemzetközi Egyesülete elnevezésű szervezet alelnöke úgy vélekedett, hogy az európai erőszakszervezeteknek a hidegháború utáni, viszonylag nyugodt időszakban elfogadott módszerei jó egy évtizeddel elmaradnak azoktól, amelyeket az orosz szakszolgálatok alkalmaznak. Szavai szerint Oroszország levonta következtetéseket a területén a századforduló környéki években elkövetett terrortámadásokból, és tervszerű munkába kezdett. “Ennek eredményei nyilvánvalóak: a terrorcselekmények száma évről évre csökken” – mondta.

Az Izvesztyijában Vjacseszlav Trubnyikov, az orosz külföldi hírszerzés volt parancsnoka arról beszélt, hogy a 21. század elején Európában a helyi szakszolgálatok alacsony hatékonysága miatt földalatti dzsihadista hálózat jött létre. Megítélése szerint ez ellen a rendvédelmi szerveknek sürgősen aktivizálniuk kell a megelőzést célzó titkosszolgálati tevékenységet, az ügynökökre épülő hírszerzést, és globális szinten egyesíteniük erőfeszítéseiket.

Az a könnyedség, amellyel a terroristák az Európai Unió szívében is képesek támadni, egyértelműen azt bizonyítja, hogy a jelenlegi Európa képtelen megelőzni és elhárítani ezeket az erőszakcselekményeket – állítja a cseh sajtó. A lapok felhívják a figyelmet arra, hogy a terroristák a helyi muzulmán közösségekben hátországot találnak maguknak, ami pedig az európai bevándorló- és integrációs politika csődjének a bizonyítéka.

A lehetséges indítékokat elemezve a Mladá Fronta Dnes úgy véli: lehetséges, hogy a terroristák azt akarták bizonyítani a világnak, hogy a tavalyi párizsi merényletek kitervelőjének az elfogása után is akcióképesek.

A konzervatív Lidové Noviny szerint a probléma megoldása érdekében Európának elsősorban a helyi iszlám közösségeket kellene megváltoztatnia. A Hospodárské Noviny című napilap úgy látja: “A schengeni térség életben tartása a mai formában a brüsszeli merényletek után valóban megfontolandó”. A Právo szerint szükség van az Európába érkező menekültek következetesebb ellenőrzésére és a határok teljes lezárására.

A szabadelvű román Gandul A tehetetlenség tragédiája című cikkében az európai biztonsági szolgálatok kudarcaként értékeli a brüsszeli terrortámadást. “Amíg az Iszlám Államot nem törlik el föld színéről, amíg a nagyvárosi gettókból második generációs muzulmán bevándorlók ezrei ingáznak Európa és Szíria között a török határőrök bátorításával, és amíg senki sem szűri meg a migránsáradatot, addig senki sem lesz biztonságban” – véli a Gandul vezércikkírója.

A liberális hátterű Adevarul Két háború című írásának szerzője is arra a következtetésre jutott: nem lehet tovább halogatni az Iszlám Állam elleni szárazföldi beavatkozást, mert az államok azért tartják fenn a katonaságot, hogy a polgárok “a várfalakon belül” biztonságban legyenek. A cikkíró szerint azonban Európa nemcsak a terroristákkal, hanem a rasszizmussal és idegengyűlölettel is hadban áll, és most az a veszély fenyegeti, hogy a fundamentalizmusban nyeri vissza egységét, megtagadva saját alapelveit.


-

Fotó: AFP / Patrik Stollarz


Európa háborúban van, győzhetünk-e, Az Iszlám Állam Európa szívére csapott le, A dzsihadisták bosszúja Abdeslam letartóztatásáért, Ütést mértek Európa fővárosára – ilyen címekkel jelentek meg a szerbiai lapok.

A Vecernje Novosti az egyik szerb túlélőt idézte, aki a robbanás utáni állapotokat, a sebesültek és halottak látványát írta le, majd a második születésnapjának nevezte a napot, amiért túlélte a támadást. A Danas című napilapnak Zoran Dragisic biztonsági szakértő azt hangsúlyozta, hogy a terrortámadások után felerősödnek a jobboldali szélsőségek, s míg a Közel-Keleten nem csökken az erőszak, Európában intenzívebbé válik. Emellett megerősödnek az iszlámellenes hangok is, illetve az európai kormányok már nem beszélhetnek szerinte a migránsbarát politikáról.

A kínai Global Times szerint Európa mágnesként vonzza a terrort, a két világháborút megszenvedett Brüsszelnek ma a terrorizmusnak azzal a formájával kell megküzdenie, amely a háborús övezetekben gyakori jelenség. Az újság Brüsszelt az afrikai emigránsok jelentős közösségével rendelkező városként, a különböző civilizációk találkozási pontjaként mutatja be, ahol az EU és több mint száz nemzetközi szervezet székhelye található. A brüsszeli merényleteket a párizsi támadások szervezőjének elfogása miatti bosszúból elkövetett válaszcsapásnak értékeli.

Európát a Global Times szerint a kívülről érkezett terroristák és a hazai szélsőségesek “összehangolt lépésekkel” próbálják destabilizálni. A kontinens hosszú utat tett meg az integráció érdekében, ám a közösségben a biztonság “gyenge láncszem”, a modern Európa a terror kiszolgáltatottjává vált. A cikkíró szerint az európai “kollektív terrorellenes front sokkal inkább egy show, semmint valóság”. A leginkább érintett országok kénytelenek maguk lépéseket tenni saját védelmükre, miközben a migrációs kérdésben egyre inkább megosztottak.

Cvi Barel, a Háárec című izraeli lap szakértője szerint a helyi társadalomban a terrorsejtek létrehozása Oszama bin Laden találmánya volt, amit az Iszlám Állam az al-Kaida nemzetközi szervezeti hálójának jelentős részével együtt megörökölt.

Ansel Feffer a Háárecben a merényletek európai életformára ható messzemenő következményeit taglalja, köztük azt, hogy a támadások megkérdőjelezik a nyitott határokat, és hogy ezentúl tömeges ellenállás várható a közel-keleti menedékkérők befogadásával szemben. Az EU tagállamait a történtek a bezárkózás felé indítják biztonságuk ellenőrzéséért, miközben a hatékony védekezés éppen a titkosszolgálati információk megosztását követelné. Mindez újabb réseket üthet az EU egységén három hónappal a britek kilépési népszavazása előtt – vélte.

Szefi Hendler véleménye szerint Európa tehetetlen, mert ideológiája paradox módon az etnikai és vallási hovatartozás jelentőségének megszüntetését ígérte, de a terror évtizedekkel korábbi etnikai és biztonsági problémákkal szembesíti.

Egy másik szakértő, a televízióban megszólaltatott Ehud Jaari szerint szoros kapcsolat lehetett Salah Abdeslam elfogása és a brüsszeli robbantások között, mert emiatt gyorsabban működésbe hozták a terrorcsoportot. Abdeslam több hónapos sikeres bujkálása ugyanakkor arra vall, hogy jelentős infrastruktúra áll az Iszlám Állam rendelkezésére.

A The Jerusalem Post értékelése szerint az ötvenéves terrorfenyegetettség miatt a vér és könnyáldozatok árán kialakított izraeli biztonsági követelmények és rendszabályok példaértékűek lehetnek Európa és Brüsszel számára, ahol ezentúl szintén meg kell érteni, hogy a biztonsági kérdésekben az emberi élet fontosabb az emberi jogoknál. A szerző, Joszi Melman szerint a belga bűnüldözők mulasztást követtek el, amikor évtizedekig elhanyagolták jelenlétüket a muzulmán lakónegyedekben, és információt sem gyűjtöttek az ott élőkről.

– MTI –


Terrortámadások Brüsszelben - 2016.03.22.
19:52 | live


Brüsszel - Három embert őrizetbe vettek Brüsszelben a Franciaországban meghiúsított terrortámadással kapcsolatban, köztük volt az a férfi is, akit délután tett ártalmatlanná a rendőrség különleges alakulata - közölte a belga szövetségi ügyészség pénteken.

18:16 | live


Brüsszel - A hatóságok által már korábban is körözött Najim Laachraoui volt a második, eddig azonosítatlan repülőtéri öngyilkos merénylő, aki három nappal ezelőtt felrobbantotta magát a brüsszeli nemzetközi repülőtéren - jelentette be a belga szövetségi ügyészség pénteken.

16:48 | live


Brüsszel - Befejeződött a rendőrségi akció Brüsszelben, amelynek során egy embert lelőttek - közölte az RTBF belga közszolgálati televízió internetes oldalán pénteken.

16:47 | live


Brüsszel - Harmadik robbanás is hallható volt a Schaerbeekben zajló rendőrségi akció során - közölte az RTBF belga közszolgálati televízió internetes oldalán pénteken.

16:47 | live


Brüsszel - Egy embert ártalmatlanná tettek a brüsszeli Schearbeek negyedben zajló rendőrség akció során - jelentette a Belga hírügynökség pénteken.

16:46 | live


Brüsszel - Két robbanás is hallatszott a brüsszeli Schaerbeek negyedben egy rendőrségi razzia megkezdésekor - jelentette a Belga hírügynökség péntek délután.

16:43 | live


Brüsszel - Robbanás történt a brüsszeli Schaerbeek nevű negyedben egy rendőrségi razzia során - jelentette a Belga hírügynökség pénteken.

16:43 | live


Brüsszel - A belga hatóságok újabb terroristát azonosítottak: a szíriai Naím el-Hámed a párizsi és a brüsszeli terrorista merényletek elkövetői köréhez tartozik - jelentette rendőrségi forrásokra hivatkozva a La Derniere Heure című belga napilap pénteken.
16:43 | live


Brüsszel - Egy rendőri jelentésben már december elején szerepelt a címe annak a lakóháznak, amely hónapokon át a tavalyi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezője, az előző héten őrizetbe vett Salah Abdeslam búvóhelyéül szolgált - közölte pénteken a belga sajtó.
16:43 | live


Brüsszel - Őrizetbe vették azt a fiatalembert, akit a brüsszeli metró kameráinak felvételén láttak a több ember halálával járó öngyilkos merényletet elkövető Khalid el-Bakraoui mellett - írta a De Standaard flamand nyelvű belga napilap rendőrségi forrásokra hivatkozva pénteken.
16:43 | live


Párizs - Előállítottak egy körözött embert a francia titkosszolgálatok csütörtökön, az akcióval sikerült meghiúsítani egy terrortámadást Franciaországban - jelentette be csütörtök éjjel Bernard Cazeneuve belügyminiszter.
16:42 | live


Brüsszel - Brüsszeli merényletekre készült a tavaly novemberi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezője, az előző héten őrizetbe vett Salah Abdeslam - jelentette csütörtökön a VRT belga közszolgálati televízió.
16:42 | live


Budapest - Több hiányosságot is feltártak a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, ahol két nappal ezelőtt kettős robbantásos merényletet hajtottak végre - jelentette az M1 aktuális csatorna tudósítója.
16:42 | live


Brüsszel/Hága - Ard Van der Steur holland igazságügyi miniszter csütörtökön megerősítette, hogy a török hatóságok tavaly kitoloncolták Hollandiába a brüsszeli robbantások egyik elkövetőjét, hangsúlyozta azonban, hogy Ibrahim el-Bakraoui neve akkor még nem szerepelt sem a holland, sem a nemzetközi körözési listákon.
16:42 | live


Róma-Castelnuovo di Porto - Háborús tett és pusztítás történt Európa egyik városában, és ahogyan Júdás mögött mások álltak, akik fizettek azért, hogy Jézust elárulják, e mögött a fegyver gyártók és fegyverkereskedők állnak - mondta Ferenc pápa egy Róma közeli menekült központban, ahol menekültek lábát mosta meg nagycsütörtökön.
16:38 | live


Brüsszel - Egy fokozattal, a maximális négyesről hármasra csökkentették a terrorkészültség szintjét Belgiumban, két nappal a brüsszeli robbantásos merényletek után - jelentette be csütörtökön a belga belügyi válságközpont.
21:53 | live


Brüsszel - Bizonyítékot nyert, hogy a keddi brüsszeli terrortámadás elkövetői között lévő testvérpár kapcsolatban volt a párizsi öngyilkos merénylőkkel - jelentette ki újságíróknak a belga szövetségi főügyész csütörtökön.

21:52 | live


Brüsszel - Legkorábban hétfőn nyithatják meg újra a forgalom előtt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőteret, ahol két nappal ezelőtt kettős robbantásos merényletet hajtottak végre - közölte csütörtökön a légikikötőt üzemeltető vállalat.
18:02 | live


Brüsszel - Francisco Izquierdo, a felvétel készítője azt nyilatkozta a CNN-nek: soha sem fogja tudni kitörölni a kislány képét az emlékezetéből. A videón szereplő borzalomra valóban nincsenek szavak, ezért csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk a cikket.

18:00 | live


Budapest - A brüsszeli támadás nem Belgiumnak, hanem az EU-nak szólt ezért indokolt az óvatosság, az elővigyázatosság és minden biztonsági intézkedés - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
18:00 | live


Brüsszel - A brüsszeli merényletek nyomán felajánlotta lemondását Jan Jambon belga belügyminiszter, amelyet Charles Michel miniszterelnök nem fogadott el - írta a La Derniére Heure című belga napilap csütörtökön.
17:59 | live


Brüsszel - Nem volt tudomása a novemberi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjének, Salah Abdeslamnak arról, hogy merényletek várhatók a belga fővárosban - közölte a sajtóval Sven Mary, a gyanúsított ügyvédje egy bírósági meghallgatást követően csütörtökön.

17:58 | live


Brüsszel - A már azonosított Khalid el-Bakraoui mellett a gyanú szerint egy másik férfi is részt vett a brüsszeli Maelbeek metróállomáson két nappal ezelőtt elkövetett merényletben - jelentette csütörtök reggel a RTBF belga közszolgálati televízió.
17:57 | live


Budapest - Terrorizmus elleni intézkedéscsomag alkotásáról döntött a kormány, módosítanák az alaptörvényt és több kétharmados jogszabályt is - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter és Simicskó István honvédelmi miniszter csütörtök délelőtt a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón.

14:26 | live


Budapest - Addig fenntartják Magyarországon a kettes, vagyis magas terrorkészültségi fokozatot, amíg nem tisztázódnak a brüsszeli robbantások körülményei és az, hogy milyen további szálai lehetnek - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtök reggel a TV2 Mokka című műsorában.
14:13 | live


Brüsszel - Az újságírók a saját bőrükön tapasztalták a közhangulatot a belga fővárosban.

14:12 | live


Budapest, Debrecen - A professzor felsorolta a szerinte potenciális célpontnak számító európai országokat. Interjú Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértővel a brüsszeli terrortámadások másnapján.

14:11 | live


Brüsszel - Bántalmazták a novemberi, párizsi terrortámadások megszervezésével vádolt Salah Abdeslam ügyvédjét, Sven Maryt - írta rendőrségi forrásokra hivatkozva a Le Soir francia nyelvű belga napilap csütörtökön.
14:07 | live


Budapest - A Migrációkutató Intézet szerint a nyugat-európai bevándorlás- és biztonságpolitika kudarcát jelzik az újabb, immár stratégiai célpontok ellen elkövetett merényletek.

14:07 | live


Brüsszel, Debrecen - A La Libre című belga lap összeállítást közölt azokról az épületekről, amik a brüsszeli merényletek után az ország nemzeti színeibe borultak. A válogatásban helyet kapott a debreceni Nagyerdei Stadion is - szúrta ki az Index tudósítója.

14:05 | live


Brüsszel - Legkorábban szombaton nyithatják meg újra a forgalom előtt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőteret, ahol az előző napon kettős robbantást hajtottak végre - közölte szerda este a légikikötőt üzemeltető vállalat szóvivője.
14:05 | live


Ankara - A keddi brüsszeli robbantások egyik elkövetőjét a török rendfenntartó erők Gaziantep városnál elfogták, majd 2015 júniusában kiutasították az országból - közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Ankarában.
14:04 | live


Berlin - Európa nem importálta a terroristáit, a támadók itt születtek, és nincs egyértelmű válasz arra, hogy miért fordultak Európa ellen - mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke egy csütörtöki lapinterjúban.

21:06 | live


Budapest - A brüsszeli események is azt mutatják, hogy az uniós tagállamok titkosszolgálati együttműködését hatékonyabbá kell tenni - véli Szalai Máté és Wagner Péter kutató a Külügyi és Külgazdasági Intézet által az MTI-hez szerdán eljutatott gyorselemzésben.
21:06 | live


Budapest - A Magyar Honvédség rendész járőrei a főváros kiemelt jelentőségű pontjain folyamatosan járőröznek, hogy adott esetben biztosítani tudják az azonnali reagálás lehetőségét - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szerdán az MTI megkeresésére.
19:37 | live


Brüsszel - Az előző napi brüsszeli terrortámadások miatt rendkívüli tanácskozást tartanak csütörtökön az uniós tagországok bel- és igazságügyi miniszterei - jelentette be az EU soros elnökségét jelenleg betöltő Hollandia.
19:35 | live


Budapest - Az eddig ismerteken túl továbbra sincs hír újabb magyar sérültekről Brüsszelben, de a holttestek azonosítása és állampolgárságuk megállapítása még mindig folyamatban van - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerdán az MTI-vel.
19:35 | live


Budapest - Szinte egyöntetűen a terrorizmus elleni fellépés fokozását sürgette a nemzetközi sajtó szerdán, a brüsszeli terrortámadások másnapján.

19:34 | live


Berlin - Továbbra sincsenek arra utaló jelek, hogy a keddi brüsszeli merényleteknek bármilyen német vonatkozásai lennének - mondta a német belügyminisztérium szóvivője szerdán Berlinben.
18:37 | live


Brüsszel - Megerősítette az előző napi brüsszeli terrortámadások elkövetőinek személyazonosságát szerdai sajtótájékoztatóján a belga szövetségi főügyész, aki szerint valóban az el-Bakraoui néven ismert fivérekről van szó.
18:37 | live


Brüsszel - Egy más élet, egy keményebb, zártabb, kevésbé gondtalan és talán gyűlölettel telibb társadalom kezdetét jelentik a brüsszeli terrortámadások, ennek kialakulása ellen azonban minden eszközzel küzdeni kell - figyelmeztetett szerdai írásában a Le Soir című belga napilap.
18:33 | live


Budapest - Indokoltnak tartják a brüsszeli robbantások nyomán kedden elrendelt kettes fokozatú terrorkészültség fenntartását az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai - derült ki a testület szerdai, zárt ülése után tett nyilatkozatokból.
15:14 | live


Brüsszel - A belga RTL hozta nyilvánosságra azt a felvételt, amin a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér azon része látszik, ahol a két robbanás bekövetkezett.

14:55 | live


Budapest, Brüsszel, Miskolc - A rendőrség nem ura a helyzetnek, nyilatkozta lapunknak Brüsszelből a politikus.

13:40 | live


Brüsszel - A korábbi hírekkel ellentétben a belga rendőrök nem Najim Laachraouit, a harmadik, még szökésben lévő merénylőt fogták el, aki a gyanú szerint előző nap részt vett a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér elleni terrortámadásban - jelentette a La Libre Belgique című helyi napilap.
13:39 | live


Debrecen - A brüsszeli események miatt még magasabb lett a készültségi fokozat a debreceni nemzetközi repülőtéren - közölték a légibázis vezetői szerdán az MTI-vel.

13:39 | live


Brüsszel - A belga hatóságok szerda délelőtt elfogták Najim Laachraouit, a harmadik, még szökésben lévő merénylőt, aki a gyanú szerint előző nap részt vett a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér elleni terrortámadásban - jelentette a La Derniére Heure című helyi lap.

11:08 | Online


Brüsszel - A brüsszeli metróban robbantó öngyilkos merénylőkből álló csoport is ott lehetett a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren - írta rendőrségi forrásokra hivatkozva a La Derniére Heure című belga napilap szerdán.
11:07 | Online


Brüsszel - A belga fővárosban egyperces néma csenddel emlékeznek szerda délben a több mint harminc emberéletet követelő, előző napi brüsszeli terrortámadások áldozataira - jelentették be a helyi hatóságok.
11:06 | Online


Belgrád - Szerbiában nincs közvetlen terrorveszély, ugyanakkor fokozták a biztonsági ellenőrzéseket - jelentette ki Nebojsa Stefanovic belügyminiszter a szerbiai közszolgálati televízióban, ahol az is elhangzott, hogy szerdán egyetlen járat sem indul Belgrádból Brüsszelbe.
09:40 | Online


Budapest - Minden biztonsági intézkedést fenntart vagy egy fokozattal megemel Magyarország a határokon - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az M1 aktuális csatornán az operatív törzs ülése után szerda reggel.
09:39 | Online


Pozsony - Megemelte a terrorfenyegetettség szintjét Szlovákiában szerdán Robert Kalinák belügyminiszter - közölte a Sita szlovák hírügynökség a szaktárcára hivatkozva.
09:39 | Online

Brüsszel - Azonosították a harmadik, még szökésben lévő merénylőt is, aki részt vett a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér elleni robbantásos merényletben: a férfi neve Najim Laachraoui a La Derniére Heure című helyi lap szerda reggeli értesülései szerint.09:38 | Online


Brüsszel - A belga hatóságok azonosították a keddi brüsszeli repülőtéri öngyilkos merényletek elkövetőit: a rendőrség által el-Bakraoui néven ismert két fivérről van szó - jelentette szerdán az RTBF helyi közszolgálati adó.
09:38 | Online


Budapest - Súlyos veszteségek érik az Iszlám Államot, de a harcmodoruk ellen nagyon nehéz védekezni, még akkor is, ha a vezetőket kiiktatják - mondta N. Rózsa Erzsébet külügyi szakértő az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.
09:37 | Online


Brüsszel - Spontán megemlékezést tartottak kedd este Brüsszel központjában, több százan gyertyákat gyújtottak a belga fővárosban reggel végrehajtott robbantásos merényletek áldozatainak emlékére.
09:36 | Online


Budapest - Bakondi György szerint Magyarországon nincs terrorfenyegetés, de a brüsszelihez hasonló, súlyos eseményeknél ellenőrizni kell a "szálakat", ezért is rendelték el a 2-es szintű terrorkészültséget.
09:36 | Online


Budapest - Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint Brüsszel és Belgium "puha" célpont volt a terroristáknak, mert a hatóságok sok feltárt problémát nem tudtak időben megoldani.
09:35 | Online


Washington - A belga nemzeti színekkel világítják meg New Yorkban a Világkereskedelmi Központ helyén lévő torony antennáját. Eközben az amerikai elnökjelölt-aspiránsok újabb nyilatkozatokban fejtették ki álláspontjukat a brüsszeli terrorakciók kapcsán.
09:33 | Online


Brüsszel - Egymással összefogva folytatjuk nyugodt és méltóságteljes harcunkat a fenyegetettséggel szemben - mondta Fülöp belga király a televízióban kedd este közvetített beszédében a reggeli véres brüsszeli merényletekre utalva.
21:55 | live

Egy megemlékező mécsest helyez el a brüsszeli robbantások áldozatainak emlékére a Belga Királyság magyarországi nagykövetségénél
21:39 | live


Berlin - Németország minden lehetséges támogatást megad a keddi brüsszeli merényletek elkövetőinek kézre kerítéséhez és megbüntetéséhez - mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben.
21:38 | live


Budapest - A keddi brüsszeli robbantások miatt szerdai brüsszeli járatait is törölte a Brussels Airlines - közölte Hardy Mihály, a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport szóvivője az MTI-vel.
21:38 | live


Róma - A legmagasabb előtti fokozaton maradt a biztonsági készültség Olaszországban a brüsszeli terrorista támadásokat követően, de megerősítették az esetleges célpontok védelmét és az országos területellenőrzést - jelentette be Angelino Alfano olasz belügyminiszter kedden.
21:37 | live


Budapest - A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) docense szerint sokrétű üzenete van a kedd reggel Brüsszelben történt robbantásos merényleteknek. Az MTI-nek nyilatkozó szakértő szerint a brüsszeli terrorcselekmény egyszerre irányulhatott a nyugati civilizáció, a nyugati vallás és az Európai Unió ellen.

21:37 | live


London - Londoni stratégiai elemzők helyzetértékelése szerint EU-szinten is számos negatív következménye lehet a keddi brüsszeli merényletnek.
21:37 | live


Budapest - Szijjártó Péter szerint aki teheti, ne utazzon Brüsszelbe, mert a helyzet rendkívül súlyos. A külgazdasági és külügyminiszter kedden sajtótájékoztatón, Budapesten azt is elmondta, hogy a reggeli brüsszeli robbantásokban megsérült két magyar állampolgár állapota stabil.

21:36 | live


Brüsszel - A brüsszeli merényletek a nyílt és demokratikus társadalom elleni támadások voltak - jelentették ki az uniós tagállamok állam- és kormányfői, valamint az uniós intézmények vezetői közösen kiadott nyilatkozatukban kedden.
21:36 | live


Washington - Pár órával a brüsszeli merényletek után New York, Los Angeles és Washington városi elöljárói bejelentették, hogy megerősítik a biztonsági intézkedéseket a repülőtereken és a legfontosabb tömegközlekedési eszközökön, illetve a legforgalmasabb városi csomópontokon.
21:35 | live


Brüsszel - Megállítottak és átkutatnak egy Brüsszelből érkezett vonatot a holland Schiphol nemzetközi repülőtérre való megérkezése előtt - közölte Twitter-üzenetében a holland rendőrség kedden.

20:55 | live

Közvetlenül a robbanások után készült drámai videó Brüsszelből

20:44 | live


Brüsszel - A belga szövetségi ügyészség kérése ellenére a sajtóban fényképeket tettek közzé kedden délután három gyanúsítottról. A felvételeket a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér biztonsági kamerái rögzítették.

20:42 | live


Budapest - Több légitársaság, így a magyar hátterű Wizz Air, a Ryanair és a Lufthansa-csoport is ingyenes átfoglalást, vagy jegytörlést biztosít a Brüsszelbe utazóknak.
20:42 | live


Brüsszel/Strasbourg - A terroristák az európai értékeket vették célba - jelentette ki Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára a Brüsszelben elkövetett merényleteket követően tartott sajtótájékoztatóján kedden.
18:35 | live


London - A brit hatóságok növelik a kikötők, repülőterek, metróállomások és nemzetközi pályaudvarok rendőri védelmét - mondta kedden a brit miniszterelnök.
18:35 | live


Bécs - A keddi brüsszeli robbantásokat követően Ausztriában is fokozták a biztonsági intézkedéseket, az államfő pedig "mélységesen" elítélte a több tucat halálos áldozatot követelő merényleteket.
18:34 | live


Berlin - A keddi brüsszeli merényletek helyszínei arra utalnak, hogy nemcsak Belgium, hanem az egész Európai Unió ellen intéztek támadást - mondta a német belügyminiszter Berlinben.
18:31 | live


Brüsszel - Nagy erőkkel folyik a nyomozás a brüsszeli merényletek elkövetőinek előkerítésére, de a hatóságok attól tartanak, hogy további elkövetők tevékenykedhetnek a fővárosban - közölte Didier Reynders belga külügyminiszter az RTBF közszolgálati tévécsatornának adott nyilatkozatában kedden.

18:14 | live


Brüsszel - Tovább nőtt a kedd reggeli brüsszeli terrortámadások áldozatainak száma: a legfrissebb hírek szerint 34 ember meghalt, több mint kétszázan pedig megsebesültek a belga fővárosban végrehajtott robbantásokban.

18:14 | live


Berlin - Nem érte váratlanul a belga hatóságokat a keddi brüsszeli merényletsorozat, számítottak arra, hogy bosszú követi Salah Abdeslam letartóztatását - írta a Der Tagesspiegel című német lap a hírportálján német biztonsági körökre hivatkozva. Az újság egy másik, még a brüsszeli támadások előtt készült jelentésében azt írta, hogy Abdeslam Németországban is tervezhetett terrortámadást.

18:13 | live


Kairó/Budapest - Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet hívei a közösségi hálókon ünnepelték kedden a brüsszeli robbantásokat; a milícia maga nem adott ki közleményt a támadásokkal kapcsolatban.

16:51 | live


Budapest - A rendőrséget erősíti, annak munkáját segíti a teljes készültségbe helyezett Terrorelhárítási Központ (TEK) - közölte a szervezet főigazgatója az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

15:42 | live

Egy sérültet ápolnak a Maalbeek metróállomásnál
15:35 | live

Áttekintő térkép a március 22-ei brüsszeli terrortámadásokról | Forrás: 444.hu
15:27 | live


Brüsszel - Kiürítik a belgiumi Tihange-ban található atomerőművet - jelentette a VTM flamand nyelvű belga közszolgálati televízió kedden.
15:27 | live


Brüsszel - Egy fel nem robbant pokolgépet és egy Kalasnyikov típusú gépkarabélyt is találtak a rendőrök a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, ahol kedd reggel két robbantás is történt - jelentette a VRT nevű helyi közszolgálati televízió.
15:25 | live


Brüsszel - Nagy erejű robbanás rázta meg brüsszeli repülőteret, amely leszakította a váróterem álmennyezetét és megrongálta a vízvezetékeket. A padlót vízzel keveredett vér borította - mondta egy Genfből érkező utas a Zaventem nemzetközi repülőtéren kedden.

14:45 | live


Brüsszel - A terrorizmus nem győzheti le a demokráciát és a szabadságot - közölte Brüsszelben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a brüsszeli robbantásokat követően kiadott nyilatkozatában kedden.
14:45 | live


London - Nagy-Britanniában országszerte megerősítették a rendőri jelenlétet, és összeült a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportja (COBRA) a keddi brüsszeli merényletek után kialakult helyzet áttekintésére. Fokozták a rendőri járőrözést a brit repülőtereken is, a London és Brüsszel közötti vasúti forgalmat pedig felfüggesztették.
14:20 | live


Budapest - Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke szerint napnál világosabban kiderült: fokozza a terrorveszélyt az a folyamat, hogy illegális bevándorlók ellenőrizetlenül, tömegével áramlanak be az Európai Unió területére.
14:19 | live


Tatabánya - A terror minden formáját vissza kell utasítani, küzdeni kell ellene, a terroristákkal szemben fel kell lépni - jelentette ki a miniszterelnök kedden Tatabányán, más témában tartott sajtótájékoztatóján a reggeli brüsszeli robbantásokról szólva.
14:05 | live

Videó: Robbantás Brüsszelben a Maelbeek metróállomáson

14:05 | live

Videó: Robbantás Brüsszelben a Maelbeek metróállomáson

14:04 | live


Brüsszel - Nagy erejű robbanás rázta meg brüsszeli repülőteret, amely leszakította a váróterem álmennyezetét és megrongálta a vízvezetékeket. A padlót vízzel keveredett vér borította - mondta egy Genfből érkező utas a Zaventem nemzetközi repülőtéren kedden.

13:51 | live

A Terrorelhárítási Központ (TEK ) munkatársai a Liszt Ferenc-repülőtér 2A terminálján 2016. március 22-én, miután a reggeli brüsszeli robbantások nyomán Magyarországon ideiglenesen elrendelték a terrorkészültség kettes, magas fokozatát
13:49 | live

Videó: Robbantás Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren

13:49 | live

Videó: Robbantás Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren

13:45 | live


Budapest/Brüsszel - Bőröndökkel és reptéri poggyászkocsikkal gyalogolnak az emberek a brüsszeli körgyűrű környékén, mivel a belga fővárosban teljesen leállt a tömegközlekedés azután, hogy robbantások történtek a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban kedden.

13:45 | live


Budapest - A brüsszeli robbantások nyomán szerda délelőttre rendkívüli bizottsági ülést hívott össze az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke.
13:31 | live


Budapest - A Magyarország területére ideiglenesen kihirdetett 2-es terrorfokozatnak megfelelően, a belügyminiszter utasítására Hajdu János főigazgató teljes készültségbe helyezte a Terrorelhárítási Központ (TEK) állományát - közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

13:24 | live


Brüsszel/Budapest - Két magyar is megsérült a keddi brüsszeli robbantások során - mondta az M1 aktuális csatornának Nagy Zoltán brüsszeli nagykövet.

13:18 | live

A metróalagútban, a síneken menekülnek a brüsszeliek
13:17 | live


Budapest - Az utcán is lehetett érezni a brüsszeli metróban történt keddi robbanást - nyilatkozta a belga fővárosból az M1 aktuális csatornának Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke, aki az elsők között érkezett a Maelbeek nevű metróállomáson megsérültek ellátására.

13:16 | live


Budapest - Ellenőrző és átengedőpontot állít fel a rendőrség a ferihegyi repülőtérre bevezető út elágazásánál - közölte az MTI érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden.

13:03 | live


Budapest - Magyarországon a reggeli brüsszeli események elemzését és értékelését követően kettes, magas terrorfokozatot léptettek érvénybe - közölte az MTI-vel a Belügyminisztérium.

13:03 | live

Így néz ki a felrobbantott metrókocsi
13:02 | live

Így néz ki a brüsszeli reptér indulási oldala, ahol a bomba robbant
13:00 | live


Budapest - A brüsszeli robbantások nyomán Orbán Viktor miniszterelnök ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség kettes, magas fokozatát - jelentette be a belügyminiszter kedden a Parlamentben újságíróknak nyilatkozva.

12:58 | live


Brüsszel - Robbanás történt kedd reggel egy brüsszeli metróállomáson is, az uniós intézmények közelében - jelentette az RTBF belga közszolgálati csatorna. Hírügynökségi értesülések szerint a detonációnak halálos áldozatai is vannak. Előzőleg a nemzetközi repülőtéren voltak robbanások, amelyeknek tíznél is több halálos áldozatuk lehet.

12:58 | live


Brüsszel - A rendőrség szerint legalább egy, egyes belga lapok értesülései szerint viszont 17 ember meghalt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren kedd reggel történt, egyelőre ismeretlen eredetű kettős robbanásban - jelentette a belga sajtó. A helyszíni beszámolók több tucat sérültről is említést tettek.


Közvetlenül a robbanások után készült drámai videó Brüsszelből


Robbantás Brüsszelben a Maelbeek metróállomáson


Robbantás Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren


Brüsszeli robbantások – Tovább nőtt a terrortámadások áldozatainak száma

Brüsszel – Tovább nőtt a kedd reggeli brüsszeli terrortámadások áldozatainak száma: a legfrissebb hírek szerint 34 ember meghalt, több mint kétszázan pedig megsebesültek a belga fővárosban végrehajtott robbantásokban.

Brüsszeli robbantások – Szemtanú: a robbanás leszakította a repülőtér várótermének álmennyezetét

Brüsszel – Nagy erejű robbanás rázta meg brüsszeli repülőteret, amely leszakította a váróterem álmennyezetét és megrongálta a vízvezetékeket. A padlót vízzel keveredett vér borította – mondta egy Genfből érkező utas a Zaventem nemzetközi repülőtéren kedden.

Videó: Brüsszeli robbantások – Terrortámadásokat követtek el Brüsszelben, halálos áldozatok

Brüsszel – A belga államügyészség közlése szerint terrortámadásokat követtek el kedd reggel Brüsszelben, a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson történt robbantásoknak a mentést végző hatóságok szerint legalább 21 halálos áldozatuk és 35 sebesültjük van, két magyar állampolgár is megsebesült. Brüsszel tömegközlekedése teljesen megbénult.