Brüsszeli merényletek – Belga főügyész: bizonyított kapcsolat van a brüsszeli és a párizsi terrorcselekmények között

Akt.:
Brüsszeli merényletek – Belga főügyész: bizonyított kapcsolat van a brüsszeli és a párizsi terrorcselekmények között
© Three explosions that ripped through Belgium on Tuesday, March 22, 2016 killed at least 26 people, according to Belgian media, and raised the specter of terror once again in the heart of Europe. Pictured is a map of where the explosions took place in Brussels, Belgium.
Brüsszel – Bizonyítékot nyert, hogy a keddi brüsszeli terrortámadás elkövetői között lévő testvérpár kapcsolatban volt a párizsi öngyilkos merénylőkkel – jelentette ki újságíróknak a belga szövetségi főügyész csütörtökön.

Frédéric Van Leeuw tájékoztatása szerint az el-Bakraoui testvérpár fiatalabb tagja, Khalid – aki a brüsszeli Maelbeek metróállomáson robbantotta fel magát egy szerelvényben – Ibrahim Maaroufi álnéven lakást bérelt a dél-belgiumi Charleroi-ban, amely otthont adott a szélsőséges iszlamista csoport tagjainak. A csoport tagjai között voltak azok is, akik novemberben, Párizsban követték a 130 áldozattal járó öngyilkos merényletsorozatot.

Ez a charleroi-i lakás volt az a hely, ahol a párizsi merényletekhez használt robbanószerkezeteket készítették – tette hozzá az ügyész.

A belga rendőrség tavaly december 9-én átkutatta a lakást, amelyet követően európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki el-Bakraoui ellen. Fotója és személyleírása megjelent az Interpol honlapján is – tájékoztatott Frédéric Van Leeuw.

A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson elkövetett merényleteknek a legutóbbi információk szerint 31 halottja és 260 sebesültje van, utóbbiak között – külügyi közlés szerint – két magyar van.

– MTI –