Brüsszeli kirándulást nyertek a diákok

Brüsszeli kirándulást nyertek a diákok
Bihar megye – Jövő márciusban három kísérővel 10 érmihályfalvi diák utazhat Brüsszelbe, Winkler Gyula EP-képviselő meghívására. Az utazó gyerekek kiléte egy versenyen dőlt el az elmúlt vasárnap.

 

 

Winkler Gyula RMDSZ-es EP-képviselő 2008-ban indította azt a programot, melynek keretében az Európai Unió megismerését célul tűző versenyeket szerveznek iskolákban, a nyerteseket egy brüsszeli kirándulással jutalmazzák. Évente 2-3 magyar iskola vesz részt a programban. Jövére – március 26. és 28. között – a dévai Téglás Gábor Iskolaközpont, illetve a bukaresti Ady Endre Elméleti Liceum tanulói mellett 10 érmihályfalvi diák utazhat, 5 a Zelk Zoltán V.-VIII. Osztályos Iskolából, 5 a Mezőgazdasági Főgimnáziumból. Az érmihályfalviak részvételének ötlete Karsai Attila RMDSZ-választmányi tagtól származott, aki ennek érdekében felvette a kapocsolatot a város szülöttével, Balogh-Botár Csabával, aki ma már a dévai iskola aligazgatója, ugyanakkor a Hunyad megyei RMDSZ alelnöke.

 

Önszerveződött csapatok

 

Mivel a tét nagy volt, a versenyben résztvevő öt fős csapatok megszervezését magukra a diákokra bízták, de voltak bizonyos kikötések az esélyegyenlőség kordában tartására: az általános iskolai csapatokban az ötödikesek nem vettek részt, ellenben legalább egy hatodikos, és legtöbb egy nyolcadikos lehetett csapattag; a középiskolában legalább egy kilencedikes is csapatag kellett legyen. A versenyre vasárnap délelőtt került sor az EU-tagországok zászlaival fedíszített kultúrházban, ahol Winkler Gyula üdvözletét Dezméri István, a Hunyad megyei RMDSZ elnöke tolmácsolta, aki a már említett Balogh-Botár Csabával, Derzsi Ákos képviselővel, Szabó Józseffel, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető alelnökével, és Csengeri Boglárka II.éves joghallgató egyetemistával együtt volt tagja a zsűrinek. AZ EU himnuszának elhangzása után az összesen 16 csapatnak 9 feladatot kellett megoldani, melyek 5 kérdéskört öleltek fel: földrajz, történelem, Brüsszel képekben, az EU aktualitásai, Románia EP-képviselői. Ezeken felül minden csapat egy képes perzentációt is bemutatott.

 

Avatás utáni eredményhírdetés

 

A versenynek vége lett, mire sor került a főtéren a Máté Imre-szobor leleplezésére (erről már beszámoltunk), hogy azon mindenki részt vehessen, illetve nem utolsó sorban azért, mert a szoboravató után hidtették ki a verseny eredményét. A harmadik helyezettek a helyi RMDSZ ajándékaként egy belföldi, a másodikok a megyei RMDSZ díjaként egy magyarországi kiránduláson vehetnek részt, az elsőknek pedig irány Brüsszel, a “menetjegyet” Kelemen Hunor szövetségi elnök, és Cseke Attila szenátor adta át. A diákokat a már nevezett Karsai Attila mellett az általános iskola képviseletében Csengeri Csongor igazgató, a középiskoláéban Szilágyi József tanár kíséri majd el.

 

A kirándulások nyertesei

 

I. helyezettek: Fekete Párducok (Főgimnázium – Kecskés-Szalai Annamária, Szátvári Gyöngyi, Kecskés Zsolt, Pintér Szabolcs, Nagy Ádám) és Big Team (Zelk Z. Iskola – Erdei Alexandra, Costa László, Szentes Levente, Craciun Adrian, Gulácsi János); II. helyezettek: Freaks (Főgimnázium – Czirják Zita, Rácz Henrietta, Oláh Andrea, Marian Leonóra, Karsai Csaba) és Stars (Zelk Z. Iskola – Vajda Andrea, Kussy Erna, Balázs Tímea, Virág Ágota, Kacsó Ákos); III. helyezettek: Number One (Főgimnázium – Szél Emese, Molnár Brigitta, Szilágyi Adrien, Bányai Bettina, Magyari Norbert) és No Name (Zelk Z. Iskola – Lajter Eunika, Tarpai Beatrix, Ursu Ádám, Kiss Tamás, Kinczel Zoltán).

Rencz Csaba