Brit tűzoltókocsik ajándékba

Brit tűzoltókocsik ajándékba
Nagyvárad – Szombat délelőtt kisebb ünnepség helyszíne volt a nagyváradi Crisana Sürgösségi Helyzetek Felügyelőségének székhelye.

Az Egyesült Királysághoz tartozó Man-szigetek kormánya ugyanis három tűzoltókocsit adományozott a parancsnokságnak, melyek közül az egyiknek a hivatalos átadására az elmúlt hétvégén került sor. A másik kettő a Körösgyéres község önkéntes tűzoltó-alakulatához került.

A rendezvényen Nicodim Olteanu ezredes, a Bihar megyei lánglovagok főparancsnoka mondott köszönetet a brit vendégeknek, kiemelve azt, hogy a kitünő állapotban levő speciális jármű főleg a magaslati beavatkozásokban lesz nagy segítségére a nagyváradi tűzoltóknak. George Henry, a Man- szigetek katasztrófavédelmi minisztere kihangsúlyozta: a  gépkocsi az ajándékozást megelőzően tűzetes műszaki vizsgálaton esett át, reményei szerint sok életet sikerül majd megmenteni vele. A szigetországi szakemberek egyébként öt váradi tűzoltót kiképeztek a kocsi használátára, a szakasz tagjai rögtönzött bemutatót tartottak tudásukból. Mint kiderült, a tűzoltókocsi speciális daruszerkezete 22 méter magasságba emelheti a lánglovagokat, a vízágyúi pedig 2.000 liter vizet képesek kilövelni magukból, csupán öt másodperc leforgása alatt.

Ciucur L. Antonius