Brit EU-népszavazás – Osztrák védelmi miniszter: A Brexit gyengítené az unió biztonságpolitikáját

Brit EU-népszavazás – Osztrák védelmi miniszter: A Brexit gyengítené az unió biztonságpolitikáját
Nagy-Britanniának az Európai Unióból történő esetleges kilépése (Brexit) csak tovább gyengítené az unió biztonságpolitikáját – vélekedett Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter szerdán, a brit EU-tagságról rendezendő népszavazás előtti napon.

Az APA osztrák hírügynökségnek a tárcavezető kijelentette: a Brexit jelentős visszalépést jelentene abban a törekvésben, hogy önálló, független és határozott biztonságpolitikája legyen Európának, és tovább gyengítené az EU amúgy sem nagy biztonságpolitikai súlyát a világban.
A védelmi miniszter emlékeztetett arra, hogy bár a brit biztonságpolitika túlnyomórészt a transzatlanti kapcsolatokra épül, azonban a szigetország részt vesz az uniós hadműveletekben és az Európai Unió gyors reagálású erőiben is. Úgy vélte, hogy amennyiben Nagy-Britannia esetleg az unióból való kilépés mellett dönt, és a brit diplomaták már nem vennének részt a külszolgálatokban, a hadsereg pedig a katonai műveletekben, illetve az uniós katonai egységek munkájában, az komoly veszteséget jelentene és súlyos minőségi romlást jelente az unió védelmi politikájában. Mindezt azzal indokolta, hogy a brit hadsereg igencsak tapasztalt.
Kijelentette ugyanakkor, hogy a brit népszavazás megrendezéséről szóló döntést tiszteletben kell tartani, az eredményt pedig el kell fogadni.