Brexit – Szakértő: a kelet-közép-európai térség felértékelődéséhez vezethet a britek kilépése

Akt.:
Brexit – Szakértő: a kelet-közép-európai térség felértékelődéséhez vezethet a britek kilépése
A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint akár a Magyarországot magában foglaló kelet-közép-európai térség felértékelődéséhez is vezethet a Brexit, vagyis ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból (EU).

az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában elmondta, hogy az egyik forgatókönyv szerint Németország vezető szerepe válik még hangsúlyosabbá. Amennyiben azonban a németek “visszariadnak a túlzott hatalombirtoklás látszatától”, akkor “politikai vákuum” alakulhat ki, Franciaország és a déli tagállamok irányába tolódhatnak el az erővonalak, ez pedig Kelet-Közép-Európa felértékelődését is magával vonhatja.
A szakértő hangsúlyozta: a német gazdaság erősen exportorientált. Németország szoros kereskedelmi kapcsolatot ápol az Egyesült Királysággal, amelynek területén több mint 2500 céget működtet, ezért a németek érdeke az, hogy minél előbb lezáruljanak a Brexit-tárgyalások, és így minél rövidebb legyen az az időszak, amíg bizonytalan a szigetország jövője.

Tamási Anna arról is beszélt, hogy a német identitásnak fontos része az európai integráció, ezért Németország mindent elkövet majd annak érdekében, hogy összetartsa az unióban bennmaradó “huszonheteket”.
Nagy-Britanniában csütörtökön tartottak népszavazást arról, hogy a szigetország továbbra is az EU tagja maradjon-e. A hivatalos végeredmény szerint a referendumon részt vett brit választók 52 százaléka voksolt a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra.

Címkék: ,