Brexit – Stoltenberg: a NATO-ban változatlan marad az Egyesült Királyság helyzete

Brexit – Stoltenberg: a NATO-ban változatlan marad az Egyesült Királyság helyzete
A NATO-ban változatlan az Egyesült Királyság helyzete, erős és elkötelezett szövetséges marad – jelentette be közleményében Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken.

 

A brit nép döntése nyomán új fejezet nyílik Nagy-Britannia és az Európai Unió között, ugyanakkor a szigetország továbbra is vezető szerepet fog betölteni a katonai szövetségben – áll a közleményben.
“Napjainkban, amikor számos változékony és bizonytalan tényezővel nézünk szembe, a NATO fontosabb együttműködési terep az európai szövetségesek, illetve Európa és Észak-Amerika között, mint korábban bármikor” – fogalmazott Stoltenberg.

Hangsúlyozta: egy erős, egyesült és elszánt NATO a stabilitás nélkülözhetetlen pillére marad a zűrzavaros világban, kulcsszereplő a nemzetközi béke és a biztonság szempontjából.
A főtitkár azt is kiemelte, hogy a szövetség továbbra is elkötelezett az Európai Unióval folytatott együttműködésben. “A júliusi varsói NATO-csúcstalálkozón fokozzuk az együttműködésünket, mivel együtt hatékonyabbak vagyunk közös értékeink megtartásában és nemzeteink biztonságának megőrzésében” – tette hozzá.

Stoltenberg a brit referendumot megelőző napon úgy vélekedett, hogy Nagy-Britannia Európai Unióban maradása kulcsfontosságú lenne a transzatlanti biztonság és az erőszakos szélsőségek elleni közös erőfeszítések szempontjából. “Egy erős Nagy-Britannia egy erős Európában jó Nagy-Britanniának és ugyanúgy jó a NATO-nak is” – fogalmazott.
“Annyi bizonytalansággal, annyi kiszámíthatatlansággal, terrorfenyegetésekkel, keleten pedig egy rámenősebb Oroszországgal vagyunk kénytelenek szembesülni. Úgy vélem, egy jobban szétzilálódott Európa csak hozzájárul a minket körülvevő bizonytalansághoz” – tette hozzá akkor Stoltenberg.