Brexit – Iohannis: Románia elkötelezett marad az európai projekt mellett

Brexit – Iohannis: Románia elkötelezett marad az európai projekt mellett
Románia sajnálja, de tiszteletben tartja a brit választók döntését, a maga részéről azonban elkötelezett marad az európai projekt mellett – jelentette ki pénteken Klaus Iohannis román államfő arra reagálva, hogy az európai uniós tagságáról rendezett brit népszavazáson a többség a kilépésre voksolt.

A román elnök a miniszterelnökkel, a jegybank kormányzójával és pártvezetőkkel folytatott válságtanácskozás után adott sajtónyilatkozatában nyugalomra intette honfitársait, hangsúlyozva, hogy a Brexit nem okoz kezelhetetlen problémákat a román gazdaságnak, és a román lej árfolyamát sem fenyegeti veszély.

Úgy vélte, hogy az Európai Unió nagyon értékes projekt, továbbra is szükség van az egységre és szolidaritásra a benn maradó 27 tagállam között. Az európai eszmét tovább kell vinni, és a román politikai pártok között konszenzus van arról, hogy Románia része akar lenni ennek az építkezésnek – tette hozzá.

“Európának sok a teendője: újra kell gondolni, javítani, és az egyszerű polgárok számára eredményesebbé kell tenni az európai projektet” – jelentette ki Iohannis.

Rámutatott: Nagy-Britannia nem máról holnapra fog kilépni az Európai Unióból, legalább kétéves tárgyalássorozat következik, amelynek során Románia mindent meg fog tenni az ország és a Nagy-Britanniában élő románok érdekeinek érvényesítéséért. Nagy-Britannia az Európai Unióból történő kilépés után is fontos partnere marad Romániának, addig azonban nem lesz kivételezett státusa az Európai Unióban – szögezte le a román elnök.

Megjegyezte: a románok egyik legfontosabb nemzeti célkitűzése volt az európai uniós integráció, a csatlakozás után azonban már nem volt olyan eszme, amely egységbe kovácsolta volna a nemzetet. Ideje új országprojektet közösen kidolgozni: ilyen értelemben a Brexitnek nevezett válság lehetőségeket is tartogat Románia számára – vélte Iohannis.

“Azon leszünk, hogy Románia és az Európai Unió megerősödve kerüljön ki ebből a válságból” – jelentette ki a román elnök.

Címkék: ,