Brexit – Horvát külügyminiszter: A brit népszavazás eredménye csapás az EU egységére

Brexit – Horvát külügyminiszter: A brit népszavazás eredménye csapás az EU egységére
© Miro Kovac
A brit népszavazás eredménye csapás az Európai Unió egységére nézve, amit tiszteletben kell tartani, mert arról tanúskodik, hogy a britek nem elégedettek az Unió működésével – mondta Miro Kovac ügyvezető horvát külügyminiszter pénteken az N1 hírcsatornának adott interjújában.

Hozzátette: meg kell nézni, hogy ezek után hogyan lehetne az EU-t “hatékonyabbá tenni és átalakítani”.
Kovac úgy véli, az uniót közelebb kell hozni az emberekhez és a nemzetekhez. Szerinte az európai intézmények túl távol állnak az egyszerű állampolgároktól.

Kiemelte, hogy Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból (Brexit) rossz pillanatban érkezett, “amikor még mindig a migráns- és adósságválsággal küzdünk”- mondta. Mindazonáltal hangsúlyozta, ez Horvátországra nézve nem jár különösebb politikai vagy gazdasági következménnyel. Nagy-Britannia elszakadási folyamata legalább két évig tart majd. Ezért lesz elég idő ahhoz, hogy Horvátország alkalmazkodni tudjon – szögezte le.

Továbbra is szorgalmazzuk a stabilitás megteremtését Délkelet-Európában és mindent megteszünk annak érdekében, hogy az Egyesült Királyság távozása az EU-ból ne legyen túl nagy hatással a bővítésre” – mondta Kovac az EU további bővítésére utalva. Mindazonáltal úgy ítélte meg, hogy realistának kell lenni, mert félő, hogy a történések lassítani fognak a folyamatokon.