Brassais középiskolás tanulók sikere Moszkvában

Brassais középiskolás tanulók sikere Moszkvában
2011. április 24-29. között 18. alkalommal került megrendezésre az Ifjú Kutatók Nemzetközi Konferenciája (International Conference of Young Scientists, ICYS) elnevezésű tanulmányi verseny, az idén Oroszország csodálatos fővárosában, Moszkvában.

A magyar-belorusz kezdeményezésre alapított versenyre középiskolás diákok nevezhettek be a számítógép-tudomány, élettudomány, környezettudomány, elméleti fizika és kisérleti fizika bármely területéhez kapcsolódó előadással. A konferencia során a diákok tudományos munkájukat rövid előadásban ismertették egy nemzetközi zsűri előtt, angol nyelven. Az előadásnak önálló, lehetőleg kísérleti munkát, vagy valamely téma saját ötleten alapuló feldolgozását kellett tartalmaznia.

A moszkvai versenyre 16 országból, körülbelül 120 fiatal kutató nevezett be. Románia színeit egy héttagú csapat képviselte, amelyből hárman a kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceumból érkeztek: Jakab Mátyás és Kerekes Stefánia XI. osztályos tanulók, illetve felkészítő tanárnőjük, Vremir Magdolna. Kutatási témájukként az iszkémiás idő vizsgálását választották, mint kulcsfontosságú faktort a szívinfarktus kialakulásában. Kutatási témájukat bemutató előadásuk 19 előadással versenyzett az élettudomány kategóriában, amit a zsűri bronzéremmel tüntetett ki. A verseny mindvégig nagyon szoros volt, hiszen ezen a konferencián minden ország legjobb dolgozatai kerültek bemutatásra, a diákok többsége pedig speciális iskolából érkezett, ahol időt és energiát nem sajnálva kimondottan erre a versenyre készítették fel őket.

A konferencia ebben az évben is lehetőséget adott különböző nemzetek diákjainaik, hogy összemérjék tudásukat. Ugyanakkor elmondható, hogy a verseny a diákok számára nemcsak szakmai szempontból volt fontos. A szabadidős tevékenységek minden esetben egyedülálló élményeket nyújtottak a résztvevõknek, nem ritkán életre szóló barátságok kötődtek, illetve alkalom volt megismerni Moszkvát és az orosz kulturát.

Itt szeretnénk köszönetet mondani támogatóinknak, akik segítettek fedezni a konferencia költségeit, a Rompetrolnak, a Deak Medical Centernek, illetve a Pro Brassai Sámuel Egyesületnek.

Vremir Magdolna Brassai Sámuel Elméleti Líceum biológia szakos tanár

Címkék: , , ,