Brad Pitt otthagyott egy filmet az írósztrájk miatt

A világhírű hollywoodi színész, Brad Pitt visszaadta szerepét az Államérdek (State of Play) című politikai thrillerben – közölte a Hollywood Reporter amerikai hetilap internetes oldalán csütörtökön. A hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkja miatt elakadt a munka, és a sztár úgy döntött, inkább kiszáll a forgatásból.

A filmet készítő Universal stúdió Johnny Deppet vagy Russel Crowe-t látná szívesen Pitt helyén. A produkcióban olyan elismert színészek szerepelnek, mint Helen Mirren, Edward Norton, Rachel McAdams, Jason Bateman és Robin Wright Penn. A rendező az a Kevin MacDonald, aki legutóbb Az utolsó skót király című filmmel a két legrangosabb díjhoz segítette a férfi főszereplőt. Forest Whitaker Oscar- és Golden Globe díjat is kapott alakításáért. Az Államérdek a BBC brit közszolgálati televízió drámasorozatának amerikai feldolgozása lesz. Pitt oknyomozó újságírót alakított volna, aki kollégáival egy feltörekvő politikushoz kapcsolódó gyilkossági ügyet próbál felderíteni.

Az amerikai forgatókönyvírók november 5-én kezdtek sztrájkolni, hogy nagyobb részt kapjanak a filmek DVD-s és internetes terjesztésének hasznából. Az Amerikai Írók Céhe (Writers Guild of America) 12 ezer tagot számlál. A szövetség 1984-ben alábecsülte a videófilmek népszerűségét és beleegyezett abba, hogy minden film után csak 3 centet kapjanak az írók. A munkabeszüntetés kezdete előtt elemzők még úgy gondolták, hogy a moziban legfeljebb a több részes filmek folytatásai késhetnek, mert a következő egy év forgatókönyvei már készen vannak. Ennek ellenére több film is késik, mert az írók nélkül nem tudnak változtatni a már megírt szövegeken. Legutóbb 1988-ban volt írósztrájk Hollywoodban, akkor 5 hónapig tartott.