Brüsszeli ejnyebejnye a korrupció miatt

Brüsszel a román parlamentet bírálja a korrupcióellenes harc akadályozása miatt – a román sajtó szerint ezt tartalmazza az Európai Bizottságnak a román igazságszolgáltatás helyzetét értékelő jelentéstervezete.

A NewsIn román kereskedelmi hírügynökség idézi az egy hét múlva nyilvánosságra hozandó jelentés tervezetét, amelyből hétfőn román hírközlő eszközök idéztek. A dokumentum szerint Brüsszel konkrétan azért bírálja a román törvényhozást, mert őszre halasztotta a korrupcióval gyanúsított törvényhozók ügyeinek kivizsgálását.
A román parlamentnek Adrian Nastase volt miniszterelnök, Miron Mitrea volt közlekedési miniszter, Codrut Seres volt gazdasági miniszter és Paul Pacuraru jelenlegi munkaügyi miniszter esetében arról kellett volna határoznia, hogy engedélyezi-e vagy sem az ügyészeknek, hogy a felsorolt személyek ellen büntetőjogi vizsgálatot indítsanak.
A jelentés azért is bírálja a parlamentet, mert “majdnem elfogadta” a büntető törvénykönyv módosításait. E tervezett módosításokat Brüsszel már a februári jelentésében is bírálta. Olyan javaslatok is találhatók ugyanis közöttük, amelyek nehezítenék az ügyészek munkáját a korrupciós ügyek kivizsgálásában. Az igazságszolgáltatás helyzetét értékelő dokumentum tervezete megjegyzi, hogy a btk. módosításait még nem ejtették, mivel továbbra is a parlament napirendjén szerepelnek.
A jelentés tervezete ugyanakkor dicsérő szavakkal illeti az országos korrupcióellenes ügyészség (DNA) és a főügyészség munkáját. Emellett az is kiderül, hogy Brüsszel még legalább egy évig figyelemmel kíséri a román igazságszolgáltatás reformját, és félévente elkészíti értékelő jelentéseit.