Brüsszelben lobbizott Ţîrle

Brüsszelben lobbizott Ţîrle
Nagyvárad – Csütörtök délután Radu Ţîrle megyei tanácselnök sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy háromnapos hivatalos látogatást tett Brüsszelben, ahol különböző cégekkel is tárgyalt bihari befektetésekről.

Csütörtök sajtótájékoztatóján Radu Ţîrle megyei tanácselnök arról számolt be, hogy november 28-30. között háromnapos hivatalos látogatást tett Brüsszelben. Vasárnap két román közösség tagjaival is találkozott: délelőtt egy ortodox templomba látogatott, melyet a román állam vásárolt és renoválni kell, délután pedig egy evangélikus istentiszteleten vett részt. Hétfőn olyan cégeknek a vezetőivel tárgyalt, melyek Bihar megyei telephelyekkel rendelkeznek vagy ezután kivánnak beruházni a térségbe. Az Essers egy szállítmányozásban érdekelt cégcsoport, mely 2008-ban 300 millió eurós üzleti forgalmat bonyolított le és kirendeltségei vannak Hollandiában, Belgiumban, Olaszországban, Németországban és Csehországban is. A közelmúltban megvásárolták a Centrumot és terjeszkedni szeretnének Bihar megyében. Egy vasúti magánterminált építenének, melynek érdekében januárban Váradra utaznak, hogy találkozzanak az önkormányzat vezetőivel.

A Machiels Group piacvezetőnek számít Belgiumban a zöld energia hasznosítása, illetve a környezetvédelemmel kapcsolatos üzleti ügyek területén, két évvel ezelőtt 110 millió euró volt az üzleti forgalma. Ţîrle arra biztatta a belgákat, hogy az alvállalkozóikkal és beszállítóikkal együtt fektessenek be a Metropolisz Övezetbe, s működjenek együtt a helybéliekkel. A harmadik holding, a Connect System International elektronikus alkatrészek összeszerelésével foglalkozik, illetve a gyógyszerészeti és a védelmi iparban is tevékenykedik. A Borsi úti ipari parkban már eszközölt egy 10 millió euró értékű beruházást, és az elkövetkezendő időszakban újabb 5 millió eurót szeretne invesztálni.

Bihari est

November 30-án a tanácselnököt a Bihari estre hívták meg, melynek főszervezője az Európai Régiók Bizottsága volt. Elmondása szerint a nagysikerű rendezvényen 315 személy vett részt, de többen is jöttek volna, csak biztonsági okok miatt nem engedték be őket. A brüsszeli román nagykövetségen néhány órával korábban Dacian Cioloş mezőgazdasági biztossal is beszélt, akit arra kért, hogy 40-50 Bihar megyei farmer tapasztalatcserére mehessen Franciaországba. Ehhez kapcsolódó hír, hogy az elmúlt héten Radu Ţîrle a Real áruházlánc bécsi vezérigazgatójával is tárgyalt, ugyanis a cégvezető januárban találkozni akar a mezőgazdasági őstermelőkkel, mivel a hypermarket tervei közt szerepel, hogy a helyi piacról szerezze be az agrártermékeket.

Ciucur Losonczi Antonius