Bővítik az Igazságügyi Palotát

Fotó: panoramio.com
Fotó: panoramio.com
Nagyvárad- Három éven keresztül tartanak az Igazságügyi Palota felújítási munkálatai. A hét elején a belső udvaron kezdtek el dolgozni, ahol többek közt bővítést is eszközölnek. Íme a részletek.

 

Az Igazságügyi Palota épületének felújítási folyamata tulajdonképpen tavaly nyáron kezdődött el és a munkálatok három évig tartanak. A renoválást egy kormányhatározattal döntötték el 2010 decemberében, a projektet pedig a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank által Romániának adott hitelből finanszírozzák. Mindez azt feltételezi, hogy az ingatlant megerősítik, általános javításokat végeznek, valamint bővítéseket is eszközölnek. A kormányhatározattal elfogadott tervek összköltségvetése 26,5 millió euró, de ez az összeg valamennyi olyan épületre vonatkozik, melyekben igazságügyi tevékenységet fejtenek ki. Váradon a renoválást tavaly júliusban kezdték, első lépésként pedig a Fellebbviteli Bíróságot a Posta Roman Ciorogariu/Úri utcai székházában költöztették, ahol várhatóan három évig működik. Mivel azonban a munkálatok elsőként az alagsorban és a földszinten zajlanak, a Bíróság és a Törvényszék egyelőre maradtak az Igazságügyi Palotában, az első, illetve a második emeleten. Valószínűsíthető viszont, hogy ezek az intézmények is költözésre kényszerülnek, de még nem tudni, hogy mikor és hová.

Ennek a hétnek az elején a bővítési munkálatoknak fogtak neki, az épület belső udvarán. A versenytárgyalást a Selina cég nyerte, konzorciumban egy szlovák vállalkozással, a megbízási szerződés értéke pedig megközelíti a 68,5 millió lejt. A beruházás eredményeképpen 3.390 négyzetméternyi új beépített terület létesül, mellyel kiegészítik a meglevő 11.961 négyzetmétert. Ezt úgy érik el, hogy bővítik az alagsort, manzárdhelyiségeket alakítanak ki a padláson, és három új épülettestet is felhúznak.

Eklektikus stílusú

Péter I. Zoltán helytörténész az Erdély Online-nak elmondta: az egykori Széchenyi téren levő Frimont-palotát Bihar vármegye vásárolta 50 ezer forintért a gróf utolsó leszármazottjától. Ezt az ingatlant azonban lebontották és épült helyette eklektikus stílusban az Igazságügyi Palota, Kiss István mérnök tervei alapján, Guttman József és Rendes Vilmos kivitelezésében. 1898-ban avatták és 1951-ig ott működött a bíróság. Az elmúlt rendszerben a kommunista párt megyei pártbizottságának székhelyéül szolgált, 1990-2000 között pedig a prefektúrának, illetve a megyei tanácsnak biztosított otthont.

Ciucur Losonczi Antonius