Bővíteni akarja Klaus Iohannis államfő a május 26-ára tervezett népszavazás témakörét

Bővíteni akarja Klaus Iohannis államfő a május 26-ára tervezett népszavazás témakörét
Bővíteni akarja Klaus Iohannis államfő a május 26-ára tervezett népszavazás témakörét.

A Cotroceni-palotában adott hétfői nyilatkozatában az elnök azt mondta, annak érdekében, hogy az európai parlamenti választások napjára tervezett referendum “hatékonyabb és erősebb” legyen, kezdeményezni fogja témakörének bővítését, ezért újabb konzultációt indítványoz a parlamenttel, az előző egyeztetés ugyanis “csak a Szociáldemokrata Párt (PSD) által előidézett problémák egy részére terjedt ki”.

Az államfő ugyanakkor figyelmeztette a kormányt, hogy a népszavazás lezárultáig ne adjon ki az igazságügyet vagy az ország büntetőpolitikáját érintő sürgősségi rendeleteket.

Iohannis rámutatott, a PSD-kormányzás egyik “óriási problémáját” éppen a sürgősségi kormányrendeletek képezik, amelyeket – bár rendszerint érzékeny területeket érintenek – átláthatatlan módon, az érintettekkel való előzetes egyeztetések és magyarázatok nélkül adnak ki, és ezt “nem lehet tovább tolerálni”.

Az államfő szerint világosabban kellene szabályozni, hogy milyen esetekben hozhat a kormány sürgősségi rendeletet, ugyanakkor több lehetőséget kellene biztosítani e jogszabályoknak az alkotmánybíróságon való megóvására.

Klaus Iohannis ezúttal is hangsúlyozta, hogy a PSD-kormány csődöt mondott, illetve hogy az amnesztia és a közkegyelem témáját “tisztázni kell”. “Én nem tudom elfogadni, hogy a korruptak amnesztiában és közkegyelemben részesüljenek” – nyomatékosította az elnök.

www.agerpres.ro