Bővítenék a megyei gázellátást

Bővítenék a megyei gázellátást
A Bihar Megyei Tanács közgyűlésén „csont nélkül” átment egy olyan napirendi pont, mely arra vonatkozott, hogy az önkormányzat részt vegyen a Gáz Bihar megyében Zonális Fejlesztési Programban.

A keddi, rendes havi megyei közgyűlésen az egyik egyhangúan megszavazott határozattervezet arra vonatkozott, hogy az önkormányzati képviselő-testület elvi beleegyezést adja ahhoz, hogy a Bihar Megyei Tanács, mint területi közigazgatási egység, részt vegyen a Gáz Bihar megyében Zonális Fejlesztési Programban, valamint partnerségi megállapodásokat kössön az interkommunitáris fejlesztési ügynökségekkel (ADI) és az érdeklődést tanúsító területi közigazgatási egységekkel (UAT) a projekt kezdeményezése és megvalósítása érdekében.

Az előterjesztett anyag szerint a Transgaz országos társaság tavaly októberben továbbította a Megyei Tanácsnak a természetes gázok szállítási infrastruktúrájának a megyére vonatkozó fejlesztési tervét, mely tartalmazza azokat a beruházási munkálatokat, amelyeket javasolnak kivitelezni a megyében a természetes gázellátás bővítése érdekében, a vállalat által elvégzett belső kutatás alapján. Később a Bihar Megyei Tanács, a helyi önkormányzatok és a szászmedgyesi Transgaz Rt. képviselőinek részvételével több munkamegbeszélésre került sor azzal a céllal, hogy kijelöljék azokat a lépéseket, melyek szükségesek a természetes gázellátás kiterjesztéséhez Bihar megyében, illetve arról is tárgyaltak, hogy mi legyen az érintett entitások hozzájárulása a projekt gyakorlatba ültetése szempontjából.

Ugyanakkor vagy önállóan, vagy pedig ADI-ba tömörülve ezek a területi közigazgatási egységek kidolgozzák a gázvezetékekhez való rácsatlakozás hatástanulmányait, melyek elkészítési költségének felét a Bihar Megyei Tanács vállalta magára.

Négy ADI

Ezek a társulások a fővezetékek pozicionálása függvényében négy Bihar megyei térséget fednének le: Észak-Nyugat-Bihar (Érmihályfalva, Székelyhíd, Érsemjén, Értarcsa, Kiskereki, Érbogyoszló, Bihardiószeg felé), Észak-Kelet-Bihar (Érábrány, Bályok, Berettyószéplak, Papfalva, Derna, Vámosláz felé), Közép-Bihar (Élesd, Fugyivásárhely, Váradszentmárton, Hegyközcsatár, Köröskisjenő, Mezőszakadát, Tataros, Alsótótfalu, Hagymádfalva, Mezőtelegd, Alsólugas, cécke, Esküllő, Kiskopács, Vércsorog, Szászfalva, Rév, Kisősi, Nagybárod, Vársonkolyos, Barátka felé), és Dél-Bihar (Belényes, Vaskoh, Vaskohsziklás, Diófás, Madarász, Biharhosszúasszó, Harangmező, Drágcseke, Miklóirtás, Magyarcseke, Szombatság, Bihardobrosd, Kispapmező, Biharrósa, Biharkaba, Robogány, Pusztahollód, Feketekápolna, Tulka, Feketebátor, Tenke, Olcsa, Alsókocsuba, Belényesújlak, Sólyom, Biharpoklos, Magyarremete, Tisztásfalva, Drágánfalva, Bondorasszó, Bontesd, Vasaskőfalva, Várasfenes, Köröstárkány, Belényesirtás, Rény, Biharlonka, Kerpenyéd felé).

A hatástanulmányokat a helyhatóságoknak jóvá kell hagyniuk. Ezután engedélyt kell kapjanak a természetes gázok országos rendszeréhez való hozzáféréshez, végül pedig a disztribúciós hálózat koncessziója következik.

Ciucur Losonczi Antonius