Bővült a világörökségi lista

Bővült a világörökségi lista
Az ENSZ oktatatási, tudományos és kulturális szervezete, az UNESCO a kanadai Québec városában tartott szakértői bizottsági ülésén döntött a világörökség listájának újabb bővítéséről.

Új helyszínekkel bővült az UNESCO világörökségi listája: az emberiség elismert kultúrkincsei közé kerültek a Mauritius-szigeti Morne-hegy és környéke, az iráni örmény monostorok, a szaúd-arábiai al-Hidzsr iszlám előtti régészeti lelőhely, a kínai Fucsien tartomány földházai és a kambodzsai Preah Vihear templom, valamint elfogadta Malajzia, Pápua Új-Guinea és Franciaország pályázatát is.

Konfliktus

Mauritius szigetén a XVIII–XIX. században az 550 méteres Morne-hegyre menekültek a szökött rabszolgák. A dél-kínai Fucsien tartományban a Tulunak nevezett területen összesen 46, a XII. és a XX. század között épült földház maradt fenn. Irán Azerbajdzsán tartományából a VII. századból való Szent István- és Szent Tádé-monostorok, valamint a Dzordzori Szent Mária-kápolna bizonyítják a bizottság indoklása szerint a bizánci, görög-keleti és perzsa kultúra közti cseréket. Az al-Hidzsr a legjelentősebb nabáteus régészeti lelet a jordániai Petrától délre, egyben az első olyan szaúd-arábiai emlék, amely felkerül a világörökség listájára. A XI. században khmerek által épített hindu Preah Vihear szentély pontosan a két ország határán, egy hegy tetején áll. Bár a templomot a Nemzetközi Bíróság 1962-ben Kambodzsának ítélte, szomszédja változatlanul igényt tartott rá. A helyzetet bonyolította, hogy Preah Vihear gyakorlatilag csak a thai oldalról közelíthető meg. Júniusban azonban a thai kormány bejelentette: támogatja Kambodzsa pályázatát, a thai külügyminiszter pedig bemutatta a két kormány megegyezésén alapuló térképet, amely szerint a templom és a hozzá tartozó 4,6 négyzetkilométernyi terület egy része a kambodzsai oldalon helyezkedik el. Újabb fordulatot jelentett, hogy a thai nacionalista pártok tiltakozása nyomán a thaiföldi Közigazgatási Bíróság kötelezte az ország vezetését az új térkép jóváhagyásának felfüggesztésére. Mintegy 300 politikus, tudós és művész a maga részéről petícióban követelte, hogy a VÖB ne döntsön a pályázatról.

Kulturális elismerés

A hétfőn szentesített három további világörökségi pályázat közül az egyik a Malakkai-szoros két történelmi helységére, Melaka és Georgetown városára vonatkozott, a másik Pápua Új-Guinea Kuk nevű, ősi mezőgazdasági körzetére, amellyel az óceániai ország először iratkozott fel a listára, végül pedig Franciaországban a katonai építészetet forradalmasító Vauban (1633–1707) által tervezett 14 legjelentősebb erődítmény vívta ki ezt a kulturális elismerést. Az UNESCO világörökség-listáján jelenleg 855 építmény, illetve táj szerepel.