Botrányos tisztújítás a Konzervatív Pártban

Botrányos tisztújítás a Konzervatív Pártban
Hevesen támadták ma a Konzervatív Párt (PC) újonnan megválasztott elnökét, Daniela Popát azok, akik a másik jelöltet, Florin Anghelt támogatták.

Az elégedetlenkedők arra hivatkoztak, hogy az új vezető nem szerezte meg a többség szavazatát. Mindössze 570-en választották őt a szavazati joggal rendelkező 1208 küldött közül. Az ülésteremben nem sikerült helyreállítani a rendet, mire a zajongókat kiparancsolták a folyosóra. Itt többen szétdobálták a párt frissen elfogadott statútumának lapjait.
Az alapító pártelnök, Dan Voiculescu nem indult. Korábban bejelentette: az európai parlamenti választáson elszenvedett vereség (a PC nem érte el a bejutáshoz szükséges 5 százalékos szavazatarányt) következtében nem jelölteti magát egy újabb mandátumra. Daniela Popa Voiculescu közeli munkatárs, így megfigyelők szerint a PC irányvonala nem változik. Ám szakadhat a párt, ha az elégedelenkedők kilépnek, ami pedig a közelgő vákasztásokat illeti, egyedül képtelen lesz bejutni a törvényhozásba. Ismét szövetséges kellene neki egy nagy pártban, ám nem tudni, ki lesz erre hajlandó, mivel a PC eddig az összes szövetségesét elárulta.