Botrányos érettségi: vizsgálatot!

Elmarasztalta az oktatásügyi tárcát az érettségi miatt a Román Tudományos Akadémia. Ezúttal azonban nem a sok visszaélés és másolás miatt. Az intézmény – akárcsak a diákok, tanárok és szülők – értetlenkedve áll az idei román irodalom vizsga előtt.

A feladatsorokból mellőztek minden irodalmi értéket, illetve az olyan nagy neveket, mint Eminescu, Creanga vagy Caragiale, és csupa olyan érettségi tételt válogattak össze, melyek egykori hivatalos jelentések töredékei vagy európai biztosok beszédeinek kivonata, ezeknek az akadémia szerint az égvilágon semmi közük a román irodalomhoz.

Időközben: az érettségi csalások kivizsgálását kéri a Transparency International. Az emberjogi szervezet a tanárok és diákok által megfogalmazott vádakra hivatkozott, amikor a kivizsgálást sürgette. A csalások miatt idén különben a tavalyinál kétszer többet, 247 érettségizőt zártak ki a vizsgákról, és közel 30 felügyelő tanárt függesztettek fel. A szaktárca többek között a korrupcióellenes ügyészséget és a szervezett bűnözés elleni ügyosztályt kérte fel, hogy kezdjék meg az ügyben a nyomozást.

Ez meg is kezdődött, mégpedig Máramarosszigeten, ahol a korrupciógyanús érettségi kapcsán az ügyészek házkutatást tartottak az iskolában, és a vizsgáztató bizottság egyes tagjainak a lakásán.0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .