Botrányos ügyek kerültek terítékre

Botrányos ügyek kerültek terítékre
Bihar megye – A sajtóban megjelent állítólagos pontatlan információkat kívánta tisztázni Emil Popovici Mut kórházmenedzser a tegnapi sajtótájékoztatón. Szó esett a látogatási díjról és még sok egyébről.

Mint mondta, a számvevőszék 2004-ben pert indított az akkor bevezetett látogatási díj miatt, s megnyerte, viszont a fellebbezés nyomán visszavonhatatlan ítélet született, mely törvényesnek minősítette a látogatási díjat. Mindezek fényében felháborítónak találta a kórházmenedzser, hogy a sajtóban olyan menedzsernek minősítették „aki kiveszi a pénzt az emberek zsebéből”. Mint mondta, az időközben megszűntetett látogatási díjból 400 millió régi lejes bevétel származott, ezt a kiegészítették a kórház bevételeivel, s az összegyűlt 3 milliárd lejből orvosi műszereket vásároltak – többek között defibrillátort, műtőlámpát, elektrokardiográfot.

A mágneses magrezonanciás készülékek működtetésére kis híján bérbeadott helyiség kérdését is érintette. Mint megírtuk, a szerződést végül nem kötötték meg, mert a Prefektúra ellenörzése nyomán kiderült, hogy a versenytárgyalás egyetlen résztvevővel zajlott. Mut szerint a felelősség az elbíráló bizottság elnökét terheli, „az én feladatom csak az, hogy jóváhagyjam az eredményt”. Ezenkívül azt is megemlítette, hogy a Megyei Tanács is elfogadta a helyiség bérbeadását.

 

Neumann Andrea