Botrányok és Ponta-ellenesség külföldön

Botrányok és Ponta-ellenesség külföldön
Szoros versenyben döntőek voltak már államfőválasztáson a külföldre kényszerült román állampolgárok voksai. Náluk vasárnap is Iohannis nyert, Macovei lett a második, Ponta csak harmadik.

„Le a kommunistákkal!” – ezt skandálták vasárnap ezrek Londonban. Mindannyian román állampolgárok, és szavazni álltak sorba az államfőválasztás első fordulójában. A hírek szerint a több ezer emberre összesen három szavazófülke jutott, és egyszerre csak néhányan, lifttel mehettek fel voksolni. A többiek odakint várakozva botrányosnak minősítették az egészet, arra gyanakodtak, hogy a romániai PSD-vezetés meg akarja akadályozni, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a változáspárti, külföldre szakadt románok a voksoláson. Nagy sorok alakultak ki a németországi választóköröknél is, míg Brüsszelben például négy óra volt a várakozási idő minden szavazónak, amit az itthoni hatalom csúfos játékának neveztek.

Vendégek Váradon

Egyébként a világ több pontján hamarabb zártak a szavazókörzetek, mint Romániában, így onnan megkezdtek érkezni az eredmények is. Ezeknek megfelelően Ponta hiába ment el az első forduló előtt több külföldi román közösséghez is, a Nyugaton élők jelentős része is Iohannist választotta. Például Új-Zélandon Iohannis nyert az első fordulóban, míg Sydneyben Monica Macovei független jelölt.
Ami a Magyarországon élő román állampolgárokat illeti, ők Románia ottani külképviseletein szavazhattak. Többeknek azonban egyszerűbb volt átjönni Nagyváradra Voksolni, ha már a határszélen tartózkodtak. Sőt olyanok is voltak, akik Budapestről jöttek haza szavazni, mert egyúttal meglátogatták családtagjaikat itt. Például Biharkeresztesen egyébként több mint 500 romániai család él, valamint sokan költöztek több más környékbeli magyarországi településre. Közülük sokan átjöttek leadni szavazatukat. Jelezték: a november 16-i második fordulón is voksolnak majd, amikor igazából eldől, hogy ki lesz az államfő, a PSD-s Victor Ponta és a több párt által támogatott Klaus Iohannis közül.

Szeghalmi Örs