Botrány: tömeges másolás az érettségin

Botrány: tömeges másolás az érettségin
Több tucatnyi egyforma dolgozat, másolás miatt vizsgáról kidobott diákok, iskolák illemhelyiségében talált “puskák” – ilyen esetektől volt hangos az idei romániai érettségi vizsga, amelynek “hanyag” megszervezése miatt az oktatási miniszter menesztését követelik.

Gheorghe Radulescu, a romániai közoktatás minőségének ellenőrzésére hivatott állami intézmény vezetője csütörtökön a román oktatási minisztérium teljes vezérkarának a “lefejezését” kérte. A 35 éves tanári tapasztalattal rendelkező Radulescu hanyagsággal vádolja a bukaresti szaktárcát, amely szerinte az új érettségi rendszer bevezetésével valósággal ösztönözte a diákokat arra, hogy csalással próbáljanak minél jobb eredményt elérni a vizsgán.
Az idén először rendezték meg Romániában az érettségit úgy, hogy a diákok előre kidolgozott tételek alapján készülhettek a vizsgára. Az előző években ugyanis többször előfordult, hogy a kiválasztott vizsgatételek a megméretés előtt egy nappal kiszivárogtak, és illetéktelen személyek kezébe kerültek pénzért cserébe.
Az oktatási szaktárca ennek elkerülése végett találta ki a most alkalmazott új rendszert, amely szerint a minisztérium már tavasszal, saját honlapján tette közzé minden tantárgyból a több tucatnyi vizsgatételt. Radulescu szerint a galibát azok a példatárak okozták, amelyekben a kiadók a különböző tantárgyak vizsgatételeit készen kidolgozva adták közre.
Román hírtelevíziók is szinte mindegyik vizsganapon arról adtak hírt, hogy országszerte több tucatnyi diákot küldtek ki a vizsgáról, mivel a felvigyázó tanárok másoláson érték tetten őket. De az egyik bukaresti iskolában például már csak a javító pedagógusok vették észre azt, hogy közel száz dolgozatban több olyan teljes bekezdésre bukkantak, amelyek szó szerint azonosak voltak.        
Romániában azért van nagy jelentősége az érettségi vizsgának, mert az egyetemi felvételiket sok felsőoktatási intézményben eltörölték, így az egyetemi képzésre jelentkezők a négy év középiskolai tanulmányi átlag és az érettségi jegyük alapján mérettetnek meg. Radulescu ezért azt javasolja, hogy térjenek vissza a régi rendszerhez, és az egyetemek vezessék be ismét a felvételi vizsgákat.