Botrány az idei Oscar-gálán

Sacha Baron Cohen diktátornak öltözve jelent meg a 2012-es Oscar-díjkiosztón
Sacha Baron Cohen diktátornak öltözve jelent meg a 2012-es Oscar-díjkiosztón
Napok óta gyűrűzött a botrány Sacha Baron Cohen körül, aki nem csinált titkot belőle, hogy az Oscar-gálán diktátornak öltözve kíván megjelenni, az Amerikai Filmakadémia határozott kérése ellenére.

 

 

Sacha Baron Cohen csak keresztülvitte, amit akart: a 84. Oscar-gálán diktátornak öltözve jelent meg, kezében egy Kim Dzsong-il képével díszített urnával, két csinos katonalány kíséretében. „Gallianót viselek, de a zoknijaim a K-Mart-ból valók (egy diszkont áruházból – a szerk.). Ahogy egyszer Szaddám Husszein mondta: a zokni csak zokni, ne pazaroljunk” – poénkodott Baron Cohen.

 

 

Tiltás és ellenakció

 

 

Napok óta ment a huzavona, a Twitteren és a közösségi oldalakon is megjelent a hír, hogy az Amerikai Filmakadémia megtiltotta Cohennek a diktátorjelmezes bevonulást, mondván, ne az Oscar-gálán promózza legújabb filmjét. A gálára egyébként azért hívták meg, mert ő is szerepel Martin Scorsese háromdimenziós filmjében, A leleményes Hugóban. Cohen nem hagyta annyiban a dolgot, ellenakcióba kezdett: másfél perces videója, amiben az Akadémia ellen beszél, időközben felkerült a YouTube videomegosztóra.

Cohen legújabb filmje a Borat és a Brüno után ismét kényes témát dolgoz fel: egy nem létező ország zsarnoki vezetőjének bőrébe bújik, hogy „elmesélje egy diktátor heroikus küzdelmét, aki az életét kockáztatta azért, hogy szeretett országában soha ne legyen demokrácia” – áll a film hivatalos ismertetőjében. Aladeen generális kísértetiesen hasonlít Szaddám Husszeinre, nem véletlenül, a mű alapötletét ugyanis vélhetően egy Irakban 2000-ben névtelenül megjelent romantikus kötet adta (Zabibah and the King). Egyes források szerint Husszein lehetett az alkotó. (Forrás: hvg.hu)