Botránnyal indult a választás Bihar megyében

Bihar megye – A Megyei Választási Iroda egyik tagja megpróbálta bojkottálni, hogy Tőkés László független jelölt is küldhessen megfigyelőket a választási körzetekbe.

A Tőkés Lászlónak kampányoló Magyar Polgári Egyesület (MPE) Bihar megyei szervezete még idejében leadott egy listát a Megyei Választási Irodához (BEJ), mely 125 nevet tartalmazott, de ezt megóvta Sütő Tibor, a választási iroda RMDSZ-es tagja azzal a szóbeli indokkal, hogy a listán nem függetlenek, hanem RMDSZ-tagok szerepelnek. A végső döntést az elfogadásáról vagy elvetéséről az utolsó pillanatra, szombat 18 órára halasztották. Az MPE addig már kiállította a megbízóleveleket megfigyelőinek abban a reményben, hogy ha van is olyan a listán, aki hajdan RMDSZ tag volt, nem utasítják el a teljes listát, csak azt a 4-5 személyt, aki ellen kifogás merülhet fel. Szombaton Csuzi István, az MPE elnöke, Szilágyi Zsolt, Tőkés László kampányfőnöke, az RMDSZ részéről pedig Szabó Ödön várta a  döntést listaügyben a Megyei Választási Iroda előtt a Prefektúrán néhány újságíró társaságában. Nem sokkal 18 óra után a BEJ elnöke ki is hirdette: az egész listát elvetették. Csuzi István és Szilágyi Zsolt felháborodására csak annyi magyarázatot fűzött hozzá, hogy a határozat 12 igen szavazattal és egy tartózkodással született akkor, amikor Sütő Tibor kinyitotta az MPE weblapját és megmutatta, hogy a Polgári Egyesület nem független, mert Tőkés mellett kampányolnak. Szilágyi Zsolt szerint a listáról csak azokat kellett volna kizárni, akikről be tudják bizonyítani, hogy párttagok. A teljes lista elvetésével a rossz emlékezetű kollektív büntetés elvét alkalmazták, ami ellen fellebezni fognak az Országos Választási Irodánál. Kérték, hogy a végső döntésig függesszék fel a végrehajtását. A jelenlévő Máthé Edit jogtanácsos szerint procedurális hibát is elkövettek, hiszen Sütő Tibor, aki panaszt nyújtott be a lista ellen, nem vehetett volna részt a szavazáson, hiszen senki nem dönthet egy olyan ügyben ahol érintett.

„Több, mint gyanús”

Az Országos Választási Iroda elnöke, Florea Gheorghe vasárnap 9 órára ígérte a döntést, ehelyett viszont visszutalta az ügyet a Megyei Választási Iroda hatáskörébe. Ez a listán szereplő személyeknek mintegy felét törölte, viszont azok nagy részét is kiutasították a választói körzetekből, akik rajta maradtak, mert Csuzi István elmondása szerint Sütő Tibor beismerte, hogy több, mint 600 SMS-t küldött a körzetekbe azzal az utasítással, hogy az MPE megfigyelőket ne engedjék be, vagy ha már ott vannak, utasítsák ki őket. Furcsamód ez csak azokra az irodákra érvényes, ahol az EP-jelöltekre kell szavazni, a szomszédos szavazóhelyiségben, ahol a referendumról kell voksolni, már nem zavarnak senkit, ami több, mint gyanús, mondta Csuzi István.

Albert Ferenc