Bőséges kínálat az autópiacon

Bőséges kínálat az autópiacon
Egyelőre nem foglalkoztatja a gépkocsi–kereskedőket a hamarosan életbe lépő új bejegyzési törvény, viszont azzal többnyire egyetértenek, hogy az autók ára nem fog sokat változni.

 

 

Nagy volt a forgalom az idei első „autópiacos vasárnapon”: a kínálat is bőséges volt, nézelődő is sok volt, néhány autó pedig új gazdára lelt. A 650 eurós Dacia 1310–es típusú gépkocsitól a 12 900 eurót érő Volvo terepjáróig minden árfekvésben lehetett román, német, francia, cseh, olasz, japán vagy éppen svéd gyártmányú személygépkocsit vagy teherszállítót vásárolni. Többnyire nézelődők voltak az Amaci úton levő autópiacon, de olyan látogató is volt, aki azt állította, hogy „terepszemlén” van, a jövő héten autót vesz.

Ugyanakkor megkérdeztük néhány autókereskedő véleményét az új gépkocsi–bejegyzési törvényről, viszont egyik sem tudott válaszolni arra, hogy ennek milyen következményei lehetnek az autópiacon. „Még jóformán a törvény sem ismert. Csak spekulációk vannak, és amit a sajtóból tudunk. Rengeteg az ellentmondás. Szerintem várjuk meg, míg megjelenik a törvény hivatalos módon is, csak azután lehet erről beszélni. De szerintem az autók árát nem fogja befolyásolni. Nem fogok olcsóbban adni egy autót, mert több ezer euróba kerülhet majd a bejegyzése” – mondta az egyik kereskedő. Viszont van olyan eladó is, aki már úgy árulja 1998–as gyártmányú, BMW márkájú személygépkocsiját hogy vastag betűkkel tüntette fel az „árcédulán”, hogy 2009–ben lett bejegyezve. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a jelenlegi tulajdonos már kifizette azt a környezetszennyezési illetéket, amelyet – ha a törvény jelenlegi formájában életbe lép – minden olyan új autótulajdonos ki kell majd fizessen, aki 2007 előtt bejegyzett autót vásárol. „Valószínűleg az fog történni, hogy senki sem fog olyan autót venni, amelyet 2007 előtt jegyeztek be Romániában” – vélekedett az általunk megkérdezett kereskedő.