Bőséges gombatermés Kovászna megyében

Kovászna megye – Az eső megmentette Kommandót, lesz gomba- jelentette ki Kocsis Béla, Kovászna megye legmagasabban fekvő településének polgármestere.

Kovászna megye számos településén jelent megélhetést az ott lakóknak a gombafélék, illetve különböző erdei gyümölcsök szedése, értékesítése. Ezek közé tartozik Kommandó is, ahol az 1100 fős lakosság mintegy 60 százalékának nincs állandó munkahelye, ezért nyáron aki teheti, az erdőket járja, és gomba, erdei gyümölcs szedéséből és eladásából fedezi kiadásait.
Kocsis Béla elmondta, tavaly öt cég vette át a gombát, és egy a gyümölcsöt, idén már 4 jelezte, hogy mindkettőt felvásárolja, három céget csak a gomba érdekel.
Nemrég voltam az erdőben és nagyon sok kis rókagombát láttam, melyek most az eső hatására növekedésnek indulnak, és reméljük, hogy a tavalyi szűkös esztendő után idén jó gombatermés lesz- fejtette ki a polgármester.
Kocsis szerint egy kilogramm gombáért átlag 9 lejt fizetnek, de fajtától függően változik az értéke, a legtöbbet a medvegomba ér.
Hamarosan kezdődik az áfonya szezon. Azt még nem tudni, hogy a felvásárlók mennyit adnak egy kilogramm gyümölcsért, a tavaly 6 lejt kínáltak.
Az 1995-ös természeti katasztrófa, a nagy széldöntés után a kidőlt erdők helyén hatalmas területeken termett meg az erdei gyümölcs Kommandón, de az elmúlt évek alatt megnőttek a visszatelepített fák, így már kevesebb az áfonya, a málna.