Borvízút projekt megbeszélés

Borvízút projekt megbeszélés
Csíkszereda – Július 9-én megbeszélést tartottak a Phare alap, az országos költségvetés és az önkormányzatok együttműködésével megvalósításra váró Borvíz-út projektről.

A projekt, melynek értéke 4.975.OOO euro egy olyan programot valósít meg, amely a Hargita és Kovászna megyében létező ásványvízforrások turisztikai, gyógyászati szempontból való kiaknázását tűzte ki célul, valamint megfelelő kezelési infrastruktúra kialakítását a fenntartható fejlesztés érdekében. A megbeszélésen részt vett Borboly Csaba,  Hargita Megye Tanácsának elnöke, a projektben érdekelt települések elöljárói és a Hargita Megye Tanácsa keretében működő  Infrastruktúra és Beruházás Igazgatóság képviselője.

A projektben érintett Hargita megyei települések: Tusnádfürdő, Borszék, Szejkefürdő, Zsögödfürdő, Homoródfürdő és Gyergyóremete.

Borboly Csaba kifejtette, hogy szükség van az önkormányzatok közötti megbeszélésre, annál is inkább, mert a közbeszerzési eljárás következtében jelentős költségnövekedés állt elő, így a településekre háruló önrész, az eredeti 66O.OOO euroról 1.8OO.OOO eurora növekedett.

Orbán Béla az Infrastruktúra és Beruházás Igazgatóság vezetője kihangsúlyozta, hogy fontos beszélni a hogyan továbbról, mert ha novemberig nem születik szerződés a megvalósításról fennáll a  támogatás elvesztésének veszélye.

A megbeszélésen szóba került a települések szűkös költségvetési kerete és megoldásokat kerestek a kivitelezésre, hogy minden települések részt tudjon venni a projektben.

A részvételi szándékról az önkormányzatok e hónap 15-ig kell döntsenek.

Ezalatt a Hargita Megye Tanácsa beszerzi Bukarestből a dokumentációt újratanulmányozás céljából, valamint párbeszédet folytat a Fejlesztési, Középítkezési és Lakásügyi Minisztériummal a résztvételi feltételek kedvezőbbé tételéről – összegezte Borboly Csaba. A megbeszélés Sepsiszentgyörgyön folytatódik a projektfelelős Kovászna Megye önkormányzati képviselőivel.