Borverseny volt Biharpüspökiben

Borverseny volt a hétvégén Püspökiben. A szerző felvétele
Borverseny volt a hétvégén Püspökiben. A szerző felvétele
Szombat este a Bocskai István Közösségi Házban rendezte meg a III. Biharpüspöki Borversenyt a Bihar Megyei Vincellér Egyesület a bortermelés népszerűsítése és közösségépítő szándékkal.

 

Az Oláh Zoltán Lóránd elnök a Bihari Naplónak elmondta: kereken 100 mintával pályáztak a bortermelők, akik Nagyváradról, Biharpüspökiből, Érmihályfalváról, Hegyközkocsiból, Szentimréről, Szentjobbról, Biharról, Bihardiószegről, Vajdáról, Szalárdról, Margittáról, Micskéről, Vedresábrányról, Székelyhídról, Monospetriből, Élesdről, Mezőtelegdről, Tóttelekiről, valamint a magyarországi Kokadról érkeztek. A zsűrizést Szoboszlai Hilda Alinda, Szoboszlai Csaba, Kovács Lajos, Kajántó Pál és ő végezték, úgy hogy négy kategóriában osztottak díjakat (fehér száraz, édes aromás, vörös és püspöki borok) ki összesen 40 arany-, 24 ezüst- és 24 bronzérmet, valamint dicséreteket.

Elmondása szerint mivel a püspöki az utolsó borversenyek egyike (a 7. a sorban) a termelők a legkiforrottabb, legjobb boraikat tudják benevezni, és ezek minősége is egy magasabb szintet ér el.

A résztvevőket Féth Imre szervező és Pásztor Sándor igazgató is köszöntötték, a jó hangulatról pedig a Góbé zenekar gondoskodott. A Vincellér Egyesületet 2009-ben alapították Chifiriuc András kezdeményezésére, 21 magánszemélyt és 9 jogi személy tömörít, aki/amelyek több száz hektár termőterületet birtokolnak.

Ciucur Losonczi Antonius