Borverseny Székelyhídon, gyermelyi vendégekkel

Kovács Lajos vette át a Miskakancsó-vándordíjat Mihály Gábortól. A szerző felvétele
Kovács Lajos vette át a Miskakancsó-vándordíjat Mihály Gábortól. A szerző felvétele
Több tekintetben is emlékezetes maradhat a szombaton Székelyhídon tartott 23. Érmelléki Borverseny: egyrészt a legtöbb bort nevezték az eddigi közel két és fél évtized alatt, másrészt Gyermelyről érkezett vendégeket köszönthettek, akik igen jó hangulatot teremtettek.

A Pro Székelyhíd Egyesület, a helyi polgármesteri hivatal és szőlősgazdák szervezésében szombaton tartották meg Székelyhídon a 23. Érmelléki Borversenyt. A nevezéseket kora délelőttig várták ezúttal új helyszínen, a Múzeumban, a megnyitót pedig délután 17 órakor tartották a pincesoron pár éve felszentelt Szent Vince táblánál (Zaragozai Szent Vince a korai kereszténység egyik szentje, akit a szőlősgazdák védőjükként tisztelnek – szerz.megj.). Utóbbi helyszínen Béres Csaba polgármester és Rákos Jenő tiszteletes, érmelléki esperes mondott rövid köszöntő beszédet, koszorúzott a polgármester, a Gyermelyről érkezett vendégek, helyi szőlősgazdák és a borlovagrend képviselői.

“Elindult a csoda”

Időközben a Múzeumban munkához látott a zsűri – dr.Popa Dorin, Szoboszlai Hilda és Csaba, Szász József, Kiss Zoltán, Pakó István – hogy értékelje a 29 településről benevezett 177 bormintát. Amikor közeledett az eredményhirdetés ideje, már igen jó hangulat uralkodott az épületben: a Buliszervíz zenekar muzsikájára már sokan táncoltak. A műsorvezető Fekete Katalin azzal vezette fel a díjátadást, hogy Székelyhíd büszke arra, hogy az elsők között lehetett a borversenyek szervezésében, a 23 évvel ezelőtt mutatott példát azóta már sokan követik. A közel két és fél évtizede történteket Gavrucza Tibor ny.lelkész-esperes elevenítette fel, amikor Vasadi József és dr. Wilhelm Sándor kollégáival megszervezték az első Érmelléki Borversenyt, melyen még csak 14 bor volt, de “elindult a csoda”, mely – megfogalmazása szerint – eddig az elmúlt héten Bihardiószegen csúcsosodott ki (ahol 311 bort neveztek – szerz. megj.)

A gyermelyi kapcsolat

Jelen volt Biró Rozália képviselő is, aki – miközben Kiss Zoltán zsűritagtól egy pohárban kóstolásnyi fehér bort vett át – köszönetet mondott a szervezőknek a közösségerősítő rendezvényért. Utóbbiak nevében Czapp Árpád főszervező köszönte meg a zsűri munkáját, majd a Gyermelyről érkezett Dalárda 22 tagja illetve Sándor Dezső és zenekara (3 fő) sorakozott fel. Mint megtudtuk, egy személyes kapcsolat vezetett oda, hogy a Komárom-Esztergom megyei település 45 fős delegációja Kókai Rita polgármester-asszony vezetésével első ízben az Érmellékre érkezett, e delegáció része volt a 3 éve alakult Dalárda. Stréhli György karvezető büszkén újságolta: Gyermely nevét az internetes keresőbe ütve már nem csak a tészta neve jön elő, de a dalárdáé is.

Jókedvű dalárda

Énekszámaik közben a szervezők kitöltötték az okleveleket, kiosztásuk előtt dr.Popa Dorin zsűrielnök értékelt, kiemelve, hogy a borban nincs nemzetiségi ellentét és politika. Saját szavaira mindjárt rá is cáfolt némileg, hiszen arra tért át, hogy szerinte ahol megjelent az iszlám és kivágták a szőlőtőkéket, ott veszélybe került a civilizáció. Végezetül azt kívánta a szervezőknek, hogy az ötvenedik borversenyen is együtt és “iszlámtól mentesen” vehessünk részt. A versenyzők közül 13-an a részvételért járó emléklapot vehettek át, boruk a minimális minősítési szint alatt volt. Bronz minősítést kaptak 41-en, ezüstöt 53-an. Mielőtt az aranyra rétünk volna, újra a dalárda következett, mely katonadalokat, Kossuth- és magyar nótákat, illetve természetesen bordalokat adott elő, látható jókedvvel, ami a hallgatóságra is átragadt. Ezután természetesen azt is megtudtuk, hogy 70-en vehettek át aranyérmet, közöttük volt két nagyarany is.

Különdíjasok

A különdíjak során az Európai Borlovagrend Érmelléki Legátusának jutalmait – a legmagasabb pontszámért járót és a legjobban szerepelt borlovagrendi tagét – egyaránt a bihardiószegi Fábián Tibor kapta; a legjobb Székelyhídon termelt borért járó vándordíjat, a Miskakancsót annak alkotója, Mihály Gábor szobrászművész Kovács Lajosnak adta át. A gyermelyiek sem érkeztek üres kézzel: a Dalárda jutalmazta a legjobb fehér száraz (Fábián Tibor) és vörös bort (Jugrestean Ioan), továbbá a szervezőket, Kókai Rita polgármester pedig a meghívást köszönte meg ajándékkal Kovács Lajosnak. A továbbiakban még szőlészeti eszközöket sorsoltak ki a tombolán, felszolgálták a vacsorát és folytatódott a mulatság, melyből a gyermelyi vendégek is derekasan kivették a részüket.

Eredmények

A versenyen nem kategóriánként, hanem a pontszámok növekvő sorrendjében hirdettek eredményt. Mivel csak aranyérmes bor volt 70, a 19 ponton felül teljesítők névsorát ismertetjük: Kovács Lajos (ottonel muskotály 19), Hegedüs Árpád (királyleányka, 19.03), Borbély Zoltán (zenit, 19.03), Körtvélyesi Barna (királyleányka, 19.03), Fábián Tibor (sauvignon petit, 19.1), Preku Gyula (Irsai Olivér, 19.13), Kovács Lajos (sauvignon blanc, 19.17), Petrica Ioan (királyleányka, 19.3), Fábián Tibor (tramini, 19.53), Fábián Tibor (sauvignon petit, 19.63).

Rencz Csaba

Címkék: ,