ERDON Helyi hírek

2007.07.26. 14:04

Rózsi nagy szeretettel jön Borsra

<p>Bihar megye – A Borsi Községi Napokon Demjén Ferenc (Rózsi) magyarországi előadóművész is fellép, szombaton este koncertezik a sportpályán. A népszerű énekes telefoninterjút adott szerkesztőségünknek.</p>

– Milyen gyakran koncertezik a határon túli területeken?

– Általában évente kétszer-háromszor koncertezünk a mai Magyarország területén kivül eső magyarlakta területeken, számos alkalommal léptünk már fel a Partiumban és a Székelyföldön, valamint a Felvidéken és a Délvidéken is. Szerintem nem lehet különbséget tenni az itthoni és a határon túli koncertek közt, tulajdonképpen ugyanolyan a hangulat mindenütt.

– Talán a kisebbségben élő magyarok jobban szeretik a régebbi számokat, mert többet hallották őket, és ismerősebb a fülüknek. Reméljük, idővel a helyzet változik, és ugyanolyan lelkesedéssel fogják fogadni a legújabb szerzeményeket is.

– Melyek azok a dalok, amelyek felcsendülnek majd a borsi koncerten?

– Nehéz lenne erre válaszolni, hiszen körülbelül harminc dal eléneklése van tervbe véve, amelyek közt vannak klasszikusak, és vadonatújak is. Annyit talán elárulhatók, hogy legutóbbi nagylemezemről biztosan fel fog csendülni öt- hat szerzemény.

Munkásságáért 1996-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjét. Mi fontosabb önnek, a hivatalos elismerések, vagy a közönség szeretete?

– Talán inkább a közönség fogadtatása. Óriási élményt jelent teltház előtt énekelni, távozáskor pedig látni és hallani, ahogy az emberek boldogan tapsolnak. Minden hivatalos elismerésen túl számomra ez jelenti a legnagyobb díjat.

Nincs pontos recept

Saját magának, vagy inkább a barátainak szerint jobban dalokat írni?

– Az elmúlt negyven esztendőben számos dalt szereztem magamnak, a barátaimnak és a kollégáimnak. Saját magamnak ugyan többet írtam, de ez abból fakad, hogy magamat jól ismerem, tisztában vagyok az érzéseimmel, míg a mások számára írt szerzemények esetében figyelembe kell vennem azt, hogy ezek őhozzájuk szólóak kell legyenek. A slágergyártásnak nincs pontos receptje, a közönség dönti majd el, hogy melyik szám válik majd azzá. Arra sincs pontos válasz, hogy miként születik egy jó dal: bár a szerzők  próbálkoznak a siker elérése érdekében, és elég sokszor rá is éreznek a dolog nyitjára, azért nem létezik egy minden esetre jellemző, örökérvényű szabály.

Fogadják szeretettel

Mikorra tervez a Budapest Sportarénában lezajlott tavalyi fellépéshez hasonló újabb nagyszabású koncertet?

– Számomra mindent koncert nagyszabású, úgyhogy legközelebb Borson tervezek ilyen fellépést... A legutóbbi nagylemezem tavaly jelent meg, az idei koncertek pedig főleg azt szolgálják, hogy minél ismertebb legyen az album. December végén természeten újra megrendezzük a lassan hagyománnyá váló sportarénabeli nagy koncertet, új lemez megjelenése pedig a jövő évben várható.

Mit üzen itteni rajongóinak?

– Azt üzenem, hogy legalább olyan szeretettel fogadjanak minket, amilyen szeretettel mi készülünk a fellépésre.

Ciucur L. Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!