Boruljunk le Krisztus előtt!

Boruljunk le Krisztus előtt!
Szatmár megye – Karácsony szent estéjén Nagy Sándor, a Nagykárolyi Református Egyházmegye esperese közel 500 ember előtt a Máté evangéliuma 2. részének 9-12. versei alapján hirdette a karácsonyi örömhírt a lelei templomban.

„A keleti bölcsek, vagy királyok története szolgál igei alapul ezen az estén” — kezdte ünnepi igehirdetését az esperes, majd azzal folytatta, furcsa, hogy nem odavalósiak, még csak nem is ahhoz a néphez tartoznak, idegenek, de egy közös cél vezérli őket: a megszületett Jézusnak tiszteletet tenni és ajándékot vinni. Addig még a helyiek még helyet sem adtak nekik, idegen országok bölcs királyai, eljönnek, hogy ajándékot hozzanak és lássák a Krisztust. „Valahonnan mi is ide érkeztünk a karácsonyban. Talán távoli országokból tértünk haza, hogy együtt ünnepeljünk és bízzunk a krisztusi csodában. Talán betegségből, magányból, szenvedésből, nélkülözésből, félelmekből, mert valljuk be őszintén: félünk a világ Heródeseitől, a világot kormányzóktól, valamint azoktól, akik nem úgy követik a Krisztust, mint mi” — fogalmazott az igehirdető.

A keleti bölcsek tanácsot kértek Heródestől, hogy merre menjenek, de ő gonoszul ki akarta használni a tudósokat, hogy Jézust meggyilkolhassa. Sokszor mi sem tudjuk, hogy merre menjünk, hová tartsunk, mit csináljunk. Ha embereknek mondjuk el ezeket a félelmeinket, talán kinevetnek, kihasználnak, félreértenek. Sajnos, az emberiség egyik legnagyobb problémája az, hogy nem tudja hogyan, merre irányítsa életét. A válasz az, hogy Jézus tanácsot tud adni, csak az ő irányába kell menni, őt kell keresni, ahogy mi is most ezt tesszük a karácsonyban. A keleti királyok megtalálják Krisztust és ajándékokat visznek neki. Megalázzák magukat a földi királyok a Krisztus előtt. Milyen jó lenne ha a mai világ vezető hatalmai, politikusai le tudnának borulni a megszületett Krisztus hatalma előtt. Mi mit viszünk neki? Nem vihetünk egyebet mint megpróbált életünket, gondjainkat, bajainkat, betegségeinket, szenvedéseinket.

  „Kínáld oda, drága testvérem ezeket a drága Megváltónak és meglátod, hogy a betlehemi csillag és Krisztus dicsőségének a fénye betölti életedet és megáldja ünnepedet” — zárta ünnepi prédikációját az esperes. Ezt követően a lelei gyerekek karácsonyi műsorának bemutatására került sor, majd megkapták a szeretetcsomagokat, amelyeket már évek óta a holland S.L.B Alapítvány biztosít számukra.