Börtön jár a petárdázásért

Börtön jár a petárdázásért
A robbanékony anyagokra vonatkozó 1995/126. számú jogszabályt módosító és kiegészítő 2006/406. számú törvény értelmében 3 hónaptól 1 évig terjedő szabadságvesztés jár a petárdázásért.

 

Magán-, illetve engedély nélküli jogi személyek gyakorlatilag csak az I. kategóriába sorolt pirotechnikai eszközöket használhatják büntetlenül, a pukkantókat kivéve a tortagyertyákat és a csillagszórókat, illetve a jelzett legutóbbi törvénymódosításnak betudhatóan az ún. kisebb méhecskéket, sárkánytojások, a varázsvirágokat és a kicsi vulkánokat is. Az először kilenc évvel ezelőtt megváltoztatott törvény abból a szempontból hozott jelentős változást, hogy megszüntette az abból fakadó jogi kiskapukat és értelmezéseket, hogy addig csak bizonyos időszakokban tiltották a pirotechnikai eszközöknek a használatát. Jelenleg azonban az év bármely napján bűncselekménynek számít az említett kategóriába sorolt pirotechnikai eszközöknek az engedély nélküli árusítása és használata.

Szabálysértés

A 2006/406. számú törvény a szabálysértésről is rendelkezik. Ilyennek minősül, ha magán- vagy engedély nélküli jogi személyek az I. kategóriába tartozó pirotechnikai eszközökkel kereskednek (2000 lejtől 5000 lejig terjedő bírság), ha engedéllyel rendelkeznek ugyan, de ezeket nem engedélyezett helyeken árulják (1000-2500 lej), ha kiskorúak forgalmaznak pirotechnikai eszközöket (3000-6000 lej), ha engedéllyel rendelkező cégek román nyelvű felirat, CE-tanúsítvány és használati utasítás nélkül árusítanak pirotechnikai eszközöket (5000-7500 lej), valamint ha valaki úgy használja az engedélyezett pirotechnikai eszközöket, hogy ezzel megzavarja a közrendet (200-1000 lej).

Ciucur Losonczi Antonius