Bort áldottak a Bazilikában

Bort áldottak a Bazilikában
Nagyvárad- Egy régi hagyomány két évvel ezelőtti felelevenítésének folytatásaként december 27-én, vagyis János napján ismét boráldás volt a Bazilikában. A misét Fodor József vikárius mutatta be.

Az eseményre az Európai Borlovagrend Érmelléki Legátusa, a Zichy Ferenc Borklub, a bihardiószegi Zichy Gazdakör és a Bihar Megyei Vincellér Egyesület hívott szeretettel mindenkit.

Az evangéliumi részlet Szent János könyvéből szólt. Prédikációjában Mons. Fodor József általános helynök arra hívta fel a figyelmet: december 27-e Jézus szeretett tanítványának, Szent Jánosnak az ünnepe. Mivel ő volt a legfiatalabb az apostolok közt, általában gyermekarccal, lányos külsővel, hosszú szőke hajjal ábrázolják őt, holott egyáltalán nem volt gyönge, anyámasszony katonája-típus. Épp ellenkezőleg, mielőtt csatlakozott volna Krisztus követőihez, a mai szóhasználattal nacionalista, soviniszta társaságnak tekinthető, a római megszállás ellen küzdő zelotákhoz tartozott. Változás akkor következett be az életében, amikor Jézus meghívta őt is, és ezért a szeretett hírnöke lett. Őt könyve olvasható a Szentírásban: három levele, a Jelenések könyve és az evangéliuma. A nyolcvanas években Jézus istenségét bizonyította, a megtestesült igéről és arról írt, hogy a szeretet a sajátja, a természetes tulajdonsága kell legyen a keresztényeknek.

Noé, a bortermelő

A borok megáldása előtt a vikárius arról is beszélt: a bor több ezer éve ejti bűvöletbe az emberiséget. A pogányok az istenek ajándékának tekintették, felemelő, jótékony hatást tulajdonítottak neki, dicshimnuszokat zengtek róla. Az évszázadok folyamán kultúrkinccsé vált, vallási jelentősége jelentős. Az Ó- és az Újszövetségben is számos idézet található a borról, az első bortermelőnek Noé tekinthető, aki szőlőt ültetett. Áldozat bemutatására is bort ajánlottak fel, és azt tartottak róla, hogy az élet vize, amennyiben megfontoltan, mértékletesen fogyasztjuk. Szimbolikáját Szent János írta le a kánai menyegzőről szóló részben, de számos példabeszéd is elhangzik a témában, például a szőlőmunkásokról, de az utolsó vacsoránál is szerephez jut.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: , ,