Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.02.04. 13:38

Gyorsan reagálni a jelenségekre! - ez a feladat

<p>Változatlanok az elvárások, az eredményeket meg kell tartani, jobbítani persze lehet - jelentette ki a megyei rendőrfőkapitány a december 5-i kazincbarcikai beiktatási ünnepségen.</p>

Oláh József alezredest nevezte ki a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság vezetőjének, aki készségesen adott interjút lapunknak.

- Nem sok idő telt el még ahhoz, hogy megfelelően tájékozódhasson...
- Rálátásom korábbi beosztásomból ( a megyei rendőrfőkapitányság gazdaságvédelmi osztályvezetőjeként) is megvolt a barcikai kapitányságra. Tudtam, hogy egy jól működő rendőrkapitányság, a különböző mutatóiról mindig értesültem, ez nem újdonság számomra. Bűnt üldöz a rendőrség, munkánkat a bűnügycentrikus szemlélet hatja át. A bűnügyi mutatókat tekintve 2007-ben a szerencsi és az edelényi kapitányságok mögött a barcikai következik. Ez az eredmény engem is kötelez arra, hogy mi sem adjuk alább. A közrend védelmében és a közlekedési statisztikában is előkelő helyezést ért el Barcika. A közterületi munkában elsősorban létszámhiány miatt viszont akadtak nehézségeink tavaly. A január elsejével bekövetkezett határőrizeti integrációval majdnem száz százalékosan feltöltődött a személyi állományunk. Ennek kell, hogy legyen hozama. Az állampolgárok korábban is azt kérték, hogy több rendőrt lássanak az utcákon, mert az illetékességi területen nem jutottak el mindenhová. Most nagyobb gyakorisággal találkozhatnak a rendőrökkel, aminek máris kedvező a visszhangja.

- Mik az első tapasztalatai ?
- A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy megismerjem a személyi állományt. Ez még gyarapításra szorul.168-an vagyunk, velem együtt. A földrajzi terület sem kicsi: 32 község és két város, Kazincbarcika és Sajószentpéter tartozik hozzánk. Elődöm, dr. Mecser Tamás előkészítő munkája nyomán gyakorlatilag a vezetői kar 80 százalékát kinevezték. Megkérdeztem a véleményét a megbízott vezetők esetében is. Márton Csaba  százados lett a sajókazai őrsparancsnok, Szternai Tamás  százados pedig a sajószentpéterié. Korábban ő is bűnügyis nyomozó volt. A közlekedési osztály vezetője január 1-től Berecz István őrnagy. A járőrszolgálat vezetője pedig Balla György  őrnagy lett. Őket már én neveztem ki, de megfelelő előkészítettség után. A legnagyobb leterheltséget a személyzeti munka okozza. Naponta jelentkező probléma, hogy sokan szeretnének ide jönni, de el is akarnak menni néhányan különböző okok miatt és ez bizony elfoglaltsággal jár.

- Milyennek ítéli meg a technikai felszereltségüket ?
- Javulónak. A határőrségi integrációval folyamatban van az ottani "vagyon" elosztása. Új gépkocsik, számítógépek állnak a rendelkezésünkre. Létrejött egy új osztály, a határrendészeti és közbiztonsági, Mocsári János alezredes a vezetője. Elhelyezésükre biztosítottak az anyagi feltételek. Most alakítják ki az irodákat, az új körletet, némi rekonstrukcióra is nyílt lehetőség. A határőrségtől 37 ember érkezett, zömmel közterületi munkát látnak el. Csak a határforgalom-ellenőrzés szűnt meg, most viszont új feladat az ún. mélységi ellenőrzés. Idegenrendészeti feladatot is ellátunk a közterületen az ellenőrzés során.

- Sikerült már felvenni a kapcsolatot a 34 önkormányzattal ?
- A székhely szerinti önkormányzattal, a kazincbarcikaival szinte napi kapcsolattartásra törekszem. Az illetékességi területen levő önkormányzatokkal is jó az együttműködés, bár idő hiányában még nem sikerült valamennyi polgármesterrel felvenni a kapcsolatot.

- Az utóbbi időszakban mintha elharapództak volna a rablások, a garázda cselekmények...
- Visszaszorításukra intézkedéseket kell foganatosítanunk, és időben, mert ez jogosan irritálja a közvéleményt. Minket is nyomaszt a lakás-és hétvégi ház betörések elszaporodása, például Herbolyán. Januártól állandó járőrszolgálat működik, gyalogosan és polgárőrök bevonásával. Nem kiabálom el, de a decemberi számok visszaszorulni látszanak.

- Mikor lesz elégedett kapitányságvezető ?
- Ha megőrzöm elődeim eredményeit és azon még javítok is. Erre van is esélyem: a létszámhelyzet soha nem volt ilyen kedvező. Gyorsan kell tudnunk reagálni a jelenségekre. Ha valami elszaporodik, azonnal határozottan intézkedünk és megelőzzük a bűncselekményeket. Megfelelő a közérzetem. Teljesen más jellegű ugyan a munkám, mint amit megyei gazdaságvédelmi osztályvezetőként csináltam. Ott inkább az elemző munka állt az előtérben, itt gyors, hathatós gyakorlati reagálóképesség szükséges a feladatok ellátásához.
B. Gy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!