Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.10.18. 17:05

TOP 100 fórum a Palotaszállóban

<p>Kezdetét vette az Észak-Magyarország napilap, az APEH Észak-Magyarországi Regionális Igazgatósága, valamint a B.-A.-Z. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös rendezvénye: a Top 100.&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/top-100---2007/cn/boon-news-em_01-20071027-052052"><IMG height="10" src="http://www.boon.hu/sysres/sites/boon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>Top 100</B></A> [.pdf - 3,0MB] <DIA alt="Top száz 2007.10.18." height="630" width="850"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Top_sz_z_2007_10_18_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="10" alt="Top száz 2007.10.18." src="http://www.boon.hu/bilder/icons/kamera.gif" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/top100.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="10" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.gif" width="10" border="0" widht="13" /></A></p>

17:05 - Hogy lehet, a Top 100-ba bekerülni és bentmaradni? - vetette fel a kérdést a következő előadó, Király Zoltán, a Jabil Circuit Magyarország Kft. ügyvezetője. Mi segített minket ahhoz hozzá, hogy benne legyünk a Top 100 élmezőnyében? - vette fel, majd a választ is megadta rá: szerinte ehhez a sikerhez elsőként vevőik járultak hozzá, másrészt alkalmazottaik. Kívánta, hogy a kis- és középvállakozások zárkózzanak fel, kerüljenek be minél nagyobb számban ebben a listába.
A rendezvény további részében, magának a Top 100 kiadványnak az ünnepélyes átadása zajlott az érintetteknek. Kiss László, főszerkesztő Uri Mariannak, az Észak szerkesztőjének, ahogy fogalmazott a Top 100 "szülőanyjának" adta át a szót, aki a Top cégeknek nyújtotta át a kiadányt, valamint gratulált eredményességükhöz Parragh László, Bihall Tamás, valamint Nagy László kíséretében.
Az átadási ceremóniát követően kötetlenebb formában folytatódott a rendezvény, a szervezők svédasztalos fogadáson látták vendégül a cégek képviselőit.

16:52 - Bihall Tamás, a megyei gazdasági kamara elnöke a gazdaságfejlesztés kamarai lehetőségeiről tartott előadást. A statisztikai adatok alacsony mértékű innovációt, gazdasági aktivitást mutatnak a térségben. Erős nagyvállalatokra, szélesedő kisvállalkozói körre lenne szükség. A kamara szerepe a befektetők keresésében kiemelkedő. Az infrastruktúra, a területi elhelyezkedés, a Miskolci Egyetem presztízse jelentős. Az EU pályázatok elnyerésének esélyei rosszabbak a budapesti lehetőségektől, a részarány ennek ellenére növekvő, mely bizakodásra adhat okot. A kistérségek helyzete főleg a foglalkoztatás miatt kritikus, központi szinten kell rá hangsúlyt fektetni. A Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság óriási lehetőséget kapott, melyben a kamara szerepe meghatározó lehet. A klaszterek kialakítása is áttörést jelenthet, a külpiaci kapcsolatok fejlesztésében is új lehetőségek nyíltak, jelentős a Kárpáti Üzleti Akadémia elismertsége. A gazdaságélénkítési lobbi tevékenység fokozódott, ennek legújabb eleme a Kamarák Regionális Szövetsége lehet.

16:37 - A megye gazdasági helyzetéről tartott előadában dr. Nagy László, az APEH Észak-Magyarországi Regionális Igazgatóságának igazgatója arról beszélt: az APEH adatbázisa segítséget tud nyújtani a gazdasági elemzésekhez, a fejlődés irányainak meghatározásához. A megye súlya meghatározó a régióban az összes jelentős mutatót figyelembe véve. Folytatódott a gazdasági felzárkózás, a növekedés üteme jelentősen meghaladja az országosat. A fajlagos mutatók is jelentősen javultak, ilyen például a jövedelmezőségi ráta. A Top 100 szerepe meghatározó, a vegyipar, gépipar, energiaipar és a fejlett kistérségek számára. Élenjáró technika, piac biztosítását jelentik ezek a cégek. Probléma a foglalkoztatási ráta alakulása, az aránytalanság a kis és nagy vállalkozások között, teljesítményük is szélsőségesen eltérő, ugyanakkor a foglalkoztatottak aránya közel 50 százalékos. További egészségtelen eltolódás van az egyes kistérségek között. Az adóbevételek mintegy 16 százalékkal növekedtek az elmúlt évben, az idei adatok szerint ez lelassult, köszönhetően gazdasági növekedés ütemének csökkenése miatt.

16:21 - Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédét A magyar gazdaság helyzete-kockázatok, kitörési pontok címmel tartotta meg. "Nem azt szeretném feszegetni, hogy hol tartunk, hanem, hogy miként kerültünk ide" - vezette be előadását. Helyzetünket értékelve Cseh példát hozott, rámutatva ők sokkal jobb eredményekkel felismerték: reformra van szükség, de úgy, hogy a gazdaság teljesítményét ne sújtsák. És mi van Magyarországon? - tette fel a kérdést. - Van egy duális politika és duális gazdaság és van reformkényszer, de ezek sem szakmailag, sem társadalmilag nincsennek előkészítve, vagyis csak barkácsolás történik.
Ehhez a társadalmi közmegegyezés hiánya társul. Sok a meg nem valósított jó ötlet, miközben sok a hibás döntés. Ebben a magyar gazdaság duális gazdaság, ahol a tőketulajdonos többsége külföldi, a Top 100 kiadványban is látszik a multik túlsúlya és van egy tőkehiánnyal küzdő kis- és középvállalkozási réteg. Alacsony a kutatás-fejlesztés, innovációs hajlandóság a gazdaságban. A velünk versenyző országok mind-mind sokkal jobban megszervezik a gazdaságukat, nálunk ez hiányzik - sorolta a gondokat. Ellentmondásos a gazdaságpolitika - hangsúlyozta, ma erre a szóra a konvergenciaprogram jön fel az interneten. Nincsennek prioritások, nincs megfogalmazva, hogy mi az ország kitörési pontja - folytatta a sort, rámutatva: ha van adóparadicsom, akkor van adópokol is. Mi ez utóbbi felé tendálunk. Kritikai beszámolójában kitért arra is: az elmúlt években számos alkalommal fogalmazták meg aggályaikat a politikának, ezek eddig mind bekövetkeztek.
Ha az elmúlt hét évben mindig jól számoltak, talán most is jól számolunk - vélekedett, e szerint pedig még rosszabb lesz a helyzet. Milyen kihívások vannak: globalizáció, a dél-kelet ázsiai országok export dömpingje, EU-s konvergencia, Euro bevezetése, a növekedési problémák, a devizahitel-állomány folyamatos növekedése, kettős gazdaság oldása, alacsony termelékenység. Probléma a növekedés vagy egyensúly megteremtése. Grafikonokkal mutatta be a hazai gazdaság állapotát.

Egyik ilyen a GDP növekedés grafikonja, amit magyarázva tudatta: a Szlovák GDP növekedési pályája szárnyal, a magyaré feketével ábrázolva mutatja annak gyászos voltát. Le fog ülni a magyar gazdság - szögezte le. Arról is beszélt: a gazdaság és munkahelyteremtésre többet kellene fordítani, például a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében, ami a jelenlegi ciklusában kevesebbet fordít gazdaságfejlesztésre, mint korábban. Számításokat végeztek, ami csak fikció - mondta - de ha kétszer annyi pénzt költenénk a gazdaságra, jelentősen nőne a GDP-bevétel hazánkban.Megoldási kényszerekről és lehetőségekről szólva tudatta: a félkész rendszerváltást be kell fejezni, megreformálni a gazdaság körüli stuktúrákat (egészségügy, nyugdíjrendszer, oktatás, K+F, államigazgatás), valamint a versenyképest adórendszer megteremtése, végül: abba kellenne hagyni szerinte a jól néz ki rendszereket, amik nem érnek semmit, de szavazatokat lehet vele nyerni, például a közalkalmazotti béremelés, ami mögött semmilyen teljesítménykényszer nem volt, vagy például a 13. havi nyugdíj, ami mögött nem volt fedezet, az áfa-csökkentés.

Szerinte kitörési pontként először meg kellene fogalmazni a kitörési pontjainkat, mint például rekreáció, transzfer, logisztika. Tartós munkahely-teremtés, foglalkoztatás bővülés kellene, a vissza nem térítendő támogatások arányát növelni szükséges, összehangolt, komplex kkv fejlesztési program kell, valamint fontos az EU-s pénzek nagyobb részének gazdaságfejlesztésre fordítása, a meglévő programok erősítése. "Nem kell új dolgot kitalálni"-hangsúlyozta.

15:31 - A Top 100 fórum előtti várakozó percek azzal teltek, hogy a cégek képviselői azt értékelték tavalyi eredményeik alapján melyik cég, milyen helyezést ért el. A cégek képviselő mai rendezvényünkön láthatták először a rangsort, aminek alkalmából az Észak, az APEH, valamint a BOKIK exkluzív kiadványt jelentettett meg.

Az eseményt Kiss László az Észak főszerkesztője nyitotta meg. A Top 100 előzményeit ismertetve elmondta: a rangsort immáron 10 éve készíti el az Észak, de második éve, hogy ilyen nagyszerű szövetségesekkel közösen készül a megyei cégek rangsora.
Szabó György, a megyei fejlesztési tanács elnöke beszédében arról számolt be: jelen helyzetünkből mozdulni, ahhoz tényleg az kell, hogy a gazdaság szereplői tudjanak teljesíteni. Kiemelte: akik itt vannak a megyei gazdaságának zászlóshajói, kívánta ezért, hogy jól menjen nekik, mert az a térségnek is fontos. A vállalkozások fontos szerepét hangsúlyozta, a régió felzárkózásában, majd az uniós pénzek eloszlása kapcsán jelezte, a friss adatok szerint a Gazdasági Operatív Programban elnyert pénzek nagy részét borsodi cégek nyertek el, ez fantasztikus teljesítmény - értékelte.

15:10 - A Lillafüredi Palotaszálló konferenciaterme színültig telt a cégvezetőkkel, cégképviselőkkel, hogy megtudják, idén melyik a száz legjelentősebb borsodi cég.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!