Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.06.08. 16:27

Ítélet "cukros" ügyben

<p>Maratoni ítélethirdetés során 76 vádlottat ítélt el a megyei bíróság pénteken az cukros ügyben. A vádlottak közel felének további, katonai bűncselekmény elkövetése miatt még katonai bíróság elé kell állnia.</p>

Cukros ügyben hirdetett elsőfokú ítéletet a B.-A.-Z. Megyei Bíróság a pénteken megtartott tárgyalási napon. Nyolcvannégy vádlott ítéletét kellet ismertetni. Ennyi vámost - elsősorban a tornyosnémeti vámhivatal több, akkori pénzügyőrét -, határőrt és civilt (szállítási vállalkozókat) perelt be az ügyészségi nyomozóhivatal négy esztendővel ezelőtt csempészés, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt. Csúszópénzért törvénytelenül juthatott át a szlovák-magyar határon rengeteg cukor. Magyarország Unióhoz való csatlakozása után a csempészet vádpont okafogyottá vált. A dr. Sebe Mária vezette taláros testület hat vádlottat felmentett. A többieket hivatalos személy által, folytatólagosan, bűnszövetségben, üzletszerűen és kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt bűnösnek mondta ki. Az elsőrendű vádlott öt évet, tizenöten nyolc hónaptól három és félévig terjedő végrehajtandó börtönt, harmincheten felfüggesztettet kaptak. Huszonhármat pénzbüntetéssel sújtottak. A vádlottak közel felének további, katonai bűncselekmény elkövetése miatt még katonai bíróság elé kell állnia. Az ítélet nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!