Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.05.31. 16:35

Kerékpárút: átadás után használat előtt

<p>Több kritika kísérte építése során a ma átadott Tapolcai elágazás-Szinvapark kerékpárutat. Biciklis szemmel: „vannak hibák, de jó az út és ami a legfőbb: legalább van.”</p>

A kivitelező és a beruházó között megtörtént a kerékpárút átadása - erősítették meg kérdésünkre a Miskolci Önkormányzat városüzemeltetési osztályán a május 31-i átadási időpontot. Emlékezetes: ekkora tervezték a Tapolcai leágazás-Szinvapark közötti kerékpárút elkészültét. Hogy mikor lehet használni is, azt a szakhatóságok döntik el – tudtuk meg Durda Pétertől, a városüzemeltetési osztály kerékpárutak felelősétől.

HÁTTÉR
A tapolcai elágazástól a népkerten keresztül a Szinvaparkig elkészült bicikliút (lásd. grafika) 3 kilométeres szakasza az alábbi költségigénnyel készült: a Népkert-Tapolcai elágazás közötti szakasz járdaszélesítéssel, festéssel, táblázással 30 millió forint. A Népkert és a Szinvapark közötti meglévő járda repedéseinek javítása, közlekedési csomópontok akadálymentesítése, táblák kihelyezése és útburkolati jelek festése 4 millió forint.

Vannak hibái

A kerékpárút építését az Észak-Agóra tagok közül bírálták néhányan. A kritika: elkapkodott és komolyabb egyeztetést nélkülöző nyomvonalat jelöltek ki. Újabban pedig az út kialakításának minősége is szóba került. Mészáros László a miskolci kerékpáros fórum szerkesztője nyomon követte a kivitelezést, ez alapján állította kérdésünkre: valóban vannak hiányosságok, „lehetett volna néhány dolgot másképpen csinálni a kerékpárúton, de túl nagy baj nincs vele, és aminek örülni kell: legalább van”.
Kérésünkre összefoglalta, mi az, ami biciklis szemmel nem jó.

Tapolcai elágazás-Szinvapark kerékpárút
Beruházó: Miskolci Önkormányzat
Tervező: Rékó Tamás
Kivitelező: Swietelsky Kft.
Beruházási összeg: 34 millió forint
Forrás: városi
Állapot: kész

– Amit eddig láttam azok közül a legnagyobb hiba a tüdőkórháznál található: a csatornafedél teteje veszélyes a versenybiciklivel közlekedőknek, beakadhat a kerék. Ha nem figyel valaki nagyot tud esni. A megoldás rácsos csatornafedő lenne. Másik gond, hogy a gyerekvárostól az OMV kútig évekkel ezelőtt megépült 2,7 kilométeres szakasz (ennek a folytatása készült most el - szerz.) teljesen elhanyagolt, az út fel van púposodva több helyen, a jelzések le vannak kopva, ágak nőttek be az útra, aminek rendbetételét is fontosnak látom. A most épült kerékpárút (folytatás) jónak tűnik, az út szép sima, viszont a padkákat magasra tervezték, így a keresztező utaknál le kell lassítani, de talán ezt tudatosan is alakították így ki, felkészülve arra, hogy az autósok nem adják meg az elsőbbséget. És végül, nem megoldott a buszmegállóknál a kerékpárút kialakítás. Jelenleg a kerékpárosok a busz és a megálló között haladhatnak el a felfestés szerint, ami napközben biztosan nem működőképes – sorolta az észrevételeket, hozzátéve: ezeket leszámítva szerinte jó az út.

Nincs forrás a másikra
Orosz Lajos alpolgármester megkeresésünkre arról számolt be, a most épült kerékpárútnak a tervek szerint lesz folytatása: a Szinvaparktól a Tescoig. A másik kerékpárút megvalósításának kezdete viszont forráshiány miatt egyelőre kérdéses.
– Annak idején azt mondtuk, hogy szeretnénk a várost keresztbe és hosszába szelő kerékpárutat, az egyik, ami most elkészült, a másik a Tiszai- Diósgyőr-Lillafüred összekötő út. Utóbbi 1 milliárd forintba kerülne, amit pályázat útján próbálunk megszerezni. Az európai kerékpár úthálózathoz való csatlakozásra kiírt pályázatból Miskolc kimaradt. Debrecen és Eger benne van, de az összekötő út nem Mikolcon keresztül megy. Nem politikai okokból, földrajzi indokok alapján. Tehát nincs miskolci lecsatlakozás, így erre nem tudunk pályázni, de keressük a lehetőségeket. A Regionális Operatív Program is szóba került, erről fejlesztési tanáccsal fogunk egyeztetni.
Tiszai pu.-Lillafüred kerékpárút
Tervező: Nóvia Kft.
Állapot: a hét tervezett szakaszból egy, a Diósgyőri Vár és Majális közötti szakasz engedélyezett
Beruházási összeg: 1 milliárd forint
Forrás: egyelőre nem biztosított

OlKa
Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!