Borboly-ügy: elutasították a gyanúsítottak letartóztatását

A Marosvásárhelyi Táblabíróság elutasította Borboly Csabának, a Hargita megyei önkormányzat elnökének és három társának letartóztatását.

A táblabíróság kedden arról döntött, hogy Borboly Csaba és társai szabadlábon védekezhetnek a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) marosvásárhelyi területi szolgálata által megfogalmazott vádakkal szemben, de nem hagyhatják el lakóhelyüket.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) országos önkormányzati tanácsának az elnöki tisztségét is betöltő politikust, valamint a Hargita megyei tanács korábbi alelnökét, egyik jelenlegi képviselőjét, és az önkormányzatnak alárendelt útügyi igazgatóság ügyvezetőjét a vádhatóság hétfőn vette őrizetbe hivatali visszaélés és korrupció gyanújával. A DNA 29 napos előzetes letartóztatásukat kezdeményezte.

Az intézkedésről kiadott közlemény szerint Borboly Csaba indokolatlanul fizetett ki jelentős, útjavításra szánt összegeket a szintén őrizetbe vett önkormányzati képviselő érdekeltségébe tartozó cégnek. Ezzel – mint a közleményben olvasható – közel 1,8 millió lej kárt okozott az államnak.

Szabadságot vesz ki a tanácselnök

Egy hónapig nem láthatja el a Hargita megyei önkormányzati elnöki teendőit, ezért szabadságot vesz ki az önkormányzattól, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Csík területi irodájában folytatja politikai tevékenységét – mondta az MTI-nek kedden délután Borboly Csaba, a 24 órás őrizetbe vétel után szabadon bocsátott önkormányzati elnök.

Borboly Csaba valószínűnek nevezte, hogy a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) fellebbez a Marosvásárhelyi Táblabíróság által hozott – a 29 napos letartóztatását elutasító – határozat ellen. Ez esetben az önkormányzati elnöknek a jövő héten ismét bíróságon kell megvédenie igazát. Azt is megjegyezte, hogy a kedden hozott ítélet értelmében csak hatósági jóváhagyással hagyhatja el Csíkszeredát, és nem szabad felvennie a kapcsolatot az ügy többi gyanúsítottjával.

Címkék: ,