Borbély László: a választás lehetősége óriási érték a romániai magyarság kezében

Akt.:
Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke ma délelőtt szülővárosában, Marosvásárhelyen, a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban adta le szavazatát. Elmondta, a választás lehetősége óriási érték a romániai magyarság kezében, hiszen szavazatukkal felmutathatják közösségük erejét.

„A mai napon egy erős magyar képviseletre szavaztam, hiszen csak így tudjuk Brüsszelben is hallatni a hangunk, csak így tudjuk befolyásolni a nemzeti kisebbségeket érintő döntéseket. Itt vagyunk a Bolyai Farkas Líceum udvarán, amely majdnem 500 éves múltra tekint vissza. Büszkék vagyunk arra, hogy itthon Erdélyben fel tudjuk mutatni értékeinket, és ezeket az értékeket tudjuk elvinni az Európai Parlamentbe is. Szükség van egy erős képviseltre, szükség van egy erős magyar képviseltre, és szükség van egy erős Romániára is a következő 5 évben”- nyilatkozta Borbély László május 25-én, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum udvarán. Hozzátette, aki úgy érzi, hogy az 1989 decemberében kivívott jogok, amelyek a romániai magyarság számára lehetővé teszik, hogy egy erős magyar képviseletre szavazhatnak, ma is létfontosságúak, a mai napon él szavazati jogával.

*

Az erős csapatra szavazott Korodi Attila

„Arra a csapatra szavaztam, amelyik emelt fővel tudja képviselni az erős erdélyi magyar közösséget Brüsszelben, és arra a csapatra, amelynek az erős mandátuma bennünket is Bukarestben segít, hogy jobban végezzük a munkánkat” – fogalmazott Korodi Attila környezetvédelmi miniszter, parlamenti képviselő Csíkszeredában az Erőss Zsolt Sportarénából kijövet, ahol családja kíséretében szavazott vasárnap délelőtt 10 órakor, majd hozzátette: „arra az Európára szavaztam, ahol 50 milliós nemzeti kisebbségek otthont találnak, egy Európára, amely befogadja Erdélyt a magyarokkal, és amely büszke a transzilvanizmusra, büszke az erdélyi magyarokra.”

*

Winkler Gyula: arra szavaztam, hogy az erdélyi magyar közösségnek legyen ereje itthon és a régiók Európájában

Az erdélyi magyar közösség erős brüsszeli képviseletére szavazott szülővárosában, Vajdahunyadon Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, aki délelőtt 11 órakor adta le voksát.

„Arra szavaztam, hogy településeink fejlődjenek, gazdáink és vállalkozóink erősödjenek, kisebbségi jogaink védelme biztosított legyen az európai eszközök által. Szavazatommal azt támogatom, hogy Európa legyen a régiók és közösségek Európája, ahol biztosított a szülőföldön való gyarapodás. Az erdélyi magyar közösségnek Európában van a helye, összeköt évezredes történelmünk és Európához kötődik jövőnk is. Arra szavaztam, hogy az erdélyi magyar közösségnek legyen ereje itthon és a régiók Európájában, ahol a mi szülőföldünk, Erdély – Transilvania – Siebenbürgen fogalja el az őt megillető helyét” – emelte ki Winkler Gyula a szavazást követően.

*

Az erdélyi magyarság európai jelenlétére szavazott Sógor Csaba

„Az erdélyi magyarság európai jelenléte nélkül nehezebb lenne elérni, hogy Európa a mi védelmünkben is megalkosson egy egységes kisebbségvédelmi keretszabályozást. Én arra szavaztam, hogy a nemzeti kisebbségek kérdésére az Európai Unió is válaszokat fogalmazzon meg” – hangsúlyozta Sógor Csaba, aki a vasárnapi istentiszteletet követően Csíkszeredában, a Sapientia EMTE épületében kialakított szavazókörzetben adta le voksát.

Sógor Csaba a folytonosságra szavazott, arra a munkára, amely már hét éve tart és amelynek minden tekintetben a legfőbb célja egy európai Erdélyt építeni.

„Arra biztatok mindenkit, hogy aki még nem ment el szavazni az tegye meg, mert most tehet valamit saját életéért, Erdélyéért, az országért, de Európa jövőjéért is” – mondta Sógor Csaba.

*

Vincze Loránt: voksommal többszörösen szavaztam

„Egy szavazócédulát dobtam be az urnába, de úgy érzem, többszörösen szavaztam: a jobboldali Európára, az Európai Unióra, amelyről azt szeretnénk, ha védené az őshonos kisebbségeket és erősítené önrendelkezési törekvéseinket, az európai irányultságú Romániára, megerősödő Erdélyre, amelyet európai pénzekből is fejlesztünk tovább. Magyar nemzetünkre szavaztam, erdélyi magyar közösségünk erős képviseletére. És szavaztam családomért, fiam európai jövőjére, mindannyiunk Európájára” – nyilatkozta Vincze Loránt európai parlamenti képviselőjelölt ma délelőtt Marosvásárhelyen, miután leadta szavazatát az európai parlamenti választásokon. Az RMDSZ jelöltje hozzátette, „hiszem, hogy szavazatom hozzájárul biztonságunkhoz, közösségünk megerősödéséhez. Mindenkit arra biztatok, hogy menjen el szavazni, éljen szavazati jogával és felelősségével, hiszen minden szavazat számít.”

*

Hegedüs Csilla az erős brüsszeli képviseletre szavazott

Május 25-én, vasárnap 10.30-kor szülővárosában, Kolozsváron adta le voksát Hegedüs Csilla EP-képviselőjelölt, az RMDSZ Nőszervezetének alelnöke. „Az erős képviseltre szavaztam és arra, hogy a mi érdekeinket képviseljék Brüsszelben. Az erdélyi magyar nők megérdemlik, hogy hallassák hangjuk az Európai Parlamentben” – jelentette ki Hegedüs Csilla a voksolás után.

A Szövetség EP-képviselőjelölt családjával érkezett a Budai Nagy Antal utcai művészeti iskolában elhelyezett 128-as szavazókörzetben, ahol az újságíróknak azt is elmondta: büszke arra, hogy első szavazó lányának is fontos a magyarság érdekeinek európai képviselete.

*

Antal Lóránt: ma felelősségteljesen kell döntenünk

„Nekünk, fiataloknak, felelősségteljesen kell döntenünk, hiszen a tét a saját jövőnk és a Szabad Európa” –– jelentette ki Antal Lóránt az RMDSZ és a MIÉRT közös, ifjúsági európai parlamenti képviselőjelöltje ma reggel Székelyudvarhelyen, miután leadta szavazatát az erős magyar brüsszeli képviseletért.

Elmondta, az elmúlt hetekben arra törekedett, hogy felhívja a fiatalok figyelmét arra, hogy a politikától nem szabad távol tartania magát senkinek, hiszen mindennapi életünk része, s minél többen csatlakoznak hozzá, minél többen döntenek úgy, hogy valamely kezdeményezés mellé állnak, annál biztosabb, hogy olyan döntések születnek, amelyek a közösség ügyét szolgálják.

„Ma, május 25-én mindenki a jövőről szavaz. Mindenki döntést hoz arról, hogy milyen legyen a gyermekeink, a fiataljaink következő tíz éve, s hogy ki képviseli majd érdekeinket Brüsszelben. Ez utóbbi kiemelkedően fontos a kisebbségre nézve, hiszen a mi értékeinket csak a mieink tudják megfelelően képviselni Brüsszelben. Ma nem politikai döntést hozunk, hanem meghatározzuk közösségünk itthoni és európai sorsát!”– hangsúlyozta Antal Lóránt.